Vanille panne cotta med syrlig bagt rabarber og lakridsskum

pannecotta med lakridsskum
Panne cotta med bagte rabarber og lakrids-flødeskum.

Jeg er ikke det helt store dessert-menneske. Jeg vælger som regel en forret frem for en dessert.

Men der er nogle ting, jeg ikke kan stå for. Danske rabarber. Danske jordbær. Og italiensk panne cotta.

Ingredienser til panne cotta
Ingredienser til panne cotta desserten – rabarberne mangler dog (de er ovnen!).

Nå ja, i sidstnævnte tilfælde kunne jeg have skrevet fløderand, for faktisk er det jo to sider af samme sag. Og i øvrigt er jeg også ret vild med ymerfromage. Den vender jeg tilbage til ud på sommeren, da den er god med jordbær, når man langt om længe er blevet småtræt af jordbær med fløde og leder efter nye alternativer.

Da jeg faldt over opskriften her i det eneste blad, jeg holder (det er jeg så til gengæld også begejstret for), måtte jeg bare prøve den. Jeg lavede halv portion, så jeg havde til to aftener, men portionerne er faktisk rigeligt store. Jeg levnede i hvert fald, og det var IKKE fordi det ikke smagte godt. Det smagte forrygende!

Jeg tror godt, man kan lave fem, måske endda seks portioner, af den angivne mængde her. Det fylder altså ret godt i maven – især hvis man har fået én eller to retter først.

Normalt er jeg ikke til lakrids mig her og der. Men jeg prøvede og var faktisk positivt overrasket. Det smagte godt. På aften nummer to nøjedes jeg dog med helt normalt flødeskum uden tilsætning 🙂

det smager lækkert med lakridsskum
Det smager faktisk lækkert med lakridsskum…

Vanille panne cotta

(4 personer – se teksten ovenfor)

1 vanillestang

0,5 liter piskefløde

4 spsk muscovadosukker (se note 1)

4 blade husblas

Flæk vanillestangen, bring langsomt fløden i kog sammen med sukker og vanillestang for svag varme, og lad det simre i 15 minutter under låg for svag varme.

Læg husblas i blød i koldt vand i fem-ti minutter.

Fisk vanillestangen op, læg den udblødte husblas i fløden og rør rundt til husblassen er smeltet. Hæld cremen op i fire glas – husk, der skal være plads til rabarber, makron & flødeskum – dæk dem med køkkenfilm og sæt dem på køl i minimum fire timer (se note 2).

Note 1: Jeg brugte almindeligt rørsukker. Det er udmærket.

Note 2: Man kan sagtens lave panne cottaen dagen i forvejen. Så det er en nem dessert til gæster.

Nemt - rabarber i fald
Nemt – rabarber i fad.

Bagte rabarber

300 gram rabarber (frosne kan bruges)

60 gram rørsukker

Rens rabarberne og skær dem (hvis de ikke er frosne) i mindre skiver. Vend dem med rørsukker og bag dem på bagepapir ved 175 grader i cirka 30 minutter (se note 1).

Køl dem ned, så de er klar til servering.

Note 1: Jeg satte mine rabarber i ovnen i et lille ovnfast fad. No problem.

Ved servering:

8 makroner

1-2 dl piskefløde

1-2 tsk lakridspulver

Anret rabarber ovenpå panne cottaen, og knus makronerne groft med hånden (se note 1) over desserterne. Pisk en let flødeskum med lakridspulver og top det hele af.

Note 1: Jeg er muligvis en svækling, men jeg kunne i hvert fald ikke sådan lige knuse de makroner, jeg havde købt, i hånden. Så jeg lagde dem i et viskestykke og knuste dem med en kødhammer! Det fungerer rigtigt godt 🙂

(Opskriften er fra Mad & Venner, nummer 112, årgang 2014)

fotograferet på min stol
Desserten er fotograferet på den ene af de to stole, jeg kan klemme ind på min lille altan 🙂

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *