Limecreme med havrecrumble

Det er bestemt ikke lige så smukt anrettet som Mette Blomsterbergs portioner. Men det smagte fantastisk!

Mine canastaklub-veninder har en udpræget sød tand. I hvert fald de fleste af kvinderne (vi er seks). De kan lide søde likører, tøsede cocktails, kager og desserter.

Så jeg prøver altid at finde en god dessert til at afslutte julefrokosten med – ikke nødvendigvis én, der falder i min egen smag (jeg har ikke en udpræget sød tand), men én, jeg ved, de fleste vil kunne lide.

Og denne limecreme med havrecrumble var et kæmpe hit i 2017.

Det er en Mette Blomsterberg-kreation, og jeg er ret sikker på, at hun ikke har tænkt “julefrokost”, da hun lavede den. Blandt andet er der spiselige blomster (stedmoder) på toppen af hendes, men de er søreme svære at finde i december. Så jeg droppede blomsterne.

Det er nogle små portioner, hun laver. Hun skriver, at der er til 12 styk. Vi er som nævnt seks, og jeg synes, det var passende størrelser til os, hvilket vil sige, at vi spiste det dobbelte af, hvad Blomsterberg mener, man bør.

Og så serverer hun i høje, smukke, smalle gals, fordi hun har en sikker hånd og en uddannelse i den slags anretninger. Jeg valgte brede glas, så jeg ikke kom til at grise alt for meget på glassiderne…

Limecreme med havrecrumble

Havrecrumble

100 gram grovvalsede havregryn

25 gram hvedemel

25 gram brun farin

1 knsp flagesalt

70 gram smør, stuetempereret

Limecreme

1 blad husblas

1/2 fed vaniljestang (hun bruger nok de toplækre- og dyre – fra Tahiti)

1 tsk sukker

100 gram hvid chokolade

3,5 dl piskefløde

1 usprøjtet lime

(evt. spiselige blomster)

Havrecrumble:  Ælt havregryn, hvedemel, brun farin, flagesalt og smør godt sammen. Smuldr crumbledejen ud på en bageplade beklædt med bagepapir og bag den i en 180 grader varm ovn , til den er helt gylden – cirka 12 til 15 minutter, afhængigt af ovnen. Lad den køle helt af (IKKE i køleskab). Crumblen kan opbevares i en beholder med tætsluttende låg i nogle dage.

Limecreme: Læg husblas i blød i 0,5 liter koldt vand i 30 minutter. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab kornene ud med en lille kniv. Gem den tomme stang. Mas vaniljekornene sammen med sukkeret, så de skilles ad. Hæk den hvide chokolade fint og kom den i en mellemstor skål sammen med vaniljesukkeret. Kom fløden og den tomme vaniljestang i en lille kasserolle, varm det op til cirka 80 grader (brug termometer, se note 1) og tag gryden af varmen. vrid husblassen fri for vand og smelt den ud i den varme fløde. Hæld halvdelen af den varme fløde i skålen og rør godt med en dejskraber, til chokoladen smelter, og massen er blank. Tilsæt resten af den varme fløde og rør igen. Hæld cremen igennem en sigte ned i en ren skål. Dæk cremen med husholdningsfilm og stil den i køleskabet i mindst tre timer – eventuelt til næste dag.

Kom den iskolde creme i en mellemstor skål og pisk den luftig med en håndmikser i nogle få minutter. Vask og tør limefrugten. Riv det yderste af skallen direkte ned i den luftige creme. Halvér limefrugten. Læg en sigte over skålen og pres saften igennem sigten. Vend det hele sammen med en dejskraber. Kom limecremen i en engangssprøjtepose og klip et hul på en centimeter.

Anretning: Gør crumblen ensartet ved at knus de største knolde. Kom lidt crumble i bunden af hvert af portionsglassene. Sprøjt cremen ned i glassene, nedefra og op. Pas på ikke at grise glassenes sider. Læg havrecrumble ovenpå limecremen – og pynt eventuelt med spiselige blomster.

(Opskriften er fra “Småt og godt” af Mette Blomsterberg, Politikens Forlag, 2017)

Note 1:  Enhver, der har set Den store Bagedyst, ved at det er svært at arbejde med hvid chokolade. Nu havde jeg IKKE set Den Store Bagedyst i 2017 (det er jeg først blevet hooked på senere), så heldigvis vidste jeg ikke det med hvid chokolade. Og jeg havde ikke noget termometer. Så jeg tog bare gryden fra varmen, da jeg mente, at nu var det vist ved at være godt. Om jeg bare var heldig, eller om vi i canastaklubben ikke er så kritiske, når der er sødt i farvandet, ved jeg ikke. Men det smagte i hvert fald godt 🙂

De seks umage glas set ovenfra – inden de vilde horder tømte dem…

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *