Når fedtfattig mad smager godt

syrlig suppe med kylling
Der er det samme i begge skåle – jeg har bare drysset den bageste med koriander og snittet forårsløg.

Jeg er fuldstændig enig med den engelske madskribent og tv-kok, Nigella Lawson, når hun siger, at den bedste slankemad ikke er den, der er gjort fedtfattig, men den der var det fra fødslen.

Nu er det her ikke en af Nigellas opskrifter (jeg vender tilbage til hende i næste uge), men hun ville afgjort billige denne syrlige suppe med kylling og citrongræs, en asiatisk sag med masser af smag og uendelig lidt fedt.

Jeg synes, jeg har spist lidt for mange fede ting i den senere tid, så det var oplagt at vende sig mod Asien – men dog undgå deres friturestegte retter!

Jeg var netop i gang med løbe igennem Allegra McEvedys første kogebog, og så faldt jeg over denne suppe med alle de lækre asiatiske smage. Den er nem at lave, men kræver lidt forarbejde.

Meget asiatisk mad er hurtigt tilberedt, men kræver, at man først skærer, snitter, skræller, presser o.s.v., så det lige er klar til at blive brugt.

asiatisk suppe
Skålene har jeg fået af en ven engang, men de er da sikkert lavet et sted ude i Østen. Til gengæld ved jeg, at både spisepinde, den røde dækserviet samt den lille tynde porcelænsskål, jeg bruger til salt, er fra Kina., Jeg har nemlig selv haft dem med hjem.

Ingen køkkenrod

Jeg kan godt lide mad, hvor man skal gøre det hele klart på forhånd. Jeg kan også lide gryderetter og mad, der skal i ovnen i et ildfast fad.

Det har noget at gøre med, at så kan jeg gøre køkkenet rent, enten inden jeg overhovedet “samler” ingredienserne til en ret (asiatisk) eller mens det koger/steger færdigt (gryde- og ovnretter). Jeg er ikke ret god til at tolerere rod, når først jeg skal slappe af og spise. Og jeg kan jo ikke stå og vaske op, når maden er klar (jeg har ikke en opvaskemaskine og skal heller ikke have en).

Min ex var virkelig god til at lave mad. Især lavede han nogle skønne pastaretter. Når jeg kom sent hjem om fredagen, var han ofte i fuld gang, der duftede skønt i lejligheden, og en flaske rødvin var knappet op. Og så måtte jeg, som den dårlige kæreste jeg sikkert var, virkelig lægge bånd på mig selv og forsøge at være taknemmelig i stedet for at kommenterer på hans overdådige tilsvining af hele køkkenet. Der var ikke en plet, hvor der ikke stod brugte ting.

Nå, nu er det så mig, der regerer i eget køkken, og i aften fik jeg pænt ryddet op, inden jeg lavede suppen 🙂

Syrlig suppe med kylling og citrongræs

(4 personer)

1,2 liter kyllingebouillon

2 kyllingebrystfileter

1 rød chili, frøene fjernet og derpå fint snittet

1 fed hvidløg, fint hakket

Cirka 1,5 centimeter frisk ingefær, skåret midt over (ikke skrællet)

2-3 stilke citrongræs

2 kaffir limeblade (eller skallen af en usprøjtet limefrugt)

10 gram tørret rejepasta (kan udelades)

100 gram bønnespirer

8-10 sukkerærter, skåret i tynde bånd på skrå

1 stor gulerod, skåret i tynde strimler

1-2 limefrugter

2 pænt store forårsløg (eller det dobbelte antal tynde, små)

0,5 bundt frisk koriander, både blade og tynde stilke, hakket

sesam olie

salt og peber

Det bedste er selvfølgelig en god, hjemmelavet kyllingesuppe. Men – i dette tilfælde kommer der så mange asiatiske kraftigt smagende ingredienser i, at det sagtens går at lave en bouillon af f.eks. Oscars hønsebouillon-pulver.

Kog suppen cirka 10 minutter. Imens lægger du kyllingebrysterne (et efter et) mellem to lag vita wrap (køkkenfilm) og banker dem flade med en køkkenrulle eller noget andet tungt. Det er langt den nemmest måde at få kødet fladt på. Og da du alligevel bagefter skal skære brysterne i tynde strimler, gør det ikke noget, hvis du får afreageret så meget, at du laver en flænge i et kyllingebryst (man kan godt banke dem helt i smadder, og det skal man naturligvis ikke).

Der findes mange anvisninger på, hvordan man behandler citrongræs. Jeg kan godt lide Allegra McEvedys metode, som jeg synes er meget brugbar. Hun siger; skær den øverste tredjedel af citrongræsstænglen af og smid den væk. Den næste tredje del (den der nu er den øverste, men som før var den midterste) snitter du i fine skiver. Den sidste tredjedel (roden) giver du et ordentligt bask – ved at lægge siden af en stor kokkekniv ned mod roden (der ligger på et skærebræt) og hamre din håndryg ned på den opvendte flade side af kniven. Så “smadres” citrongræsset under kniven, så roden flækkes åben.

Smid både de fintsnittede citrongræsskiver, de smadrede citrongræsrødder, den hakkede chili, den hakkede hvidløg, det halverede stykke ingefær og kaffir limeblade (eller fintrevet limeskal) i suppen. Lad det simre lige så stille. Efter et par minutter tilsætter du den tørrede rejepasta (hvis du bruger den) og pisker, indtil den er opløst.

Skum nu suppen (kyllingesuppe giver altid en del skum, især hvis det er en hjemmelavet suppe og ikke bouillon) og lad det derpå simre i ti minutter, så alle de forskellige smage kan blande sig i suppen.

Kom så kyllingestykkerne i suppen og kog yderligere fem minutter.

Tilsæt den snittede gulerod. Fisk citrongræs-enderne og de to stykker halveret ingefær op og smid dem ud.

Tilsæt bønnespirer og snittede sukkerærter.

Nu skal du smage til med limejuice. Det er en sag om personlig smag, hvor syrlig du vil have din suppe. Jeg kan godt lide den syrlig og brugte saft fra halvanden limefrugt, måske vil du bruge mere eller mindre. Smag, smag!

Krydr med salt og peber.

Hæld op i skåle, drys med hakket forårsløg og koriander, dryp med sesamolie – og server straks, mens det stadig er sprødt og varmt.

Det er SÅ godt.

Note 1: Helt asiatisk er den jo ikke, for Allegra krydrer med salt og peber (det ville være fiskesovs i Asien), men den smager altså godt alligevel!

Note 2: Skal jeg virkelig bruge sesamolie til slut? Det kan man da ikke smage, siger du måske. Jo, det kan man faktisk. Det giver et dejligt nøddeagtigt pift – kortvarigt ja, men lækkert. Sesamolie kan købes i små flasker i supermarkederne.

Note 3: Kaffir limeblade kan man f.eks. købe i Kvickly. Men man kan altså godt erstatte dem med limeskal.

Note 4: Tørret rejepasta kan ikke erstattes af noget som helst. Enten bruger man det, eller også gør man ikke. Det lugter af H…. til, når man åbner for det, men det giver en flot “dybde” i smagen. Det smager ikke for alvor “fisket”, selv om det lugter sådan.

(“The Good Cook”/Allegra McEvedy, Hodder & Stoughton, 2000)

kyllingebryst 1
Den nemmeste måde at banke et kyllebryst fladt på, er mellem to stykker køkkenfilm.
kyllebryst 2
Og så kan man rigtig få afreageret 🙂 Men pas på, kødet skal jo ikke smadres….

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *