Kylling-, courgette-, basilikum- og orzo suppe (5:2 mad)

Suppe med kylling og orzo.
Suppe med kylling og orzo.

Min søster gør mærkelige ting – så som at tage på aktiv vandreferie i Italien. Men jeg klager ikke, så længe hun tager spændende ting med hjem til mig, og det gør hun 🙂

Jeg er nu den lykkelige ejer af en virkelig lækker og eksklusiv olivenolie – og af en pose orzo.

Ingredienser til suppen
Ingredienser til suppen – minus en porre, som jeg fuldstændig havde overset på ingredienslisten.

Noget af den kom til anvendelse forleden i en lækker suppe fra bogen med 5:2-retter.

Inden du nu begynder at sukke af ærgrelse over, at du ikke har en søster, der vandrer i Toscanas bjerge og hjembringer orzo, kan jeg berolige dig med, at du sagtens kan få det herhjemme også. Orzo er nemlig det samme som perlebyg. Og det kan man købe i Skærftoft Mølles version i Kvickly.

Jeg hørte første gang om orzo i sensommeren 2010, hvor italiensk-danske Sandra Pugliese havde taget toget til Holstebro for at tale med mig om sin første kogebog ”Moderne italienske retter”. Det var jeg så imponeret over, at hun gad, at jeg inviterede på frokost på Cafe Utopia. Og så havde vi ellers nogle fantastiske timer, hvor vi talte om mad og Italien, og Sandra fik afløb for sin begejstring for ”orzotto”, der er risotto, bare med perlebyg.

Der koges lækker suppe - nok til to gange.
Der koges lækker suppe – nok til to gange. Jeg frøs en halv portion.

Siden har Sandra lavet flere kogebøger, har været i samtlige dameblade og på adskillige tv-kanaler, er blevet forelsket og mor – ja, der er sket meget. Men ”Moderne italienske retter”, der er udkommet på Politikens Forlag, synes jeg stadig er en ”moderne klassiker”. En super bog med indtil flere opskrifter på retter med orzo.

Her er det imidlertid en suppe i faste-programmet 5.2, det drejer sig om. Den er dejlig, men ikke krydret. Den er meget italiensk i sin smag og sammensætning  – og er afhængig af, at man har gode ingredienser.

En dejlig suppe med en mild, sommer-agtig smag.
En dejlig suppe med en mild, sommer-agtig smag.

Kylling-, courgette-, basilikum- og orzo suppe

(4 portioner – 134 kalorier per portion)

Olie (så lidt som overhovedet muligt)

1 gulerod, skrællet og fint hakket (34 kalorier)

2 stilke blegselleri, finthakket (12 kalorier)

1 porre (180 gram) de yderste blade fjernet og så finthakket (40 kalorier) (se note 1)

1 løg, pillet og finthakket (38 kalorier)

2 stykker kylling (se note 2), skindet fjernet (212 kalorier)

2 laurbærblade

50 gram orzo/perlebyg (165 kalorier)

1 lille courgette, finthakket (25 kalorier)

2 spsk hakket frisk basilikum eller persille (10 kalorier)

Spray olie i en slip-let gryde (eller pensl olie på bunden i et tyndt lag). Steg gulerod, selleri, porre og løg over medium varme i 3-4 minutter, indtil grøntsagerne er bløde. Tilsæt en smule vand for at hjælpe grøntsagerne med at dampe møre.

Kom kyllingekødet, laurbærblade og nok vand til at dække det hele (cirka 1,2 liter). Bring det i kog og lad det simre blidt i 45 minutter, indtil kyllingen er gennemkogt.

Tag kyllingen op med en hulske, lad kyllen dampe af lidt, og riv så kødet i tråde med en gaffel. Smid eventuelle ben ud (hvis du bruger kyllingelår).

Kom orzo/perlebyg i gryden og kog i 3 minutter. Tilsæt den trævlede kylling og courgetten og lad det simre i 3 minutter mere, indtil courgetten er mør. Drys med hakket basilikum og/eller persille inden servering.

Note 1: Jeg havde søreme overset det med en porre. Og jeg havde ingen forårsløg eller anden indlysende erstatning.  Så jeg kom bare en ekstra gulerod i og krydsede fingre. Det blev rigtigt godt. Men jeg tror bestemt, at en porre vil være en god idé næste gang 🙂

Note 2: I originalen står der “2 kyllingelår”, men jeg brugte altså 2 kyllingebryst-fileter. Vælg selv. Der er selvfølgelig mere kød i en brystfilet og dermed også flere kalorier, men…..så mange er det altså heller ikke.

(opskriften er fra ”The Ultimative 5:2 Recipe Book” af Kate Harrison, Orion Publishing, 2013)

Sommer-suppe :-)
Sommer-suppe 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *