Det er min søster, der er Dronningen af Crumbles.
Hun er ganske enkelt supergod til de engelske desserter/kager, der går i ovnen med et låg af blandt andet havregryn og bobler lækkert op. Hun laver for eksempel én med brombær, der er guddommelig. Især (efter min mening) når den serveres med flødeskum – selv om hun nu foretrækker creme fraiche.
Men denne opskrift kommer faktisk tæt på min søsters kreationer. Det er endnu en opskrift, der stammer fra min Facebook-veninde Andrea i Malaysia.
Af en eller anden grund er Andrea bidt af tanken om hvid jul. Hun har aldrig oplevet sne (bortset fra, da hun så det fra et flyvindue), og hun skriver hvert år, at hun glæder sig til, at jeg lægger fotos af vinter i Danmark på Facebook. Forleden skrev hun længselsfuldt, at hun ville ønske, hun kunne bo i Nordeuropa og ikke et sted, hvor det altid var varmt.
Det er lidt en skam, at vi ikke bare kan bytte et års tid. Jeg kunne nemlig rigtigt godt tænke mig at bo et års tid i Kuala Lumpur!
Da Andrea først lagde fotos og beskrivelser af denne crumble på FB, skrev hun – formentlig mere henvendt til de asiatiske veninder end til nordboerne – at man da kunne udelade kanel, men at det ville være synd, for det var det, der var “det søde våben”, som fik en til at forelske sig i desserten. Jeg tror ikke, kanel-desserter er særligt udbredte i Malaysia, men for danskere er tanken om kanel og æbler sammen jo slet ikke mærkelig.
Andreas Apple-Crumble
3 store grønne æbler, skrællede, udkernede og skåret i tern
50 gram sukker (hvis du bruger søde, røde æbler i stedet, kan du reducere sukkeret til 30 gram)
1,5 spsk vand
0,5 tsk kanel
Topping:
40 gram koldt smør (skåret i små tern)
30 gram sukker – gerne rørsukker
45 gram hvedemel
45 gram havregryn
Forvarm ovnen til 185 grader.
Kom æblerne i en gryde sammen med sukker, kanel og vand. Kog indtil æblerne er møre – cirka 8 minutter ved middel varme.
Mix sukker, hvedemel og havregryn til toppingen, og gnid/smuldr så smørterningerne i blandingen, indtil det er en jævnt grynet masse.
Kom de kogte æbler og saften ved dem i en ovnfast skål/fad. Hæld toppingen hen over.
Bag i cirka 20-25 minutter, indtil overfladen er gylden.
Bedst serveret varm med flødeskum eller creme fraiche.