Blomkålsret med rejer (slankemad)

blomkål med rejer
Blomkål med rejer og kold sauce kan sagtens spises om vinteren, selvom det egentlig mest er en sommerret.

Min mor lavede tit den her ret om sommeren. Men det var i den fuldfede version med en kold sauce af creme fraiche og en sjat mayonnaise – og med halve hårdkogte æg med “kaviar” og friskkogte asparges, foruden rejerne.

Det her er så en af de få slankeversioner af en ret, jeg allerede kender, som jeg kan lide. Faktisk synes jeg, at den er rigtig god, og jeg savner ikke den federe “sovs”.

Ellers får jeg knopper, når jeg kigger i slankebøger og ser fedtfattig lasagne og andre “spændende” retter, der er blevet fedt-reduceret til uigenkendelighed. Der findes masser af god mad, der ikke er smækfyldt med kalorier, og den slags foretrækker jeg at spise frem for at sidde med en rødbede- og broccoli-biksemad med lidt kogt kød og nul kartofler. Hvorfor så kalde det biksemad overhovedet?

skaldyr er sunde
Rejer er en god proteinkilde og indeholder også masser af selen.

Nå, nok om det – jeg havde et halvt blomkål, jeg skulle have brugt, inden det blev blødt og kedeligt, så derfor kom jeg i tanke om retten her, selv om det jo ikke er sommer. Den er supergod i selskab med et koldt glas hvidvin og godt brød.

Nu har jeg så til gengæld en halv bøtte rejer, jeg skal have brugt til noget andet 🙂 Men jeg har faktisk allerede fundet en sjov ret, pitabrød med reje-avocado-blanding, og så kan jeg også få lov at prøve at bage pitabrød selv. En ren win-win situation, som de siger, de smarte erhvervsdrenge.

Rejer er i øvrigt rige på selen, som er vigtigt for både hjerte, hjerne og humøret. Rejer er også en god proteinkilde.

I øvrigt er det også en nem ret, og en ret der ingen krav stiller til at kunne nogen tricks i et køkken. Man skal jo bare koge noget blomkål og røre en kold sovs sammen.

ingrediense 010314
Ingredienser til retten – undtagen altså blomkålen, som er ved at blive kogt 🙂
blomkål i gryde
…her er det.

 

Apropos “bare koge et blomkål”; jeg ved det godt. Alle, der har forstand på madlavning, siger, at man endelig ikke må koge et blomkål mørt. Det skal have “bid”. Jeg kan faktisk godt lide rå blomkål, for eksempel i salater, men skal det tilberedes (koges, bages, steges), så skal det sgu være mørt. Ja, undskyld. Jeg er vokset op med en far, der altid sagde, at grøntsager ikke må “skrige mellem tænderne”. Med andre ord skal bønner, asparges, blomkål, gulerødder med mere være møre. Ikke særligt moderne, men dejligt 🙂

Blomkålsret med rejer

(1 person)

200 gram blomkål (se note)

170 gram rejer

50 gram cherrytomater

citron

dild

Dressing/kold sovs:

30 gram let mayonnaise

50 gram DDV yoghurt (se note)

1 spsk citronsaft

salt og peber

1 tsk hvidvinseddike

1 spsk (eller mere) finthakket dild

Kog blomkålen. Gør hvad du vil – lad det være med bid, hvis det er det, du kan lide, eller kog det mørt. Men det ser pænest ud, hvis det trods alt ikke er kogt i smadder, og så er det også nemmere at få ud af gryden 🙂

Afkøl kålen. Du kan eventuelt skære den i mindre stykker. Sæt den på køl en times tid, inden den skal spises.

Bland mayonnaise, yoghurt og citronsaft sammen. Smag til med salt, peber, hvidvinseddike og finthakket dild. Sæt også saucen på køl.

Server blomkålsblandingen sammen med kold sauce, rejer, overskårne cherrytomater, citronskiver og klippet dild.

Note 1: Jeg vejede ikke mit blomkål, men jeg er ret sikker på, at jeg spiste mere end 200 gram. Men altså, spis da endelig alt det, du kan. Det skader eller feder i hvert fald ikke.

Note 2: Som altid – jeg bruger græsk yoghurt 10 procent. Og det er altså ikke helt tosset, har jeg lige læst mig til. Jo federe en yoghurt er, jo lavere er den på mælkesukker og provokerer derfor ikke blodsukkeret.

(opskriften kommer fra “Spis dig slank 6″/Inge Kauffeldt, DDV, 2006)

pæn serviet
Skulle nogen nu tænke, at det da er en spændende dug, jeg har der, så er det altså ikke en dug. Den er den type servietter, der er så tykke, at de minder om stof. Den her har jeg taget med fra en restaurant i Göteborg, fordi jeg syntes, servietten var så lækker 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *