Til påskefrokosten lavede jeg denne nemme aspargestærte, og synes selv at den blev mægtig vellykket.
Min søster brød sig dog ikke så meget om den. Den gorgonzola, der er i, smager nemlig kraftigt igennem, og kan man ikke lide blåskimmelost (gorgonzola, roquefort, stilton m.fl.), skal man da slet ikke spise den varm.
Jeg tror, at en blød gedeost kunne være et godt og lækkert alternativ.
Nå, men jeg er vild med blåskimmelost. Nogle af mine dejligste barndomsminder er, når jeg var med skoleveninden Merete hjemme på gården, og hendes mor gav os hjemmebagt franskbrød med roquefort. Det var i øvrigt også hos Meretes mor, jeg første gang smagte flødestuvede markchampignon, og det var hos hende jeg fik smag for kvædemarmelade. Men det er en hel anden historie…
Jeg har en fin aflang tærteform. Det bliver pænest, når man skærer, hvis man har en aflang eller en firkantet form, men man kan selvfølgelig også bruge en almindelig rund tærteform.
Aspargestærte med gorgonzola
(6-8 personer)
Tærtedej:
150 gram smør
250 gram hvedemel
0,25 tsk fin salt
1 æggeblomme
Evt. lidt vand
Fyld:
10 grønne asparges
3 æg
1,5 dl piskefløde
100 gram gorgonzola
Salt og peber
Pynt:
2-3 friske asparges
Dej: Smuldr smørret i hvedemelet. Tilsæt salt, og saml dejen med æggeblomme og eventuelt lidt vand (jeg brugte 2 spsk koldt vand). Lad dejen hvile 30 minutter i køleskabet, inden den rulles ud på et meldrysset bord og lægges i en aflang eller firkantet tærteform (se teksten ovenfor).
Fyld: Bræk den nederste træede ende af aspargesene. Fordel dem i tærteformen. Pisk æggene luftige med fløde og gorgonzola, og krydr med salt og peber. Hæld æggemassen over aspargesene, og bag tærten nederst i ovnen ved 180 grader til den er gylden, og æggemassen er stivnet, det tager cirka 25 minutter.
Pynt: Høvl ”bånd” af friske asparges med en ostehøvl eller en kartoffelskræller – og læg dem ovenpå tærten. Det gjorde jeg så ikke, men det ser da fint ud på billederne i bladet.
(opskriften er fra Mad & Venner, nummer 111, 2014)