Krydret linsesalat med rejer og mynte-yoghurt dressing

Dejlig mættende ret med rejer, linser og indiske krydderier.
Dejlig mættende ret med rejer, linser og indiske krydderier.

Jeg bliver med jævne mellemrum totalt optaget af en kogebog – det kan være en helt ny, jeg har fået, eller det kan være en gammel, jeg har genopdaget.

Sidste år i september, lige inden min blog her blev hacket for første gang og måtte lukkes ned, havde jeg genfundet en gammel favorit, Bill Grangers “Sydney Food”. Jeg nåede at få afprøvet et par opskrifter og få dem lagt på bloggen – men der var også et par stykker, som jeg aldrig fik skrevet ind, inden bloggen lukkede.

Blandt andet denne lækre, krydrede ret med rejer, som sagtens kan gå som sommermad. Derfor skriver jeg den ind nu – jeg tog billeder af retten sidste år, så dem har jeg jo 🙂

Krydringen gør det lidt svært at sætte vin til. Men øl er rigtigt godt !
Krydringen gør det lidt svært at sætte vin til. Men øl er rigtigt godt !

Bill Granger skriver om retten, at han har ladet sig inspirere af indisk mad, og det er da også indiske krydderier, der giver en varm, ikke stærk, men eksotisk, krydret smag til salaten.

Og yoghurtdressingen kunne faktisk drikkes som en lassi (en yoghurtdrik, som indere holder meget af), hvis man udelod fiskesaucen og tyndede den op med en smule vand.

Ingredienser til retten.
Ingredienser til retten.

Krydret linsesalat med rejer og mynte-yoghurt dressing

(4 personer)

185 gram puylinser (se note 1)

60 gram forårsløg i tynde skiver

1,25 dl olivenolie

2 spsk rødvinseddike

1 grøn chili, finthakket

havsalt

friskkværnet peber

1 tsk stødt koriander

1 tsk stødt spidskommen

40 gram korianderblade (frisk koriander)

1 tsk gurkemeje (se note 2)

20 rå store rejer, pillede, men med halen intakt og med den sorte tarmstreng fjernet (se note 3)

Til servering:

75-100 gram babyspinat, skyllet

100 gram blancherede grønne bønner (se note 4)

mynte-yoghurt-dressing (se opskrift nedenfor)

Kom linserne og 2,5 dl vand i en mediumstor gryde og bring det i kog. Skru ned for varmen og lad det simre i 15 minutter. Hæld vandet fra linserne.

Kom de varme linser, forårsløg, 4 spsk af olivenolien, rødvinseddike, chili, salt, peber, stødt koriander, spidskommen og frisk koriander i en skål og bland det sammen. Sæt til side.

Kom den resterende olivenolie, gurkemeje samt salt og peber i en anden skål og blandet. Kom rejerne ned i skålen og rør lidt rundt, så de bliver dækket af olie.

Varm en slip-let pande op over høj varme et par minutter. Tilsæt rejerne og steg dem til de er lyserøde, mens du ryster panden ind imellem.

Del linserne mellem fire tallerkner, kom babyspinat-blade ovenpå sammen med de blancherede grønne bønner og rejerne. Slut af med at dryppe yoghurtdressingen hen over.

Note 1: De grønne linser, som er mærket Puy linser, smager bare bedst. Sådan er det. De er toppen. Men…nu skal man jo heller ikke blive fanatisk 🙂 Urtekram har nogle ganske glimrende grønne linser, som de kalder “Delikatesselinser”. De kan fås i større supermarkeder.

Note 2: Bill Granger slår et slag for at man bruger frisk gurkemeje, som man river i retten. Jeg har endnu til gode at se frisk gurkemeje i Danmark, så jeg har lavet det om til stødt gurkemeje. Det fungerer fint. Men hvis du har en god etnisk grønthandler, der fører den friske variant (den ligner en ingefærknold lidt), så prøv endelig.

Note 3: De grønlandske rejer er MSC-mærkede og dermed bæredygtige. Men det er jo altså ikke kæmperejer. Der findes tigerrejer, man kan spise uden dårlig samvittighed. En del af dem kommer fra Vietnam og er mærket med et turkis logo fra Aquaculture Stewardship Council (ASC). En ASC-certificering viser, at rejerne er ansvarligt produceret og kan spores gennem hele varekæden fra opdræt til køledisk samt, at der er taget et socialt ansvar for ansatte og lokalsamfundet. Verdensnaturfonden (WWF) kæmper for at udbrede kendskabet til mærkningen, men desværre er der ikke så mange danskere, der kender til den endnu.

Note 4: At blanchere er at sænke grønsager i kogende vand i ganske kort tid – fra 30 sekunder til et par minutter alt efter størrelse. Herefter overhældes grønsagerne med iskoldt vand og dryppes af. Fordelen er, at farve, sprødhed og vitaminer bevares bedre end ved at koge grønsagerne møre. Bønner (både friske og tørrede) indeholder giftstoffet lektin og SKAL have et opkog, inden man serverer dem. Ellers kan de give diarré, kvalme og opkastning.

Ingredienser til dressingen.
Ingredienser til dressingen.

Mynte-yoghurt-dressing

250 ml yoghurt

2 spsk lime-saft

2 tsk fiskesauce

4 spsk hakket frisk mynte

Bland alle ingredienser i en skål.

(Opskrifterne er fra “Sydney Food” af Bill Granger, Murdoch Books, 2000)

Sommermad - der faktisk går glimrende året rundt :-)
Sommermad – der faktisk går glimrende året rundt 🙂

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *