Langtidsbagte tomater med labneh og varmrøget laks (slankemad)

langtidsbagte tomater
Langtidsbagte tomater med labneh.

Dette er en umådelig nem opskrift, der ikke fordrer nogen som behændighed i et køkken. Men – den er tidskrævende.

Det siger overskriften jo også – “langtidsbagte” tomater – og det er altså 2 til 2,5 time ved 160 grader. Man kan også sænke temperaturen og bage dem endnu længere – det bliver de bare endnu lækrere af.

Ud over tomaterne, skal man købe et stykke varmrøget laks (det skal man ikke gøre noget yderligere ved) og så skal man lave labneh.

labneh
Yoghurt til afdrypning for at lave labneh. Jeg kunne ikke finde mit osteklæde – det her er teposer 🙂 De virker fint.

Bare rolig – selv om det lyder eksotisk og sin vis også er det – det stammer fra Mellemøsten – så er det lige så nemt som at klø sig selv i nakken. Det tager bare…tid.

Så ja, det er mad til en dag, hvor du enten har tid til at gå i gang tre timer før du skal spise, eller har bagt tomaterne aftenen i forvejen og husket at sætte labneh til afdrypning natten over.

Nå, nu foregriber jeg opskriften. Længere nede får i Vægtkonsulenternes opskrift. Men jeg synes lige, at jeg vil give den originale og meget enkle opskrift inden.

tomater og laks
Varmrøget laks smager rigtig godt – og det er nem aftensmad.

Om labneh

Men først lidt om labneh, som på mange måder er et sundt produkt – jeg har fundet dette på nettet:

“Afdryppet yoghurt, yoghurt ost, labneh ( arabisk: لبنة labanah ) er yoghurt, som har været hængt til afdrypning i en klud eller eller et filter for at fjerne vallen , hvilket giver en konsistens et sted mellem yoghurt og ost, men stadig bevarer yoghurtens karakteristisk sure smag.

Yoghurt afdryppet i musselinklæde er traditionel mad i Mellemøsten, det østlige Middelhavsområde, og visse dele af Asien, hvor det ofte bliver brugt i madlavning, da fedtindholdet er højt nok til ikke at labneh ikke skiller ved høje temperaturer. På grund af afdrypningen for at fjerne overskydende valle, bliver selv fedtfattige yoghurter rige og cremede ved processen.

I Vesteuropa og USA er afdryppet yoghurt blevet mere og mere populært, fordi den har en fyldigere tekstur end almindelig yoghurt og et højere proteinindhold. Da afdrypningen fjerner en del af laktosen, har labneh et lavere indhold af sukker og kulhydrater end almindelig yoghurt”.

Når jeg skal lave mad fra Mellemøsten – som jeg rigtig godt kan lide – vender jeg mig ofte mod Nada Salehs bog “Fragance of the Earth”. Det er også der, denne enkle opskrift på labneh kommer fra.

Yoghurt-ost/labneh

850 ml yoghurt naturel (det kan være en hvilken som helst yoghurt fra de fedtfattige til den græske 10 procent, jeg bruger)

1,5 tsk havsalt

Bland yoghurt grundigt med salt i en skål. Hæld yoghurten i et osteklæde (se note), pak den lidt sammen i form som en pose/pung og læg den i en si over en skål. Lad den dryppe af i køleskabet i mindst otte timer, gerne natten over.

Fjern nu labneh fra osteklædet. Den kan holde sig i nogle dage i køleskabet.

Note 1: Køb et stykke osteklæde, eventuelt via nettet. Man får et stort stykke 1,1 meter x 2,2 meter for 54 kroner + forsendelse hos Hjemmeriet (klik på det røde navn for at følge linket – de har også andre ting til sylte/bage/henkoge/lave ost-processer)

Note 2: Nada Saleh fortæller, at labneh smøres på pitabrød og dryppes med en smule olivenolie – af og til tilsat lidt hakket mynte og sorte eller grønne oliven. Ude i landsbyerne bliver labneh også foldet ind i brøddej og bagt – og derpå spist varm. Labneh bliver også rullet i små kugler og brugt på samme måde som grækerne bruger feta i salat – altså for eksempel sammen med tomater, agurk, mynte, oliven og godt brød.

(opskriften er fra “Fragance of the Earth”/Nada Saleh, Saqi Books, 1996)

tomater i fad
Tomater i fad ved siden af en krukke Ajvar.

Og så til Vægtkonsulenternes opskrift…

Langtidsbagte tomater og labneh med varmrøget laks

(1 person)

80 gram varmrøget laks (se note)

Labneh:

125 gram DDV yoghurt 7 procent

1 fed hvidløg

salt og peber

finthakket purløg

Langtidsbagte tomater:

300 gram modne tomatr

30 gram Ajvar

2 fed hviløg

timiankviste

5 gram olie til bagning

salt og peber

30 gram brød

Kom yoghurten i et kaffefilter og lad den dryppe af natten over i køleskab. Smag den adryppede yoghurt til med presset hvidløg, salt og peber. Der kan kommes hakkede krydderurter i efter ønske, for eksempel purløg.

Halver tomaterne og smør skærefladen med Ajvar (eller tomatkoncentrat – se note) og sæt dem i et let oliesmurt ildfast fad. Snit hvidløgsfeddene og drys dem over sammen med timiankviste. Fordel olien over og drys med lidt salt og peber. Kom tomaterne i en 160 grader varm ovn i et par timer (se note). Det kan man fint gøre aftenen forinden og så gemme dem til næste dag. Kig til tomaterne og tag dem ud, når du synes, de er tilpas møre.

Anret tomaterne varme eller kolde på en tallerken med labneh i små klatter ovenpå og laksen ved siden af. Server brød til.

Note 1: Dette er en frokostopskrift, derfor kun 80 gram varmrøget laks. Når Vægtkonsulenterne laver aftensmadsopskrifter er der som regel 170 gram fisk per person. Så det spiser jeg, når jeg spiser denne ret som aftensmad.

Note 2: 30 gram brød er ingenting. Jeg spiser 60 gram. Enhver moderne slankeekspert vil fortælle dig, at det er tosset, og at man skal undgå brød, pasta, ris og kartofler. Jeg er ligeglad.

Note 3: Ajvar er en skøn ting, der stammer fra det serbiske køkken – en rød peber-puré, som man kan købe hos etniske købmænd og i gode supermarkeder. Min er vist købt i Kvickly, og den er “hot”, altså tilsat chili. Men Ajvar findes både helt mild og sød – og altså stærk.

Note 4: Jeg gav mine tomater 2,5 time, fordi jeg syntes, de godt måtte tørre lidt mere ind. Det var så lige rigeligt ved 160 grader, da nogle af dem blev lidt brændte på overfladen. Det ville være bedre at skrue ned til 120 grader i tre timer, tror jeg.

(opskriften er fra “Frokoster/Sund & slank året rundt”/Inge Kauffeldt & Helle Kleist, DDV, 2009)

tomater varme
Jo, man bliver fint mæt af det her.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *