Mikael, som satte min blog op, insisterede på, at jeg skulle have sådan en analyse-dims installeret, så jeg kunne se, hvilke opskrifter folk klikker mest på.
Og derfor kan jeg konstatere, at det folk allerhelst vil vide noget om er gammelt brød 🙂
I hvert fald er indslaget om, hvordan min veninde Anni anvender sit gamle brød, den mest læste.
Derfor tænkte jeg, at så kunne jeg da lige smide endnu en opskrift om brug af gammelt brød på. Det er en klassiker. En italiener, der har været brugt i århundreder, men det bliver den jo ikke ringere af.
Jeg har bunker af kogebøger om italiensk mad, fordi italienerne nu engang bare kan noget med friske råvarer – de kan i øvrigt også noget med at beskytte deres råvarer og ikke give køb på kvaliteten bare for at tjene ussel mammon, men mere om det en anden gang.
Når jeg skal finde en italiensk opskrift, prøver jeg altid først i Giorgio Locatellis “Made in Italy”.
Jeg skal ikke sige mig fri for, at en del af grunden kan være, at han både ser umanerlig dejlig ud, og så skriver han godt og hyggeligt. Det er som at læse en god roman, hvis man går om bord i alle “mellem-kaptilerne” – det, der ikke er opskrifter – om hans liv, lige fra barndom og ungdom i Italien over læreårene i London til han fik sin egen London-restaurant, Locanda Locatelli. Bogen er en mastodont på 624 sider.
Nå, opskriften her er altså hans, men man kan finde en opskrift på brødsalat eller panzanella, som den hedder, i en hver italiensk kogebog med respekt for sig selv og traditionerne. Panzanella stammer i øvrigt ikke fra Giorgio Locatellis hjemegn Lombardiet, men er en gammel toscansk bonderet.
Panzanella
200 gram daggammelt landbrød eller ciabatta, uden skorpe, smuldret i små stykker.
4 spsk hvidvinseddike
3 modne tomater
1 stort rødløg, skåret i tern
1 stort bundt basilikum
5 spsk ekstra jomfruolivenolie
salt og peber
Udblød brødterningerne i hvidvins-eddike (det vil sige, at man lige rumser begge dele rundt med hænderne i en skål og lader det trække lidt). Skær tomaterne i terninger og bland dem med brødet sammen med løget i tern. Riv basilikummen i stykker med hænderne og drys den i. Tilsæt olivenolie, smag til med salt og peber. Vend det hele grundigt rundt og lad den trække lidt inden servering.
Note: Sæt endelig ikke panzanellaen i køleskabet. Den må ikke være kold. Det er når den har stue-temperatur, at alle smagene træder frem.
(fra “Made in Italy – mad og historier fra Italien”/Giorgio Locatelli, Lindhardt og Ringhof, 2008)