Skudsikker kaffe – det nyeste hotte…

Skudsikker kaffe som en morgenopkvikker.
Skudsikker kaffe som en morgenopkvikker.

Jeg måtte bare prøve det. Det allernyeste hotte; skudsikker kaffe, eller som det hedder oprindeligt; bulletproof coffee.

Måske kan du nu sige, at du hørte om et første gang på min blog 🙂 Jeg læste så til gengæld om det første gang på Mette Helbæks blog “Et simpelt liv”. Det er ikke hende, der har opfundet den skudsikre kaffe. Det er – naturligvis, fristes jeg til at skrive – en amerikaner, der står bag kultfænomenet.

Opfinderen hedder Dave Asprey, og hans store fritidsfornøjelse er bjergbestigning. Det var under sådan en bjergbestigning i 18,000 fods højde nær Mount Kailash i Tibet, at han desperat trængte til noget oplivende, der kunne give ekstra energi til hans trætte krop. Hans bærere stak ham en kop kaffe med yak-smør, og han oplevede den fantastiske oplivende effekt, det havde.

ingredienser 220314
Mine kaffebønner er fra Laos. Om de er økologiske, ved jeg ikke, men jeg tror ikke, at de har råd til sprøjtegifte dernede…

Så tog Dave Asprey hjem, forskede i det og fandt ud af, at der er utallige sundhedsfordele ved yak-kaffen. Siden har han på bedste amerikanske vis skabt sig en business ud af det og tjener formentligt tykt på at sælge specielle produkter, han mener er essentielle for at kunne producere den helt rigtige bulletproof coffee. Det drejer sig for eksempel specielle kaffebønner, særlig god kokosolie, kakaosmør og andre ting, der koster kassen.

Hvis du gerne vil læse mere om Dave Asprey eller hvis du vil prøve at købe de “helt rigtige ingredienser”, kan du kigge på hans hjemmeside The Bulletproof Executive ved at klikke på det røde link.

Jeg var sikkert aldrig kommet til at drikke bulletproof coffee, hvis ikke jeg havde læst Mette Helbæks blog. For jeg vil altså ikke betale en masse penge for at bestille nogle ingredienser hjem, som jeg ikke aner om virker. Men grønthandleren Mette Helbæk, der blandt andet er ophavskvinde til den dejlige kogebog “Grøntsagsbiblen”, er en fornuftig person, der har lavet sin egen mere økonomisk overskuelige opskrift og har døbt den “Skudsikker kaffe”.

Men hvorfor så drikke den? Tjah, ifølge både Dave Asprey og Mette Helbæk, så giver kaffen et effektivt energiboost, og fedtet i kaffen gør, at man holder sig mæt og fuld af energi i mange timer. Samtidig er det en kulhydratfri måde at starte dagen på, hvilket gør det muligt for kroppen at bruge ketoseforbrænding, som skulle være sundt.

Her er jeg så ude på dybt vand, men jeg har læst mig til, at det er det, der sker, når folk faster. Mette Helbæk forklarer det rigtigt glimrende (klik på det røde link) her: Kan det virkelig passe, at man skal faste for at være sund?

Nå, ud over det er kaffe faktisk forholdsvis sundt – i rimelige mængder. Der er både antioxidanter og magnesium i – men det er stadig bedst at drikke kaffe om morgenen. Om aftenen kan det klart påvirke ens søvn. Jeg elsker kaffe og længes tilbage til den tid, hvor jeg kunne drikke en kande kaffe om aftenen og sove som en baby bagefter. Men ak, de tider er ovre, nu drikker jeg te om aftenen – men jeg ville søreme nødig undvære min morgenkaffe.

I Mette Helbæks opskrift er der også kokosolie. Det er en af de nye superfoods, og nu bliver vi lige tekniske her; det er en type mættet fedt, der hedder “mellemlange triglycerider”. Og hvad er de så for nogle fætre? Jo, det gode ved dem er, at de er lettere at fordøje end andre typer fedt og mindre tilbøjelige til at blive lagret som fedt i kroppen. Men det betyder selvfølgelig ikke, at man bare kan spise løs! Det betyder, at det er en bedre type fedt at vælge end så mange andre, når der skal fedt til.

Og det skal der i skudsikker kaffe. Det er fedtet, der giver mæthedsfornemmelsen og energien.

Jeg lavede og drak en kop her til morgen – nå ja, det er lørdag, så “morgen” var klokken 9. For det første syntes jeg, at det smagte supert – men nu er jeg så heller ikke fedtforskrækket. Det smager dog ikke af fedt, det smager af kaffe. Men smagen en rund, fyldig og kraftig. Det er ikke olien så meget, tror jeg, som man kan “smage”, men snarere smørret.

Og så blev jeg virkelig mæt. Det lykkedes mig at gå ud at handle, bage flutes, lave mysli, skifte sengetøj, vande blomster, gå i motionscenter, og mødes med venner på Cafe Aas (hvor jeg fik en kop almindelig kaffe) uden at føle mig sulten. Jeg spiste først “frokost” klokken 15.30.

Det er ikke noget, jeg vil gøre tit – men det er alligevel ikke sidste gang, jeg har brygget en kop skudsikker kaffe 🙂

Skudsikker kaffe

(1 kop)

3 spsk friskkværnede økologiske kaffebønner

1,5-2 dl vand

1 spsk økologisk smør (helst usaltet, men saltet går også an)

1 spsk kokosolie

Lav først din kaffe (i stempelkande, filter eller aeropress). Hæld så kogende vand i en kop samt i din blender, så begge dele er varme. Kunsten er at få varm kaffe – det er absolut muligt, men kræver lidt omhyggelighed.

Tøm blenderen for vand og kom kaffe, smør og kokosolie i den. Blend grundigt – cirka 20-30 sekunder. Nu er kaffen lækker og cremet. Hvis der er fedtperler på toppen, har du ikke blendet læge nok. Der skal bare være et fint og lækkert skum.

(opskriften er fra Mette Helbæks bog, “Et simpelt liv”, 2014)

bulletproof coffee
Det smager godt og mætter, men man skal nok ikke drikke skudsikker kaffe hver dag.

2 tanker om "Skudsikker kaffe – det nyeste hotte…"

    1. Hej Mette,
      Og selv tak for ros. Og tak for en fantastisk kogebog. Jeg har skam også – et eller andet sted på bloggen – din opskrift på jordskokker og stenbiderrogn liggende i begejstrede vendinger 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *