Vegetar-curry – asian style

Vegetar-curry
Vegetar-curry. Glasset er en kopi af et fund fra vikingetiden, men jeg kan ikke huske, hvor fundet blev gjort.

Jeg elsker curries. Altså, de der indiske retter med tusindvis af krydderier (måske lettere overdrevet), som man spiser med ris eller brød til.

Jeg laver dem ganske ofte om vinteren – især i januar og februar, hvor jeg er træt af julemad og gerne vil have noget med noget mere spark i.

Denne her er så ikke indisk – den er snarere thailandsk, men jeg er ikke helt sikker på, hvor mon inspirationen kommer fra. Opskriften kommer fra det madblad, jeg holder, som i sidste nummer havde tema om græskar.

ingredienser nov 4
Ingredienser til currien – bortset fra at jeg har glemt at tage den brune farin ud af skabet…

Det var så første gang nogensinde, at jeg lavede den her til aften, men det bliver ikke den sidste. Er man til vegetarmad, er den her virkelig skøn. Og den er ikke stærk – med mindre man vælger en chili, der virkelig sparker r..!

Der er lidt forarbejde, inden man kan gå i gang, men det er egentlig ikke så slemt – bliv ikke forskrækket over ingredienslisten, som er laaang. Man kan sagtens holde styr på det. Jeg havde de fleste ting – ud over grøntsagerne altså – i forvejen, og det er der sikkert mange, som laver thaimad derhjemme, der har.

klar til stegning
Der er en smule hakke- og rivearbejde først, men det er nu ikke slemt.

Vegetar-curry med aubergine, peanuts og græskar

(6 personer)

1 aubergine, skåret i små tern

salt

olie, til stegning

1 løg, skåret i både

4 fed hvidløg, hakkede

2 cm ingefær, revet

1 rød chili, hakket

0,5 græskar (cirka 500 g) gerne Hokkaido, hakket

1 dåse tomater

1 dåse kokosmælk

2 spsk rød karrypasta

0,5 liter grøntsagsbouillon

1 dl peanutbutter

3 spsk brun farin

4 lime, saften af dem

salt og peber

Ved servering:

1 bdt frisk koriander, thaibasilikum eller bredbladet persille

1 rød chili, hakket

0,5 dl peanuts, hakkede

Gnid aubergine-ternene i salt og lad dem ligge 15-20 minutter. Skyl saltet af og dub dem tørre.

Varm olie op i en pande og sauter løg og hvidløg et par minutter

Tilsæt ingefær, chili og dernæst græskar og lad det stege et par minutter. Tilsæt auberginetern og steg videre i tre minutter.

Tilsæt nu hakkede tomater, kokosmælk, karrypasta og bouillon og lad det hele koge lidt ind, til græskarret er mørt. Cirka 25-30 minutter.

Rør peanutbutter, brun farin og limesaft i, og lad det simre videre nogle minutter. Smag til med salt og peber.

Server curryen med kogte ris, frisk koriander, lidt frisk rød chili og et godt drys peanuts.

Note 1: Jeg bliver altid irriteret, når der i en opskrift står f.eks. “2 centimeter ingefær”. For nu er der jo dæleme forskel på tykkelsen af ingefærknolde og deres udvækster, så hvor på knolden er det lige, man regner de 2 centimeter? Nå, nu er jeg heldigvis rigtig, rigtig glad for ingefær på alle måder (undtagen som tørret krydderi), så jeg tager bare rigeligt. Men er du lidt usikker på knolden (der i øvrigt skulle være supersund), så tag en lille 2 cm udvækst 🙂

Note 2: Jeg gider ikke kokosmælk light. Jeg synes ikke, det smager “rigtigt”. Men hvis du helst vil lave slankeversionen, så vælg bare den lette version.

Note 3: Vær ikke bange for den brune farin – jeg synes faktisk godt, at retten kunne tage endnu mere sødme. Så det ødelægger altså ikke saucen.

Note 4: Man kan med fordel også komme den revne skal af et par limefrugter i.

Note 5: Jeg vil gerne slå et slag for frisk koriander, som jeg synes, er helt vidunderligt. Min søster – og flere med hende – synes godt nok, det smager af sæbe, men jeg mener altså stadig, at man bør prøve. Det kunne blive en krydderurt-forelskelse! Det blev det for mig,

Note 6: Jeg kogte jasminris. Jeg synes, de passede rigtigt godt her. Du kan nok få dem i dit supermarked, men hvis du har en asiatisk grønthandler/købmand i nærheden, er de helt sikkert billigere hos ham.

(opskriften er fra “Mad & Venner”, nr. 105/2013)

retten bobler
Så skal det bare stå og simre…
serveret curry
Serveres med ris, koriander (synes jeg), rød chili og peanuts. Yummy!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *