Tærte med multifarvede tomater, pesto og gedeost

Tærte med bagte tomater, pesto og gedeost - mums.
Tærte med bagte tomater, pesto og gedeost – mums.

Ifølge DMI skulle vi få nogle ret fine dage nu i den kommende uge – sensommer med sol og uden regn. Og da det er tiden, hvor tomaterne fra drivhuset skal anvendes til et eller andet, synes jeg, at I skal have opskriften på denne lækre tærte.

Multifarvede tomater
Man kan selvfølgelig bruge de tomater, man nu engang har. De multifarvede her kan man blandt andet købe i bakker i Kvickly, hvis ikke man er en lykkelig drivhustomat-ejer.
De øvrige ingredienser...
De øvrige ingredienser…

Tærten smager af sol og sommer. Superlækker, men ikke kalorielet. Nå pyt, den minder om ferie sydpå og råber på et godt glas vin, så det er en rigtig hygge-aften-tærte.

Slet ikke svær at lave, men det tager lidt tid, fordi man bager tomaterne i halvanden time først. Samlet tidsforbrug ligger nok på 2,5-3 timer, så husk at afsæt det – eller bag tomaterne dagen før, det kan man sagtens.

Tærten klar til at komme i ovnen.
Tærten klar til at komme i ovnen.
Helt nybagt og lun
Helt nybagt og lun – men den smager faktisk også glimrende dagen efter. Endda kold.

Tærte med multifarvede tomater, pesto og gedeost

(til cirka 6-8 personer – se note 1)

Multifarvede tomater:

1 kilo cherrytomater i flere farver, halverede

Olivenolie, til pensling

Sukker og salt til drys

Pesto:

1 stort bundt basilikum uden stilke (se note 2)

1 dl pinjekerner

1 dl olivenolie

1 dl parmesan, revet

Salt og peber

Tærte:

Tærtedej, færdigkøbt (du kan selvfølgelig lave din egen dej, hvis du helst vil det)

1 æggeblomme, rørt op med lidt mælk

300 gram blød gedeost, gerne fra Tebstrup (se note 3)

Frisk basilikum + lidt ekstra til servering

Parmesan, revet + lidt ekstra til servering

Salt og peber

Evt. balsamico ved servering (se note 4)

Multifarvede tomater: Fordel tomaterne på en bageplade med skærefladen opad, pensl med olivenolie og drys med sukker og salt. Bag dem ved 120 grader i cirka halvanden time.

Pesto: Blend alle ingredienser i en blender og smag til.

Tærte: Kom tærtedejen i en smurt ringform på cirka 22 centimeter i diameter. Prik dejen med en gaffel og pensl kanten (altså siderne) med æggeblomme-mælk blandingen. Fordel tomater, pesto og gedeost i formen. Drys med frisk basilikum, parmesan, salt og peber og bag tærten i ovnen ved 180 grader, indtil dejen er bagt og gyldenbrun. I min ovn tog det det 25-30 minutter.

Server med lidt ekstra basilikum, parmesan og eventuelt et dryp balsamico.

Sensommer-lækkerbidsken, der råber på et godt glas vin...
Sensommer-lækkerbidsken, der råber på et godt glas vin…

Note 1: Jeg lavede halv portion af pestoen, brugte cirka 600 gram tomater og 150 gram gedeost – men en hel rulle tærtedej. Derfor blev tærten naturligvis ikke så stor og fyldig som i originalopskriften. Min tærte rakte rigeligt til 3 x aftensmad til mig. Så jeg skyder på, at en fuld portion tærte vil række til seks personer.

Note 2: Jeg gider altså ikke være hysterisk med stilkene og stå og pille dem fra, når det alligevel skal blendes. I blenderen med dem!

Note 3: Desværre er det slut med den bløde gedeost i olie fra Tebstrup efter Føtex lukkede her i byen. Så jeg brugte en gederulle med en tynd, blød skorpe. Det virker udmærket og smager godt – men er ikke helt tanken bag tærten. I øvrigt kan man bruge ricotta eller bøffelmozzarella i stedet…

Note 4: Jeg er løbet tør for den fede, gode balsamico og har ikke lige haft råd til at investere i en ny flaske, som man ikke får herhjemme for under 400-500 kroner. Det er én af de få ting, jeg er ”snobbet”/hysterisk med; Hvis man ikke har en rigtig balsamico, så lad hellere være – det bliver bare noget pjask med den billige eddikevariant.

(Opskriften er fra ”Mad & Venner”, nummer 116, 2014)

Den smager af sommer :-)
Den smager af sommer 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *