Rogan Josh med citronris og raita

Jeg lånte lige Ullas tallerken, så jeg kunne fotografere maden...var lige ved at glemme det :-)
Jeg lånte lige Ullas tallerken, så jeg kunne fotografere maden…var lige ved at glemme det 🙂

I september tog canastaklubben på den årlige kortspils-weekend i Karins fritidshus i Oddesund. Det plejer at være mig, der laver maden – men i år ankom jeg sent fredag, så Karin havde svinget gryder og pander den første aften, og det var skønt bare at kunne sætte sig til bordet med god mad, godt selskab og en flaske rødvin.

Sådan ser huset ud - vi elsker det, og kender det efterhånden ud og ind.
Sådan ser huset ud – vi elsker det, og kender det efterhånden ud og ind.
"Mit" værelse...sengen minder mig om min farmor og farfar. De havde sådan en.
“Mit” værelse…sengen minder mig om min farmor og farfar. De havde sådan en.
Og så skulle der lige spilles noget kort - faktisk til langt ud på natten!
Og så skulle der lige spilles noget kort – faktisk til langt ud på natten!

Næste dag var det så mig, der skulle kokkerere, og de andre der skulle spille kort. Desværre var det blevet til mere end en enkelt flaske rødvin aftenen før, så jeg kæmpede lidt fra morgenstunden, hvor jeg havde lovet at lave rigtig brunch med røræg og det hele – men det gik da, selv om jeg havde travlt med at skælde mig selv ud og spørge mig selv, hvor gammel jeg nu lige var? Det burde da være indlært på nuværende tidspunkt, at “træt efter lang arbejdsdag” og “masser af vin” ikke går rigtigt godt sammen.

Nå, jeg fik restitueret – sov en times tid til middag – og så gik det meget bedre. Jeg bagte muffins og lavede æblekage, opskrifterne til begge dele står allerede andetsteds her på bloggen.

Veninderne havde ønsket sig “noget indisk” til aftensmad. De er ikke bange for stærk mad, selv om det ikke skal være flammer ud af munden, så jeg tænkte, at jeg ville lave Rogan Josh. Jeg valgte den version, der står i “Vores indiske køkken” af Divya Das og Manu Sareen – og den viste sig så ikke at være stærk. I hvert fald ikke stærk nok efter vores smag.

Jeg skulle nok have valgt en opskrift fra en af de “rigtige” indiske kogebøger, jeg har, for jeg tror, at Das og Sareen har modereret styrken kraftigt til de danske ganer – i hvert fald i forhold til det, jeg husker retten som fra Indien.

Klar til at kokkerere - men lige tid til en tåbelig selfie :-)
Klar til at kokkerere – men lige tid til en tåbelig selfie 🙂
Man kan lige skimte Limfjorden gennem træerne fra køkkenvinduet.
Man kan lige skimte Limfjorden gennem træerne fra køkkenvinduet.
Kyllingestykkerne brunes.
Kyllingestykkerne brunes.

Nå, never mind – det smager jo vildt godt, og veninderne var trods manglende chili-styrke begejstrede. Faktisk begejstrede nok til at bede om opskriften….som jeg så først får skrevet ind nu, tre måneder senere. Tsk, tsk, tsk.

Jeg interviewede faktisk Divya Das om kogebogen, da den udkom. Ikke nogen helt nem opgave. Hun var bestemt rigtig sød – og meget, meget smuk – men hun havde ikke meget at sige om bogen, og hun afviste alle personlige spørgsmål om sig selv. Jeg havde så ikke specielt lyst til at tale om journalistisk og hendes tv-arbejde – og så sad vi der. Set i bakspejlet skulle jeg nok have valgt at tale med Manu Sareen, som jeg har interviewet flere gange, og som bestemt kan sige noget – og i øvrigt er vi altid på et eller andet tidspunkt kommet til at tale om mad, når jeg har interviewet ham 🙂

Så er der kommet mere væske i gryden og det dufter fantastisk.
Så er der kommet mere væske i gryden og det dufter fantastisk.
I gang med at lave citronris.
I gang med at lave citronris.
På en af væggene i køkkenet hænger gamle kort og fotos fra området.
På en af væggene i køkkenet hænger gamle kort og fotos fra området.

Rogan Josh

(4 personer)

1 stor kylling (se note 1)

3 løg

2,5 spsk olivenolie

10 gram smør

3 sorte kardemommekapsler (se note 2)

6 grønne kardemommekapsler

3 laurbærblade

2 hele kanelstænger

1 tsk fennikelfrø

2 tsk frisk ingefær, finthakket

2 tsk stødt koriander

1 tsk stødt chili

1 tsk stødt gurkemeje

2 tsk stødt spidskommen

4 dl græsk yoghurt 10 procent

1 lille dåse tomatpuré

3 dl vand

2 tsk salt

Marinade:

1 dl græsk yoghurt 10 procent

5 fed hvidløg

4 tsk garam masala (se note 3)

1 tsk salt

Skær kyllingen i 6-8 stykker efter behag (se note 1). Fjern skindet. Læg kødet i en skål, og bland det med marinadeingredienserne: Yoghurt, garam masala, presset hvidløg og salt. Lad det ligge i skålen 1-2 timer (se note 4).

Hæld olie og smør i en gryde, og steg løgene brune ved svag varme i cirka 10-12 minutter til de er gyldne. Kom flækkede sorte og grønne kardemommekapsler, laurbærblade, kanelstænger, fennikelfrø og ingefær i gryden, og rør rundt i cirka tre minutter. Tilsæt koriander, spidskommen, chili og gurkemeje, og rør yderligere i to minutter ved middel varme.

Skru op for varmen, og hæld kødet i gryden. Brun kyllingestykkerne i cirka otte til ti minutter (eller længere). Hæld lidt smør ved, hvis krydderierne brænder på i bunden af gryden. Tilsæt resten af yoghurten og rør rundt i i to minutter. Hæld til sidst tre dl vand, tomatpure og salt i gryden og lad det hele simre ved lav varme i 45-60 minutter. Smag til med salt.

Jeg servede retten med citronris og raita (se opskrifter nedenfor).

(Opskriften er fra “Vores indiske køkken” af Manu Sareen og Divya Das, Lindhardt og Ringhof, 2008)

Note 1: Jeg købte ikke en hel kylling, men i stedet brystfileter – seks tyk, fordi vi var seks personer. Det passede fint. Og er noget nemmere.

Note 2: Ja, der er noget, der hedder sorte kardemommekapsler, og de er både en del større end de grønne af slagsen, og har en noget anderledes, dyb, “mørk” smag. De er især gode i gryderetter som her. Til gengæld er de ikke helt nemme at få fat i. Du kan ikke få dem i et almindeligt supermarked, men du kan i hvert fald købe dem via nettet hos ASA Trading – www.asaspice.dk – og hos Camilla Plum på http://fuglebjerggaard.dk/netbutik/

Note 3: Garam masala er et indisk blandingskrydderi, som man faktisk kan købe i supermarkederne. Men de versioner, du kan købe i de to ovennævnte netbutikker, er noget mere interessante.

Note 4: Man kan sagtens lade det ligge længere – gerne natten over i køleskabet. Men det skal have mindst to timer.

Det er ikke fordi der vokser det helt store i det vindomsuste Oddesund, men hunderoser er der mange af.
Det er ikke fordi der vokser det helt store i det vindomsuste Oddesund, men hunderoser er der mange af.
Smukt, ikke?
Smukt, ikke?
Og udsigten tværs over markerne fra stuevinduet - her kan man så se fjorden på den anden side - vi er altså på en tange mellem vand.
Og udsigten tværs over markerne fra stuevinduet – her kan man så se fjorden på den anden side – vi er altså på en tange mellem vand.

Citronris

200 gram ris (2 dl)

8-10 cashewnødder

1/8 tsk stødt gurkemeje

salt

3 spsk olie

1 finthakket grøn chili

1/4 tsk sennepsfrø

10 karryblade (se note 1)

saft af 0,5 citron – eller lime

Vask risen i to-tre hold koldt vand. Udblød den så i 30 minutter (det vil sige, at du lader den stå dækket af vand i en skål).

Udblød imens cashewnødderne i 2 dl vand i et kvarter.

Mål så meget vand op, at det fylder 1 1/4 gang så meget som risen – i dette tilfælde altså 2,5 dl. Bring det i kog og tilsæt så risen sammen med gurkemeje og salt. Kog risen i 11 minutter – så skulle alt vandet være opsuget. Spred det ud på et fladt fad, så den kan køle af og tørre. Lad den stå i 30 minutter.

Varm olien i en wok eller stegepande og steg først chilien i 1 minut og kom så sennepsfrøene i sammen med de afdryppede cashewnødder og karrybladene, og steg det hele i 30 sekunder. Kom citron- eller limesaft i. Kom den kogte ris i og rør grundigt, men forsigtigt med en flad spatel, så risen ikke bliver til mos.

(Opskriften er fra min yndlings indiske kogebog, “Fra det indiske køkken” af Camellia Panjabi, Aschehoug, 1997 – jeg kan i øvrigt nævne, at der i den bogs Rogan Josh-opskrift bliver brugt 2,5 tsk chilipulver, altså over det dobbelte af Divya Das-opskriften)

Note 1: Karryblade kan man være heldig at finde i store supermarkeder. Jeg har før set dem i Kvickly. Men ellers hos asiatiske købmænd eller via to ovennævnte netshops.

Karin er god til at finde søpindsvin og rav. Her ligger nogle af hendes fund i en keramikdims, hun også selv har lavet.
Karin er god til at finde søpindsvin og rav. Her ligger nogle af hendes fund i en keramikdims, hun også selv har lavet.
Fine, gamle glas i et køkkenvindue.
Fine, gamle glas i et køkkenvindue.
Det er også Karin, der har samlet murstenen op ved stranden, hvor de er blevet rundede af vandet.
Det er også Karin, der har samlet murstenen op ved stranden, hvor de er blevet rundede af vandet.

Agurke-raita

2 dl sødmælksyoghurt

salt og peber

1/8 tsk stødt spidskommen

1/2 tsk sukker

mindst 1 dl skrællet, finthakket agurk

1 nip paprika

1 tsk finthakkede, friske korianderblade

Pisk yoghurt sammen med en gaffel og tilsæt eventuelt lidt vand. Smag til med salt, peber, spidskommen og sukker og vend agurken i. Bland det hele godt, kom det i en serveringsskål og pynt med paprika og korianderblade.

(Opskriften her er også fra “Fra det indiske køkken” af Camellia Panjabi)

Om sommeren er det her et godt sted - men i september var vejret faktisk også godt nok til at vi kunne gøre den enlige ryger blandt os selskab, når hun skulle udenfor...
Om sommeren er det her et godt sted – men i september var vejret faktisk også godt nok til at vi kunne gøre den enlige ryger blandt os selskab, når hun skulle udenfor…
Så går det hjemad igen. Vi har del resterne og jeg har blandt andet fået mig en flaske rødvin - og en buket af Karins flotte salvie.
Så går det hjemad igen. Vi har del resterne og jeg har blandt andet fået mig en flaske rødvin – og en buket af Karins flotte salvie.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *