Hvid gløgg – og mulled wine

 

hvid gløgg
Der stod en sød hvidvin i originalopskriften, men jeg valgte en halvsød, vel vidende at jeg ikke er nogen sukkergris.

Jeg er ikke overvældende glad for den klassiske røde, søde gløgg med bunker af mandelsplitter og rosiner.

For julens og hyggens skyld kan jeg godt overtales til et glas ved en kollega-sammenkomst eller hos venner, når den bliver serveret for mig, men jeg laver den aldrig selv.

Jeg kan meget bedre lide alternativerne; hvid gløgg (med mandelsplitter og rosiner) eller den engelske Mulled Wine, som er varm rødvin med krydderier, men uden mandler og rosiner.

ingredienser dec 6
Nogle vil nok ryste på hovedet over at jeg bruger en god vodka i gløgg. Men jeg syntes altså ikke, at jeg ville betale for en flaske Absolute Vodka, som jeg ikke får brugt resten af foreløbig. Og jeg havde jo den anden stående i skabet.

Forleden aften afprøvede jeg en – ny for mig – opskrift på hvid gløgg, som bare var helt fantastisk. Jeg lavede kun halv portion af opskriften, som var til fire personer, men begejstringen var så stor, at jeg søreme drak det hele!

En blæsende aften som i aften (aftenen efter at stormen Bodi har hærget, så nu virker det jo næsten helt stille, selv om mine vinduer giver sig med jævne mellemrum) er det godt med sådan en drik at styrke sig på. Gløgg hører godt nok julen til, men i virkeligheden kan man da sagtens drikke det i alle vintermånederne.

dug
Dugen har jeg fået af Maria. Hun er min tidligere fransklærer, og til franskholdets julefrokost for nogle år siden havde hun købt dugen, som jeg behørigt beundrede – og så gav hun mig den! Kalenderlyset har jeg fået af min far – han havde det fra sidste år. Han havde også købt et til sig selv i år – og så fik han et af min søster. Tre kalenderlys var alligevel mere end han kunne bruge 🙂

Hvid gløgg

(4-5 personer)

Sukkerlage af:

1,5-2 dl sukker

1,5 dl vand

Gløgg’en:

Sukkerlagen

Cirka 2 spsk meget tynde strimler appelsinskal (øko-appelsin)

1 hel flaske halvsød hvidvin

2-3 dl vodka eller ukrydret snaps (Brøndum)

1 spsk grønne kardemommefrø

1 stang kanel

rosiner og mandler

Kog sukker og vand til en sukkerlage. Lad det koge i 2 minutter uden låg.

Vask i mellemtiden en øko-appelsin og skær tynde strimler af skallen.

Bland sukkerlagen med vin og vodka eller brændevin. Varm gløggen op til kogepunktet, men lad den ikke begynde at koge.

Si krydderier og appelsinskal fra, når gløgg’en er gennemvarm og server med rosiner og mandler.

(opskriften er fra “Jul og Vinter”/Anna Bergenström & Fanny Bergenström, Politikens Forlag, 1996)

 

 

Ved sidste års julefrokost for mine kortspils-veninder havde jeg valgt et middelalder/eventyr-tema, inspireret af tv-serien “A Song of Ice And Fire”, som jeg elsker.

Og vi startede med en lidt mere moderne version af den originale 1300-tals opskrift på Mulled Wine. Det smagte fantastisk og var i al beskedenhed en stor succes 🙂

appelsin
Det er det eneste foto, jeg tog sidste år, af fremstillingen af Mulled Wine – jeg fik for travlt til at forevige alting 🙂

Southron Mulled Wine

(10 personer)

2 clementiner eller 1 lille apppelsin

20 hele nelliker

2 flasker rødvin (Shiraz eller Cabernet er fint)

700 ml appelsinjuice

1 spsk stdt kanel

2 kanelstænger

1 spsk stdt muskatnød

3 terninger frisk ingefær, cirka 2×2 centimeter

3 spsk honning

4 spsk (med top) sukker

60 ml friskpresset citronsaft

30 ml brandy, cognac eller Armagnac (kan udelades, men det er synd)

Skær clementinerne over i halve og stik nelikker i de fire halvdele. Man stikker “stilken” af nelliken ind i clementin-skallen og trykker den så langt ind, at kun nelikkens “hoved” er at se. Hvis Clementinens skal er sej, kan man først stikke gennem skallen med en spids kniv, inden man stikker nelliken i.

Hæld vinen i en gryde og læg clementinerne i med nellikesiden nedad, så vinen kan trække smag af krydderiet.

Tilsæt resten af ingredienserne og varm op til det simrer, mens du ind imellem rører med et piskeris. Bring det IKKE i kog.

Lad det simre i fem minutter, sænk så varmen så vinblandingen holdes lige under simre-niveau, og lad det stå der på varmen i 45 minutter.

Server op i krus/varmefaste glas med en suppeske eller lignende.

Note 1: Ufiltreret appelsinjuice er dejligt, men det gør drikken “plumret” i farven. Hvis man vil have en klar drik, må man købe appelsinjuice uden pulp i.

Note 2: Man kan godt eksperimentere lidt med krydderimængde, appelsinjuice og brandy alt efter, hvad man kan lide, lige som man kan tilsætte mere sukker eller honning, hvis man foretrækker vinen sødere (det gør jeg ikke).

(Opskriften er fra “A Feast of Ice & Fire”/Chelsea Monroe-Cassel & Sariann Lehrer, Bantam Books, 2012)

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *