Jeg ved ikke rigtigt, hvad jeg skal mene om de her småkager…
En af mine Facebook-venner skrev, da jeg lagde et foto op, art de “meget amerikanske” ud. Måske er det derfor, de er så fremmedartede for mig.
Altså, de smager bestemt ikke dårligt. De er bare sådan…anderledes. Glæder mig til at høre canasta-pigernes dom!
Opskriften stammer fra en bog, jeg købte i år. Det er en særudgave af Charles Dickens “A Christmas Carol”, udgivet af et amerikansk forlag.
Det er en meget fin bog med illustrationer – og så har man bedt fire madskribenter om at lavere opskrifter til bogen. Og det synes jeg så er knapt så vellykket. Opskrifterne har på ingen måde noget med hverken England eller Charles Dickens samtid at gøre. Faktisk har mange af dem slet ikke noget med jul at gøre. Hvorfor så proppe dem i bogen?
Nå, en af dem, der bidrager til bogen er Ina Garten, der – ud over at være vært på sit eget mad-tvprogram, Barefoot Contessa – også engang har været ansat i Det Hvide Hus. Hun bor i New York.
Hun har afsnittet med desserter i bogen, og det medfølgende foto til denne opskrift er af de rå kager sat på bageplade. Så jeg ved ikke, hvordan de skal se ud bagte. Men de ligner mine godt nok, da de var ubagte.
Og antallet – 5 dozen, det er 60 – passer også godt nok.
De tager noget tid at lave. Dels skal frugt/nøddeblandingen stå og trække “overnight” altså i virkeligheden et lille døgns tid. Og dels skal dejrullerne på køl i flere timer, for at man kan skære dem ud – dejen er blød og smattet, indtil den bliver helt gennemkold.
Nåeh ja – så var alle mål i pounds, cups og ounces – og ovntemperaturen i fahrenheit. Så der skulle lige lidt udregning til!
Fruitcake Cookies
(cirka 6o styk)
225 gram tørrede figner
115 gram rosiner
115 gram cocktailbær, grofthakkede
1 spsk honning
2 spsk tør sherry
1 spsk friskpresset citron
175 gram hakkede valnødder
salt
225 gram usaltet smør (det var mit ikke)
0,5 tsk stdt. nelliker
65 gram fint sukker
45 gram brun farin/lyst muscovado sukker (se note 1)
1 stort æg
365 gram mel
Skær stilkene af fignerne med en skarp kniv og hak derpå fignerne groft.
I en mellemstor skål blander du nu figner, rosiner, hakkede cocktailbær, honning, sherry, citronsaft, valnødder og et nip salt. Dæk skålen med plastfilm og lad den stå natten over ved stuetemperatur.
Brug røremaskinen (eller gør det i hånden) til at blande smør, nellike, fint sukker og brun farin på middel hastighed, indtil det er en glat masse – cirka tre minutter.
Sæt nu røremaskinen på lav hastighed, tilsæt ægget og bland indtil det er indarbejdet i dejen. Mens røremaskinen stadig kører på lav hastighed tilsætter du nu mel blandet med 1/4 tsk salt og lader det blive rørt sammen. Ina Garten skriver: Pas på med at røre for meget!
Tilsæt frugt-nødde-blandingen inklusive eventuel væske i skålen.
Del nu dejen i to klumper og rul hver halvdel til en pølse på et stykke pergamentpapir eller bagepapir. Pølsen skal være cirka 35-40 centimeter lang og cirka 3,5-4,5 centimeter tyk. Læg de to pølser i køleskabet, rullet ind i bagepapiret, og lade dem hvile der i flere timer, indtil de er faste (se note 2).
Opvarm ovnen til 190 grader.
Men en skarp kniv skærer du dejpølserne i skiver der er 1,5 centimeter tykke. Placer skiverne med cirka 1 centimer mellem dem på en bageplade, beklædt med bagepapir.
Bag småkagerne i 15 til 20 minutter (se note note 3) til de er let gyldne.
(Opskriften er fra “A Christimas Carol”, Puffin Books, 2018)
Note 1: Faktisk skal der “light brown sugar” i opskriften. Det er en amerikansk form for farin. Ifølge flere kilder på nettet kan man prøve med den lyse udgave af muscovado sukker. Det havde jeg ikke, så jeg brugte den mørke….
Note 2: Jeg lod pølserne ligge natten over i køleskabet.
Note 3: Kagerne flyder ikke ret meget ud. Jeg bagte dem ikke meget mere end 15 minutter, så var de lyst gyldne.