Christmas (macadamia) hazelnut cookies

Julemusen her sidder med de gode amerikanske julecookies.

Ja altså, de her amerikanske småkage skulle være med macadamia-nødder. Men dem kunne jeg ikke finde nogen steder.

Så det blev til hasselnødder i stedet – og det smager faktisk rigtigt godt.

Småkagerne er ikke som danske af slagsen. De er ikke flade og sprøde. Når man bider i dem, er de nærmest “støvede” – eller som pulver – indvendig, men heldigvis er det meget velsmagende pulver 🙂

Mine småkager smager godt – men de er både mindre og mere brune end dem i bogen.

Opskriften er fra bogen “New York Christmas” – og mine småkager er noget mørkere end dem på billedet i bogen. Så måske skyldes det pulveriserede indre, at jeg har givet dem for lang tid i ovnen.

Opskriften siger mellem 15 og 17 minutter ved 180 grader. Jeg gav mine 16 minutter.

Ingredienserne.
Her ristes og karamelliseres nødder og mandler.

Men jeg synes, at de smager så godt, at jeg gerne vil prøve igen til næste år – og så forsøger jeg med et par minutter mindre bagetid.

I øvrigt er småkagerne rasende nemme at lave. Og dejen er også nem at arbejde med.

Det eneste, der er en smule bøvlet, er at få de karamelliserede nødder og mandler af panden, når de er kølet af – det klistrer ret meget. Men det gik!

Dejen er nem at arbejde med.
Her er kagerne sat på pladen – måske skulle de have været større.

Christmas cookies

(de skriver, at der bliver 16 styk – jeg fik 24 ud af det…så måske skal de være endnu større…)

40 gram macadamia nødder – eller hasselnødder (se note 1)

40 gram mandler (smuttede)

1-2 spsk honning (se note 2)

100 gram god, hvid chokolade

190 gram mel

1 tsk bagepulver

0,25 tsk kanel

en knivspids salt

130 gram smør – blødt

60 gram brun farin (se note 3)

1 æg

Hak nødder og mandler groft og rist dem let på en tør pande. Tilsæt honning og lad nødder og mandler karamellisere langsomt. Sæt panden til side og lad det køle af.

Hak chokoladen. Kom mel, bagepulver, kanel og salt i en skål.

Tag en anden skål og pisk det bløde smør med sukkeret, inden det er cremet. Tilsæt ægget og pisk det sammen. Tilsæt de tørre ingredienser (mel-blandingen) lidt ad gangen. Til sidst vender du med en spatel de karamelliserede nødder/mandler samt den hakkede chokolade i blandingen.

Dæk skålen og stil den i køleskabet i 30 minutter.

Varm ovnen op til 180 grader.

Læg bagepapir på en plade (jeg måtte nu bage to plader) og form dejen til kugler på omkring 3 centimeter i diameter (se note 4).

Sæt kuglerne på bagepladen med cirka 3 centimeters afstand (se note 5) og pres dem let, for at flade dem lidt ud.

Bag kagerne i 15-17 minutter (se note 6).

Lad dem køle af på en rist.

(opskriften er fra “New York Christmas” af Lisa Nieschlag og Lars Wentrup, Murdoch Books, 2017)

Første plade køler af…

Note 1:  Macadamia nødder stammer oprindeligt fra Australien.  De har det højeste indhold af fedt af alle nødder, men et lavt indhold af kulhydrat.  Og så har de en fin, lidt sart smag – og holder sig dårligt. De fede nødder bliver hurtigt harske. Jeg valgte at bruge hasselnødder i stedet. De smager ikke ens, men hasselnødderne (uden den brune skal) ser nogenlunde ud som macadamianødder 🙂

Note 2:  Jeg brugte 2 spsk, Men set i bakspejlet, tror jeg, at 1 spsk havde været nok.

Note 3:  Mit sukker var muscovado, som er uraffineret rørsukker. Det fås i både en lys og en mørk udgave. Det minder om brun farin, men er lidt mørkere og med mindre sukkerkrystaller. Muscovadosukker kan bruges i alle opskrifter i stedet for farin, men har en væsentlig mere kompleks og spændende smag.

Note 4: Mine  dejkugler havde vel en størrelse som en lille valnød, og det vurderede jeg var 3 centimeter i diameter. Men jeg tror faktisk, at kuglerne skulle have været større, for jeg fik mange flere ud af portionen, end opskriften angiver.

Note 5:  Kagerne flyder ikke ret meget ud. Faktisk næsten ikke. Så tre centimeters afstand er rigeligt.

Note 6: Som nævnt ovenfor blev mine kager gyldne ved at få 16-17 minutter. Sådan troede jeg faktisk, at de skulle se ud. Jeg havde fotokopieret opskriften, så det var først bagefter, at jeg kiggede på det tilhørende foto i bogen og kunne se, at de kager er meget lysere end mine. Måske skulle man prøve med 14 minutter? I hvert fald: Hold øje med dem.

Min Majleg-familie 🙂 Og amerikanske christmas cookies….

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *