Mine venner ved, at jeg er notorisk ærte-hader. Det er en sjælden lidelse – jeg har kun mødt et par andre lidelsesfæller i mit liv.
De eneste ærter, jeg kan lide, er de helt friske, jeg lige har plukket i en eller andens have (og de skal IKKE tilberedes, men spises lige fra bælgen) og så dåse-ærter af den simple grund, at de ikke smager af ærter…
Alligevel kastede jeg mig forleden ud at lave falafler med ærter, selv om jeg egentlig allerede har fundet den ultimative falafel-opskrift (den kan man finde her på bloggen ved at søge på falafel), der kun indeholder kikærter (dem elsker jeg).
Når jeg vovede et ærte-eventyr, skyldes det, at opskriften er lavet af Sandra Pugliese i hendes spritnye kogebog for Vægtkonsulenterne, ”Supersund vegetar”. Jeg stoler på hende på samme måde, som jeg stoler på Camilla Plum; hvis de har proppet ærter i en opskrift, må det være godt.
Og den er god nok – falaflerne er faktisk super velsmagende.
Nu er opskriften en bunden opgave, efter som den er lavet til Vægtkonsulenterne. Det er altså slankemad, og derfor steges hele falafel-portionen i 6 tsk olivenolie – og bages så færdig i ovnen. Det gjorde jeg altså ikke. Jeg stegte dem i væsentlig mere olivenolie på panden – færdig, slut. Det skader dem bestemt ikke, men de suger selvfølgelig mere fedtstof.
”Supersund vegetar” er den første kogebog for Vægtkonsulenterne, som jeg har set, der er baseret på opskrifter til fire personer. Det irriterer mig lidt, fordi jeg er vant til at kunne bruge deres opskrifter, som de er. Nu måtte jeg så lave halv portion og gemme ¼ portion til dagen efter. Falaflerne er OK kolde, men jeg ville nu hellere have nøjedes med at spise dem én dag. De kan dog fryses – det skulle jeg så have gjort.
Ovnbagte falafler
(4 personer, cirka 24 styk)
200 gram tørrede kikærter (se note)
Koriander
Mynte
4 fed hvidløg
50 gram skalotteløg
2,5 dl løse ærter (se note2)
1 tsk bagepulver
1 tsk havsalt
1 tsk spidskommen
1 tsk stødt koriander
2 spsk citronsaft
20 gram fuldkornsmel
6 tsk olivenolie til stegning (se tekst ovenfor)
Udblød kikærterne i koldt vand natten over – eller i minimum 8 timer. Kasser vandet og skyl kikærterne i frisk koldt vand.
Skyl og slyng krydderurterne. Pil hvidløg og løg.
Kør alle ingredienser på nær olien til en lind fars på foodprocessoren (se note3).
Form farsen til små kugler og brun dem ved middelhøj varme på begge sider i olien på en slip-let pande, og steg dem derefter færdige i ovnen (se teksten ovenfor) på bagepapir på en bageplade ved 200 grader i cirka 20 minutter (se note4).
Note 1: HUSK at sætte kikærterne i blød aftenen før. Og nej, det er ikke lige så godt at bruge allerede kogte kikærter på dåse. De smager ikke godt, og konsistensen på falaflerne bliver smattet. Jeg elsker Sandra Pugliese for, at hun ikke engang nævner muligheden!
Note 2: ”Løse ærter”? Tjah, jeg går ud fra, at det er for eksempel frosne ærter, som jeg har brugt her.
Note 3: Der står ikke noget om, hvor meget frisk mynte og frisk koriander, man skal bruge. Jeg bruger altså bare løs – en stor håndfuld af hver. Jeg elsker begge dele, og friske krydderurter er sunde. Men gør som du nu kan lide.
Note 4: Hvis man som jeg steger falaflerne færdig på panden, så lav dem rimelig små og flade, og steg dem cirka 4-5 minutter på hver side.
(opskriften stammer fra ”Supersund vegetar”/Sandra Pugliese, Vægtkonsulenterne, 2014)
Til falaflerne kastede jeg mig over en gennemtestet og højt elsket opskrift, grøntsagsdip, fra en anden kogebog for Vægtkonsulenterne, nemlig ”Supersund fastfood”.
NB: Læg mærke til at denne opskrift er til en person!
Grønsagsdip
(1 person)
50 gram aubergine
50 gram squash
50 gram løg
50 gram rød peberfrugt
15 gram olie
1 håndfuld frisk koriander
2 spsk citronsaft
Salt og peber
Skær alle grønsagerne i skiver. Læg dem på bagepapir på en bageplade. Bag dem ved 200 grader i cirka 30 minutter til de er godt møre.
Kom derefter grønsagerne i en foodprocessor med olie og koriander. Kør kort til en grov konsistens. Smag til med citronsaft, salt og peber.
(Opskriften er fra ”Supersund fastfood”/Inge Kauffeldt & Helle Kleist, Vægtkonsulenterne, 2012)