Peters skorper med kardemomme

Skorper med kardemomme
Skorper med kardemomme.

Min farmor bagte ofte ”skorper”, som hun kaldte dem – stenhårde kager, der skulle dyppes i kaffe for at smage godt. Hun hældte kaffe i sin underkop og så dyppede hun skorperne i den 🙂 Jeg elskede dem – og hende.

Skorperne mindede selvfølgelig om de italienske kager, cantuccini eller biscotti, men var uden mandler og med kardemomme.

Peter bager skroper - det gjorde min farmor også
Peter bager skorper – det gjorde min farmor også.

Så da jeg forleden på Facebook så, at en af mine venner, Peter, havde bagt ”skorper”, tænkte jeg, at det jo kunne være ”farmors opskrift”, jeg endelig havde fundet.

Peter var så sød at dukke op på mit arbejde med en håndskrevet opskrift og ønsket om en god påske, efter jeg havde spurgt på hjælp – og så gik jeg ellers i gang med at bage.

Ingredienser 190414
Ingredienser til skorper.
Tre stænger dej...
Tre stænger dej…

Det ER farmors opskrift. Altså de samme skorper, som dem hun bagte. At de så ikke blev helt, som jeg huskede dem, er min fejl.

Jeg fulgte opskriften til punkt og prikke, men nu er der altså forskel på ovne – og på folks evner til at bage!

Så efter min smag blev mine skorper for lyse. De var bestemt gennembagte og gennemtørre, men de var ikke hårde (de er porøse, smuldrer i munden) og de var lyse, hvor jeg godt kan lide dem til den brune side.

Så næste gang bager jeg dem lidt længere både første gang og – især – når de kommer ind i ovnen og skal bages med snitfladen opad. Så tror jeg, at den er i hus 🙂

Og så er det blevet bagt
Og så er det blevet bagt – jeg skulle nok have givet dem lidt mere.
Skåret og vendt med snitfladen opad.
Skåret og vendt med snitfladen opad.

 

 

Skorper med kardemomme

(cirka 30 styk)

100 gram smør

1 dl mørkt rørsukker (eller almindelig sukker)

1 spsk kardemomme

1 æg

1 dl piskefløde

5 dl sigtet hvedemel eller speltmel

1 tsk bagepulver

Smør og rørsukker røres blødt. Kardemomme og æg tilsættes. Derpå tilsættes piskefløde og sigtet mel blandet med bagepulver lidt efter lidt.

Ælt det hele sammen. Det er nemt. Det er en lækker, blød dej at arbejde med, som hænger sammen med det samme.

Rulles ud i tre pølser på en bageplade med papir. Tryk dem lidt flade, så de måler cirka 4 centimeter i bredden. Bag dem 10 minutter midt i ovnen ved 200 grader.

Tages ud, køler lidt af (bare lige fem minutter) og skæres så på skrå. Cirka 10 styk af hver pølse – minus enderne. Vend snitfladen opad.

Bag fem minutter mere i ovnen (se teksten ovenfor), sluk så for ovnen, åbn ovndøren på klem (sæt eventuelt en grydeske i klemme, hvis ikke ovnlågen kan selv) og lad skorperne stå og køle cirka 30 minutter mere, før du tager dem ud.

Note 1: Peter skriver: ”Spises til te med ost og marmelade – eller til morgenmad med smør på til en god caffe latte”. Jeg tror aldrig, vi spiste dem med smør hos farmor, de blev bare serveret til kaffetid som en småkage. Og så vil jeg da lige citere Peters afsluttende bemærkning på opskriften: ”Livet er et godt bagværk” 🙂

De smager lækkert til kaffen...
De smager lækkert til kaffen…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *