Stegte rosenkål, tranebær og grønkål

Det ser måske ikke så fantastisk ud – billedet er hurtigt taget juleaften – men det SMAGER fantastisk 🙂

I november-december 2021 var jeg i Bruxelles. Trods corona-pandemi, mundbindskrav og at jeg ikke havde fået mit tredje stik endnu, nød jeg det – indtil hjemrejsen. Det skulle vise sig, at jeg – blandt andet på grund af pludseligt vintervejr i Danmark – fik en masse ventetid på rejsen Bruxelles-København-Vejle-Holstebro.

Det meste ventetid havde jeg i Københavns lufthavn (jeg ventede på toget), hvor jeg besluttede mig for at købe et blad at fordrive tiden med. Jeg fik straks øje på det engelske madblad Delicious. Men kviede mig, for prisen var vilde 120 kroner! Jeg købte det alligevel – og lykkeligvis blev det de bedste 120 kroner, jeg har givet ud på ikke-nødvendige ting i månedsvis.

Jeg har testet SÅ mange af opskrifterne – drinks, tilbehør, gryderetter – og de fleste har været fantastiske. Et par har bare været okay, men intet har været “skudt helt ved siden af”.

Tilbehøret nedenfor lavede jeg en aften i december, hvor min søster var her, og vi var begge så begejstrede for det, at vi besluttede at lave det juleaften også. Vi havde i det hele taget besluttet os for en mere utraditionel juleaften, da vores far døde få dage efter, at jeg var kommet hjem fra Bruxelles. Men det er en helt anden historie.

Stegte rosenkål, tranebær og grønkål

(til seks personer – jeg lavede halv portion)

500 gram rosenkål, halverede (se note 1)

2 spsk olivenolie

2 store håndfulde snittet grønkål (uden stokken)

100 gram friske tranebær (se note 2)

50 gram pecannøder (se note 3), grofthakkede

1 spsk ahornsirup

1 spsk god balsamicoeddike

Opvarm ovnen til 200 grader/180 grader varmluft (se note 4). Vend de rengjorte, halverede rosenkål i olien i et ovnfast fad, og krydr med salt og peber.

Bag i 15 minutter og tilsæt så grønkål, tranebær og nødder og bag i yderligere ti minutter.

Dryp ahornsirup og balsamico over de stegte/bagte grøntsager, vend godt rundt og server.

(fra “Delicious”, 1-30 november 2021)

Note 1: Der står ikke noget i opskriften om at rengøre rosenkålene. Men jeg plejer altså at skære en tynd skive af stokken samt fjerne de yderste blade.

Note 2: Jeg havde fundet en stor portion friske tranebær i Kvickly (de har dem som regel op til jul), og de fryser rigtig godt. De mister ikke facon og bliver slatne, så jeg frøs resten og brugte dem juleaften. Det vil jeg forsøge at huske, når jeg ser dem i grøntafdelingen til jul i år….

Note 3: Ja, opskriften siger pecannødder. Men jeg havde lige fået en sæk skønne, økologiske valnødder fra Frankrig (crowdfarming, som jeg er den glade bruger af), så jeg brugte dem i stedet, og resultatet var super.

Note 4: Første gang lavede jeg altså det hele i en pande på komfuret, og det kan man sagtens.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *