Sidder her med en yndlingsdrik på den foreløbig sidste sommeraften i juli 2015 (DMI siger i hvert fald 16-18 grader og småregn i den kommende tid), nemlig retsina.
Der er mange, som mener, at retsina kun smager godt i Grækenland. Jeg er helt uenig. Iskold – og hvis retsinaen er af god kvalitet – er det en dejlig sommerdrik.
Retsina går for eksempel rigtigt godt til denne tærte, som ikke er græsk, men dog en Middelhavsting. Den er hurtig, nem og meget velsmagende.
Tærte med karamelliserede rødløg og gedeost
(4 personer)
1 rulle butterdej (se note 1)
1 spsj smør
2 spsk olie
4-5 mellemstore rødløg i skiver
1 spsk rørsukker
1/2 tsk salt
150 gram frisk gedeost (jeg bruger helst Tebstrups i olie)
3 spsk frisk timian
3 store æg
1 dl creme fraiche
Cirka 1/2 tsk salt
Friskkværnet peber
Smelt smør og olie på en pande og tilsæt løg, sukker og salt. Lad løgene karamellisere stille og roligt over svag varme. Smør en aflang tærteform og læge butterdeje heri, tryk forsigtigt kanterne i formen.
Fordel løgene i bunden af tærtebunden, og fordel gedeosten over. Pisk æg med cremefraiche, salt, peber og timian og hæld æggestanden over løg og gedeost.
Bag tærten ved 180 grader i cirka 30 minutter, indtil butterdejen er sprød, og bunden er gennembagt. Server varm, lun eller kold.
(opskriften er fra bladet Mad & Venner, nummer 131, 2015)
Note 1: Jo, jo, man kan godt lave sin egen butterdej. Men DET gør man altså kun, hvis man har helt vildt god tid, er meget tålmodig og ønsker en udfordring. Eller – naturligvis – hvis man er en erfaren bager. Jeg køber sjældent tærtedej – den er nem at lave selv – men butterdej? Always!