Jeg har lavet gnocchi masser af gange, men denne her er nok den nemmeste version, jeg har arbejdet med endnu.
De hang ikke i panden. De var ikke besværlige at forme eller arbejde med. Og de smagte supergodt.
Det er så endnu et eksempel på, at hvis du kun køber én kogebog om året (eller måske kun en hvert andet-tredje år?), så synes jeg, at du skal købe Ditte Ingemanns “Vegetar”. Hun er blevet mit nye idol – og arbejder sig op på siden af Katrine Klinken og Camilla Plum. Der, hvor hun minder om dem, er, at hendes opskrifter er gennemarbejdede og – indtil videre – ufejlbarlige. Man føler sig tryg med kogebogen i køkkenet. Det skal nok gå. Det skal nok smage godt.
I hvert fald hvis man er vegetar.
Denne gnocchi-opskrift med søde kartofler lavede jeg til Stine, der er vegetar og glutenallergiker. Derfor duede de sædvanlige mel-gnocchi jo ikke. Men disse er lavet med fuldkornsrismel (nå ja, jeg bruger faktisk ikke fuldkorn, men almindeligt rismel), og det kan hun godt tåle.
De var bare SÅ lækre. Portionen passede fint til os to med en salat og et glas hvidvin til.
Gnocchi af sød kartoffel
(2-3 portioner)
500 gram søde kartofler
1 spsk olivenolie
35 gram pecorino
2 spsk vand
1 æg
200 gram fuldkornsrismel (jeg bruger altså almindeligt rismel)
salt og peber
3-4 spsk smør
skal af en økologisk citron (ja, den SKAL være økologisk, når du spiser skallen)
1/2 bundt salvie
50 gram pecorino til at drysse over
Skræl de søde kartofler og skær dem i små tern. Kog dem i cirka 20 minutter, eller til de er helt bløde. Blend dem derefter med olie og pecorino og tilsæt vand, til kartoffelpureen har en blød og cremet konsistens. Lad det køle af.
Rør kartoffelpuré, æg, mel, salt og peber sammen til en slags dej. Den skal være så fast, at den kan rulles ud til tynde pølser (se note 1).
Form dejen til små pølser og skær små stykker af pølserne på 2-3 centimeter. Kom de små stykker i kogende vand. (Se note 2). Når de kommer op til overfladen, tager du dem op med en hulske.
Varm smør op i en panden og steg de kogte snocchi i smør sammen med fintrevet citronskal og salvieblade, til de er gyldne og sprøde på begge sider.
Læg de gyldne gnocchi på et fad og riv masser af pecorino (det er en fast fåreost, der ligner parmesan) – og server med det sammen.
(Opskriften er fra “Vegetar” af Ditte Ingemann, Politikens Forlag, 2016)
Note 1: Jeg rullede ikke ud til tynde pølser. Jeg tog bare små stykker med fingrene og rullede dem mellem håndfladerne – og så ned i gryden. Det gav mindre oprydning 🙂
Note 2: Kom ikke dem alle i gryden på én gang. Gør det af to-tre omgange.