Confiterede andelår

confit de canard
Confit de canard – jeg stegte dem færdig i ovnen. Meget lækkert og mørt.

Det er lige så nemt som at klø sig selv i nakken – og alligevel var projektet lige ved at afgå ved døden for mig, inden det overhovedet var kommet i gang. Jeg kunne nemlig ikke finde andelår.

Jeg skulle bruge seks styk, og jeg havde altså ikke tænkt mig at købe tre ænder for den sag. Jeg ledte i Kvickly, Rema1000 og Fakta – men uden at finde andelår på frost. Facebook-venner over hele landet havde set dem her og der og alle steder i supermarkeder, men selv da jeg tjekkede diverse økologiske sites, var lårene udsolgt. Og min vanlige slagter kunne ikke skaffe andefedt. Så var gode dyr jo rådne -eller hvordan man nu siger.

andelår
Seks andelår, saltede og gnedet med rosmarin – klar til en nat i køleskabet.

Men min veninde og reservemor. Thyra Blaabjerg i Rådhuskælderen, steger hvert år massevis af ænder til Mortens Aften, så da jeg spurgte hende, sagde hun, at jo – jeg kunne godt få en liter andefedt. Hun skulle nemlig stege 23 ænder for kunder til juleaften, så hun ville få masser af andefedt igen. Og hvad bruger man så andefedt til? Joeh, altså – som stjernekokken Jamie Oliver siger; hvis man aldrig har smagt en kartoffel stegt i andefedt, har man aldrig smagt en ordentlig kartoffel! Det smager skønt.

Så andefedt fik jeg scoret, og da jeg kiggede indenfor hos Vestergades Slagter, sagde han, at han da godt kunne skaffe mig seks andelår. Og det gjorde han. Store flotte lår til i alt 180 kroner. Det var i orden, syntes jeg.

Jeg er vild med confitterede andelår, Jeg er i det hele taget vild med and, men den franske måde at konservere dem på, er bare helt fantastisk. Når først lårene er er kogt og ligger i en krukke, dækket af fedt, kan de faktisk holde sig op til et halvt år på køl. Og det er hele baggrunden for opskriften; at man på den måde kunne opbevare kødet i lang tid uden at det tog skade – det fandt man ud af for et par hundrede år siden ved først at salte det, så koge det i egen fedt.

Man laver confit de canard, som det rettelig hedder, i hele Frankrig, men retten stammer oprindelig fra Gascogne – hvor d’Artagnan også kom fra 🙂

dækket af andefedt
Andelår i gryden, helt dækket af blød andefedt., Det tager et rum stykke tid, inden fedtet er smeltet helt.

Confiteret and

(fire personer)

6 andelår

2-3 fed hakket hvidløg

rosmarin, hakket

salt & peber

1 liter andefedt

Gind andelårerne med hakket hvidløg, frisk hakket rosmarin og salt og peber – og stil det køligt natten over.

Næste dag børstes krydderier og salt af lårene, der lægges i en gryde og dækkes med andefedt.

Lad lårene simre ved helt svag varme i cirka tre timer.

Lad lårene køle let af i fedtet.

Læg dem i en krukke – og hæld fedt over, indtil lårene er dækket.

Når lårene skal spises, fiskes de op af det stivnede fedt (man sætter krukken ud i stuetemperatur et par timer inden, så er det nemmere), og de enten brunes på panden ved høj varme til skindet bliver sprødt eller lægges i et ildfast fad og steges i ovnen ved 220 grader.

Man kan servere dem med bagte æbler, med rugbrød, med kartofler stegt i andefedt og hvidløg – eller med en frisk grøn salat. Your choice.

(opskrift fra Mad & Venner, nr. 106/213)

andelår i fedt
Så er de kogt færdig efter godt tre timer i andefedt. Jeg havde givet dem rigeligt – et par af dem var lige ved at falde helt fra hinanden. Men hellere det end at de ikke har fået nok…

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *