Linguine med jomfruhummer og sommergrønt

Pasta med vermouth-fløde-sauce med masser af grøntsager og jomfruhummerhaler.

En af fordelene ved at bo her ude vest på er, at man (hvis ellers man er rimeligt social og kommer lidt omkring) altid kender mindst én jæger – eller kender én, der kender én – og mindst én, der har en god kontakt til en fisker.

Det er heller ikke usædvanligt at kende én, der skal skaffe dejlige landæg, ænder, godt lam, nye kartofler, jordbær og andre bær, hasselnødder, valnødder o.s.v.

Maden er lige udenfor døren.

Vi satte saucen (billedet) på bordet i én skål, linguinen i en anden og hummerhalerne i en tredje. Så kunne man selve montere sit ret 🙂

Forleden blev jeg kontaktet af en bekendt, hvis “fiskepusher”, som hun kalder ham, havde “billige jomfruhummerhaler”. Om jeg ville have et kilo med? Prisen snakker man ikke så meget om herovre, men jeg kan da sige, at jeg betalte mindre end det halve af den normale dagspris – og halerne var store, flotte og velsmagende.

Det ved jeg, fordi jeg brugte lidt under det halve kilo i går til en linguine-ret til min søster og jeg.

Det smagte skønt af sommer – let og lækkert.

Vi drak iskold rosé til, og nød det.

Linguine med jomfruhummer og sommergrønt

1-2 fed hvidløg
1 lille glaskål
½ fennikel
2 gulerødder
100 g grønne bønner
½ citron
1 pakke linguine, 400-500 g
20 jomfruhummerhaler eller flere
1 fed hvidløg, i skiver
salt og peber
1½ dl hvidvin eller Noilly Prat
1½ dl piskefløde
3 spsk dild
3 spsk purløg
salt og peber

Se først note 1.

Pil hvidløgsfedene, og hak dem fint. Skrub glaskålen, og skær den i mindre stykker (tjek, at skrællen ikke er tyk – hvis den er, skrælles glaskålen). Snit fennikel i tynde skiver. Skræl gulerødderne, og skær dem i skiver. Nip bønnerne, og skær dem i mindre stykker. Riv skallen af citronen, og pres saften.

Pil jomfruhummerhalerne ud af skallerne. Giv dem et lille snit på oversiden, fjern den sorte streng, og kassér den. Kom lidt olivenolie på panden, og steg jomfruhummerhalerne 2-3 min på hver side. Tilsæt hvidløg, salt og peber. Tag dem af panden, og læg dem på en tallerken.

Kog pastaen i rigeligt vand med salt efter anvisningen på emballagen, så den er al dente. (Se note 2).

Steg glaskål, fennikel, gulerødder og bønner på panden med olivenolie nogle minutter. Hæld 1 dl hvidvin eller Noilly Prat på (sen Note 3), og lad det simre et øjeblik. Tilsæt piskefløde og lad det koge 2-3 min, til det bliver cremet i konsistensen. Vend pastaen med grøntsager med fløde, dild, purløg, citronskal og lidt citronsaft.

Anret pasta og grøntsager i fire store pasta-tallerkener, og vend hver portion med 5 stegte jomfruhummere. Drys med lidt ekstra krydderurter, og krydr med friskkværnet peber.

Note 1: Det bedste er at få snittet, hakket og forberedt det hele, så du – når du går i gang med retten – bare skal tilsætte, efterhånden som det skrider frem. Saucen er nemlig ret hurtig at lave, og du har ikke tid til at stå og snitte, når først ud er i gang med at stege hummerhaler.

Note 2: Vi satte vand over i en stor gryde, mens jeg stegte hummerhalerne, og smed så linguinen i det kogende vand, da jeg begyndte på grøntsagssaucen. Det passede fint tidsmæssigt.

Note 3: Jeg brugte Noilly Prat, som jeg elsker. Alene duften gør mig helt høj. Det er en tør vermouth, og den er god at have, fordi den går godt til al fisk og skaldyr, og sådan en flaske holder sig glimrende.

(Opskriften er fra Alt for Damerne, juli 2017)

Både gulerødder, glaskål og fennikel har lidt bid, når saucen er færdig – men rå skal grøntsagerne naturligvis ikke være.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *