I 1987, da jeg var blevet fastansat på Dagbladet og havde boet få måneder i baghuset på Sct. Jørgens Bakke 15 i Holstebro, meldte et par af mine tidligere studiekammerater deres ankomst. De ville ud til Vestjylland for at se ”Holstehul”, som byen var blevet døbt af vennerne (IKKE af mig), mens jeg var i praktik her i 1984-85.
Jeg ville så til gengæld lave noget rigtig lækker mad til dem, og valget faldt på bløde mexikanske pandekager, enchiladas, med oksekødstern, ost, guacemole og creme fraiche. Som jeg husker det, var det en af mit livs store successer, nærmest det bedste jeg nogensinde har kokkereret! Det var guddommeligt. Og jeg fik så meget ros, at det var helt vildt.
Og så glemte jeg opskriften…
Jo. Da jeg kom i tanke om retten igen, kunne jeg ikke huske, hvor jeg havde opskriften fra. Og lige siden har jeg faktisk ledt efter den. Uden held. Jeg har været igennem de kogebøger, jeg havde dengang (ikke så mange) og jeg har også bladret stakkene igennem med udklip fra blade og aviser. Jeg tror, jeg må have set opskriften i et blad (dengang holdt jeg Femina) men den er og bliver altså lost.
Så jeg har måttet forlige mig med, at det var once in a lifetime, en enlig svale. Nå, der er heldigvis megen anden god mexikansk mad. Opskriften her minder overhovedet ikke om de hedengangne enchiladas, men disse tacos smager nu alligevel virkelig godt.
Tacos med oksekød i strimler
(4 personer)
500 gram oksebov
2 spsk olivenolie
1 lille løg, finthakket
3 fed hvidløg, finthakkede (note 1)
4 tomater, finthakkede
0,5 tsk oregano
0,5 tsk timian
1 grøn jalapeno chili, kerner fjernet og finthakket
1 spsk hvidvinseddike eller cidereddike
1 spsk tomatpure (se note 2)
Et gran sukker
8 små hvedetortillas, grillede eller varmede i ovnen
2 dl tykmælk (note 3)
1 lille sprødt salathoved i tynde strimler
4 radiser i tynde skive
75 gram smuldret fetaost
Havsalt og friskkværnet sort peber
Bring en stor gryde vand i kog. Tilsæt oksekødet, skru ned for blusset og småkog blidt i 30 minutter eller til kødet er mørt. Tag kødet op af vandet og sæt til afkøling. (jeg brugte oksekød i tern, og kogte det derfor kun 15-20 minutter)
Imens varmes olien i en stor gryde ved lavt blus. Tilsæt løg og hvidløg, og sauter i 6-8 minutter eller til løget er blødt og gyldent. Tilsæt tomater, oregano, timian, grøn jalapeno chili, eddike, tomatpure og sukker, og smag til med et godt gran salt og peber.
Skur ned for blusset og lad simre under låg i 20 minutter. Tag derefter låget af og småkog i 10 minutter mere, eller til saucen er blevet ret tyk. Hold øje med den, den skal ikke brænde på. Rør rundt en gang imellem.
Skær kødet i tynde strimler, som tilsættes panden med tomatsaucen. Bland godt, skru blusset op til medium og sauter i 3-4 minutter, eller til kødet er varmet igennem.
Hver taco samles ved at lægge en god portion oksekød med tomatsauce i midten af hver tortilla med en god skefuld tykmælk. Drys med salat, radise og feta. Server rullet sammen eller som den er, åben, hvis man foretrækker det.
Note 1: I originalopskriften står der ”3 hvidløg”, men det MÅ altså være en fejl! Jeg er stødt på andre fejl i den kogebog, så jeg har med sindsro ændret det til 3 fed hvidløg 🙂
Note 2: Ja, jeg ved godt, at tomatketchup ikke er det samme som tomatpure. Men det var altså det, jeg havde, og derfor det jeg brugte….
Note 3: Jeg brugte græsk yoghurt, fordi jeg havde det. Du kan da også bruge creme fraiche – eller den fedtfattige skyr.
(Opskriften er fra ”Lev stærkt” af John Gregory-Smith, forlaget Hovedland, 2011)