Ifølge DMI skulle vi få nogle ret fine dage nu i den kommende uge – sensommer med sol og uden regn. Og da det er tiden, hvor tomaterne fra drivhuset skal anvendes til et eller andet, synes jeg, at I skal have opskriften på denne lækre tærte.
Tærten smager af sol og sommer. Superlækker, men ikke kalorielet. Nå pyt, den minder om ferie sydpå og råber på et godt glas vin, så det er en rigtig hygge-aften-tærte.
Slet ikke svær at lave, men det tager lidt tid, fordi man bager tomaterne i halvanden time først. Samlet tidsforbrug ligger nok på 2,5-3 timer, så husk at afsæt det – eller bag tomaterne dagen før, det kan man sagtens.
Tærte med multifarvede tomater, pesto og gedeost
(til cirka 6-8 personer – se note 1)
Multifarvede tomater:
1 kilo cherrytomater i flere farver, halverede
Olivenolie, til pensling
Sukker og salt til drys
Pesto:
1 stort bundt basilikum uden stilke (se note 2)
1 dl pinjekerner
1 dl olivenolie
1 dl parmesan, revet
Salt og peber
Tærte:
Tærtedej, færdigkøbt (du kan selvfølgelig lave din egen dej, hvis du helst vil det)
1 æggeblomme, rørt op med lidt mælk
300 gram blød gedeost, gerne fra Tebstrup (se note 3)
Frisk basilikum + lidt ekstra til servering
Parmesan, revet + lidt ekstra til servering
Salt og peber
Evt. balsamico ved servering (se note 4)
Multifarvede tomater: Fordel tomaterne på en bageplade med skærefladen opad, pensl med olivenolie og drys med sukker og salt. Bag dem ved 120 grader i cirka halvanden time.
Pesto: Blend alle ingredienser i en blender og smag til.
Tærte: Kom tærtedejen i en smurt ringform på cirka 22 centimeter i diameter. Prik dejen med en gaffel og pensl kanten (altså siderne) med æggeblomme-mælk blandingen. Fordel tomater, pesto og gedeost i formen. Drys med frisk basilikum, parmesan, salt og peber og bag tærten i ovnen ved 180 grader, indtil dejen er bagt og gyldenbrun. I min ovn tog det det 25-30 minutter.
Server med lidt ekstra basilikum, parmesan og eventuelt et dryp balsamico.
Note 1: Jeg lavede halv portion af pestoen, brugte cirka 600 gram tomater og 150 gram gedeost – men en hel rulle tærtedej. Derfor blev tærten naturligvis ikke så stor og fyldig som i originalopskriften. Min tærte rakte rigeligt til 3 x aftensmad til mig. Så jeg skyder på, at en fuld portion tærte vil række til seks personer.
Note 2: Jeg gider altså ikke være hysterisk med stilkene og stå og pille dem fra, når det alligevel skal blendes. I blenderen med dem!
Note 3: Desværre er det slut med den bløde gedeost i olie fra Tebstrup efter Føtex lukkede her i byen. Så jeg brugte en gederulle med en tynd, blød skorpe. Det virker udmærket og smager godt – men er ikke helt tanken bag tærten. I øvrigt kan man bruge ricotta eller bøffelmozzarella i stedet…
Note 4: Jeg er løbet tør for den fede, gode balsamico og har ikke lige haft råd til at investere i en ny flaske, som man ikke får herhjemme for under 400-500 kroner. Det er én af de få ting, jeg er ”snobbet”/hysterisk med; Hvis man ikke har en rigtig balsamico, så lad hellere være – det bliver bare noget pjask med den billige eddikevariant.
(Opskriften er fra ”Mad & Venner”, nummer 116, 2014)