Glutenfri svampetærte

Glutenfri svampetærte med lækker, sprød bund, karamelliserede løg og rosmarinstegte champignons.
Glutenfri svampetærte med lækker, sprød bund, karamelliserede løg og rosmarinstegte champignons.

 

“Det er det bedste, du har lavet indtil nu,” sagde kollega Stine (det er hende, der har glutenallergi), da jeg forleden serverede en glutenfri tærte med svampe, ricotta og karamelliserede løg.

Da hun tager det meget alvorligt, det med at jeg har en blog og gerne vil have input om maden, tilføjede hun, at tærten bestemt var god, som den var, men at der måske godt kunne være “mere ricotta”.

Det har hun fuldstændig ret i. Jeg synes også, at tærte-opskriften, der stammer fra kogebogen “Vegetar” af den dygtige madblogger Ditte Ingemann, er super. Men lige som Stine mener jeg, at der måske er lige i underkanten af ricotta/æg-blanding. Et æg mere (altså 3 i alt) og yderligere 75 gram ricotta (225 gram i alt) , så tror jeg, den er der.

Tærten er, ifølge opskriften, til to personer. Vi fik en grøn salat til (kortklubbens yndlingssalat, søg på “spidskål salat” her på bloggen, så dukker den op. Den er med æble, spidskål, mandler og lime), og så passede det fint. Der var cirka 1/4 tærte tilbage, som Stine fik med til næste dags frokost.

Tærten er i øvrigt supernem at lave.

Med lidt mere ricotta/æg tror jeg, der er til tre personer, selv om opskrifter siger to. Vi levnede i hvert fald lidt.
Med lidt mere ricotta/æg tror jeg, der er til tre personer, selv om opskrifter siger to. Vi levnede i hvert fald lidt.

Glutenfri svampetærte

(2 personer)

Bund:

11 5 gram mandelmel (se note 1)

115 gram fuldkornsrismel (se note 2)

1 æg

1 æggeblomme

50 gram smeltet kokosolie (se note 3)

1 nip salt

Fyld:

2 rødløg

2 spsk smør til stegning ( 1 spsk til løg, 1 spsk til svampe)

1 spsk honning

1 spsk æblecidereddike

250 gram svampe, for eksempel kantareller, champignoner, østershatte (se note 4)

1 stilk rosmarin (bladene/nålene fra den)

salt og peber

2 æg

150 gram ricotta

Bland mandelmel og rismel i en skål. Rør æg, æggeblomme, kokosolie og salt i. Ælt dejen med hænderne, til den samler sig og har konsistens som en tærtedej. Den er nem at samle, men svær at rulle ud. Det nemmeste er faktisk at presse den ned i smurt tærteform med fingrene. Bare pres det ud – og lav kanter, eventuelt ved at rulle en pølse af noget af dejen og trykke det rundt i kant.

Brug en tærteform der er 24 centimeter i diameter. Forbag bunden i ovnen ved 200 grader i cirka 10-12 minutter.

Pil rødløgene og skær dem i tynde både. Varm smør op på en pande ved middelvarme og steg, til de falder sammen. Skru lidt ned – de skal ikke brankes. Tilsæt honning og æblecidereddike og steg videre i otte minutter, til løgene karamelliserer.

Rens svampene og skær dem ud i mindre stykker. Svits dem på en varm pande i smør sammen med finthakket rosmarin, til de bliver bløde og gyldne (se note 5). Krydr med salt og peber.

Pisk æggene sammen med ricotta og eventuelt en smule salt og peber. Fordel løg, svampe og æggeblanding i den forbagte bund, og bag tærten ved 200 grader i cirka 15-18 minutter, eller til fyldet har sat sig (den skal ikke have brun overflade).

Server med en frisk grøn salat.

(Opskriften er fra “Vegetar” af Ditte Ingemann, Politikens Forlag, 2016)

Note 1: “Står der idiot på ryggen af mig?” tænkte jeg, da jeg opdagede, at 160 gram mandelmel fra Urtekram koster 67 kroner. En pose med 200 gram mandler (og jo, det giver cirka 200 gram mandelmel) kostede 37 kroner i Kvickly. Så køb mandlerne, spar 30 kroner, og blend mandlerne i en minihakker eller en foodprocessor. Det fungerer rigtigt fint.

Note 2: Jeg har det lidt svært med mange fuldkornsting. Bortset fra rugbrød. Så jeg bruger ganske almindeligt fint rismel, og det går sagtens.

Note 3: Kokosolie kan købes i plastglas (blandt andet fra Urtekram, men jeg har fundet billigere versioner, der også var økologiske, i Fakta) i større supermarkeder.

Note 4: Der var ikke kantareller på hylderne i Kvickly, så jeg købte brune champignons, fordi jeg synes, de har en god smag.

Note 5: Der er ikke så mange situationer, hvor jeg synes, at det er nødvendigt at stege i smør. Men et godt stykke kød og svampe er undtagelserne. Så lad være med at prøve at stege champignonerne i olie….

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *