Kejserens have (drink)

Kejseren Have hedder drinken med gin og rabarbersirup.
Kejseren Have hedder drinken med gin og rabarbersirup.

Jeg har tænkt en del over, hvorfor mon denne drink bærer det eksotiske navn “Kejserens have”. Og er faktisk ikke kommet svaret meget nærmere…

Altså, drinken indeholder risvinseddike, som bliver brugt både i Kina (der havde kejsere engang) og i Japan (der har det endnu), men så vidt jeg ved, er hverken gin eller rabarber særligt asiatisk.

Faktisk læste jeg for nylig en artikel af journalist Asger Røjle, der er japansk gift og har boet i Japan i mange år, om en dansker, der til et stort haveshow havde bygget et dansk kolonihavehus, komplet med Dannebrog, stakit, jordbær og rabarber. Og så nævnte Asger Røjle, at der findes noget, der hedder Japansk Rabarber Selskab, som arbejder på at fremme den røde stilk i Japan 🙂

Ingredienser til kejser-drink.
Ingredienser til kejser-drink.

Nå, under alle omstændigheder er det her en skøn drink, som jeg faktisk faldt over ved et tilfælde i New York Times Cooking og besluttede mig for at prøve, fordi jeg så fik brugt nogen af alle de rabarber, jeg har i fryseren.

Man skal først lave en rabarbersirup, der holder sig i køleskab en uges tid. Der bliver en del sirup ud af portionen, så jeg synes, man skal lave den op til man holder selskab/fest, så man kan berige sine gæster med drinken.

Den er lidt tøset udseendemæssigt, men der er ikke meget tøs over smagen. Først syntes jeg, at den smagte lidt af friskkværnet sort peber (sammen med rabarbersmagen), men jeg tror, det er basilikummen, der smager igennem.

Jeg kunne ikke få thai-basilikum (har jeg ikke set her i byen, siden Asia Foods lukkede), så jeg brugte almindelig basilikum, og det fungerede udmærket.

Kalorier? Du vil ikke vide det…. Nå, men så pyt; NYT skriver, at der er 917 kalorier i en drink. Det er dæleme dytme meget. Ingen fedt, men masser af sukker.

Sommerlig og let - men med en masse kalorier!
Sommerlig og let – men med en masse kalorier!

Kejserens Have

(1 glas)

5 basilikumblade (helst thai-basilikum)

1 tsk risvinseddike (se note 1)

45 ml gin

20 ml friskpresset citron

30 ml rabarber sirup (se opskriften længere nede)

Tag en shaker (eller en beholder med tætsluttende låg), stød basilikumbladene sammen med risvinseddiken (det kan du gøre med en lang ske eller lignende – bladene skal lige stødes lidt for at frigive smag). Tilsæt gin, rabarbersirup og citronsaft. Fyldt shakeren (beholderen) 2/3 op med is (let knuste isterninger) og ryst grundigt.

Brug en strainer (det er en speciel bartender-“ske” – en fintmasket si kan bruges) og hæld drinken gennem sien/straineren ned i afkøledes cocktailglas (se note 2).

Pynt med et (thai-)basilikumblad.

Note 1: Man kan købe risvinseddike i større supermarkeder. Den står blandt de øvrige asiatiske ingredienser. Den er helt klar. Koster omkring 30-35 kroner og kan holde sig længe.

Note 2: Læg cocktail i fryseren i 10-15 minutter, så er de fint afkølede.

Rabarbersirup.
Rabarbersirup.
Rabarbersirup

(til adskillige cocktails)

150 gram tyndt skivede rabarber

200 gram sukker

250 ml vand

Hæld vandet i en mediumstor gryde og bring det i kog. Tilsæt rabarber og sukker og rør, indtil sukkeret er opløst. Lad koge fem-seks minutter. Tag af varmen, dæk med låg og lad det stå i en time.

Si siruppen gennem en finmasket si og lad det køle helt af i køleskabet, hvor det kan stå i en uges tid.

NB! Jeg syntes ikke, at min “sirup” var særligt sirups-agtig. Den var for tynd. Så efter at have siet den, kogte jeg den yderligere ind. Det gik fint og den blev lidt tykkere,

(Opskrift af Melissa Clark fra New York Times Cooking)

Smuk og smager forrygende.
Smuk og smager forrygende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *