Forleden (lige omkring 1. november) satte jeg to hjemmelavede julelikører til at trække.
De skal begge stå i minimum to uger, men gerne fire – og endnu bedre seks uger. Om de kommer til at smage godt, aner jeg ikke, for de er helt nye i mit julerepertoire, men jeg nærer en næsegrus beundring for manden bag opskrifterne, nemlig Nigel Slater, der har skrevet min yndlings julekogebog “The Christmas Chronicals”.
Nå, jeg skrev på facebook, at nu måtte jeg afvente resultatet, og en god bekendt spurgte straks på opskrifterne. Hun fik dem – men også med en bemærkning om, at jeg jo altså ikke kunne garantere, at de smagte godt.
Jeg vidste imidlertid, at jeg havde afprøvet og serveret mindst to forskellige julelikører for min canastaklub før. Begge havde været gode – spørgsmålet var, hvor mon jeg havde opskrifterne fra?
Så kom jeg til at tænke på, at jeg engang skrev ned i nogle gæste-notesbøger, hvad jeg serverede for mine gæster, sådan at jeg ikke kom til at servere det samme for et hold gæster som sidste gang, de besøgte mig 🙂
Jeg fandt gæstebøgerne frem. De dækker 1998 til 2012, og er ret sjove at læse i. Ikke mindst fordi jeg også har noteret, hvad der blev vellykket – og hvad der ikke blev.
Nå, i 2011 og 2012 serverer jeg denne julesnaps, som jeg bemærker i bogen, snarere er en likør. Den er i hvert fald ikke sådan lige til sild og karrysalat.
Men altså, den er afprøvet, og den er god 🙂
Snaps på julens krydderier
50 gram ristede valnødder
2 økologiske appelsiner, skallen
1 kanelstang á fem centimeter, gerne ceylonkanel
1 stjerneanis
3 kardemommekapsler
2 hele nelliker
0,5 dl lyse, fede øko-rosiner
70 cl Brøndums Snaps klar
Kom valnødderne i et ildfastfad, sæt det i ovnen i cirka 12 minutter og afkøl herefter valnødderne.
Kom alle ingredienser i en flaske og hæld snapsen over.
Lad snapsen trække i fire til seks uger, filtrer den to-tre gange til den er klar.
Lad snapsen stå i minimum et par uger, inden den drikkes.
Snapsen vinder rigtigt meget ved lagring og bliver bedre med årene.
Ifølge forfatteren skulle den være god til julens bagværk og perfekt i gløgg.
(fra bogen Aamanns Kryddersnaps af Adam Aaamann-Christensen, Politikens Forlag, 2010)
Note: Andet år brugte jeg ikke de bedste lyse øko-rosiner, men bare de rosiner, jeg lige havde. det resulterede i, at likøren aldrig blev helt klar. Smagen var udmærket, men…