I tirsdags var det Store Pandekagedag. Den blev også fejret sidste år og året før landsdækkende, og først troede jeg faktisk, at der var tale om en eller anden små-tåbelig ny ide, opfundet af et melfirma eller nogen, der laver syltetøj.
Men så slog jeg det op – og blev klogere. Faktisk havde jeg læst om det før, jeg havde bare glemt det igen: Pandekagedag eller Hvide Tirsdag er faktisk en gammel skik.
Pandekagedag/Hvide Tirsdag var oprindeligt den absolut sidste dag efter festdagen fastelavnsdag. Fastelavn var festen, før den 40 dage lange fastetid, og tirsdagen før fasten begyndte, skulle man have brugt de hvide råvarer; mel, æg og mælk. Og så var det nærliggende at bage og spise sig mæt i pandekager. Deraf navnet “hvide tirsdag”.
Nu hører det ikke lige til mit “sund mad”-program at spise hvide pandekager med syltetøj, selv om jeg ellers absolut synes, at de er lækre – en sjælden gang imellem…
Til gengæld kan jeg vældig godt lide madpandekager. Både de meksikanske enchilladas og de mere nordiske spinatpandekager, som jeg her har bagt.
Egentlig bliver der to store pandekager af denne portion, men da jeg samme dag faldt over stenbiderrogn i Kvicklys fiskeafdeling, blev den ene pandekage anvendt til det. Jeg havde nemlig ikke tid nok til også at lave russiske blinis eller de squashpandekager, jeg plejer at lave til stenbiderrogn.
Nå, opskriften på squashpandekagerne kan I finde andetsteds her på bloggen ved at søge på “squashpandekager” i søgefeltet.
Spinat er i øvrigt rasende sundt. Tidligere snakkede man mest om alt det jern, som spinat indeholder. Nu ved man også, at den nyttige og velsmagende plante indeholder A-vitamin, C-vitamin, folat, fytokemikalier samt omega-3-fedtsyrer.
Videnskaben har påvist, at spinat har en sundhedsfremmende virkning på områder som hjerte-kar-sygdomme og aldersrelaterede øjensygdomme. Spinat er godt for næsten os alle. De eneste, der skal være varsomme med spinat, er mennesker, der har nyresten, da indholdet af oxalsyre i spinaten kan være medvirkende til at gøre problemet værre.
Spinatpandekager med hytteostfyld
(1 person)
1 æg
45 gram mel (gerne fuldkornsmel)
1,25 dl minimælk
100 gram afkølet, dampet spinat, knuget fri for væde og hakket
salt
Hytteostfyld:
25 gram forårsløg
25 gram agurk
25 gram tomat
75 gram hytteost (max 20+)
salt og peber
purløg
Pisk æg, mel og minimælk sammen til en glat pandekagedej. Lad dejen hvile i et kvarter, og pisk så den knugede, hakkede spinat i (se note). Krydr med salt.
Varm en lille pande op med fedtstoffet og steg pandekagerne, så de er så tynde som muligt – på grund af spinaten kan de ikke blive helt tynde.
Hak forårsløg, agurk og tomat helt fint og vend dem i hytteosten. Krydr med salt og peber. Fordel fyldet på pandekagerne og rul dem sammen.
Pynt med purløg.
Note 1: Det er nemmest at knuge væden ud af spinaten med hænderne. Tag en lille portion af gangen og knug det så hårdt du kan i hånden. Det får du meget mere ud af end at prøve at presse vandet ud med en ske på siden af en si.
(Opskriften stammer fra “Middage sund & slank året rundt”/Inge Kauffeldt & Helle Kleist, DDV, 2010)