Rosmarinstegt kyllingelever med bønnesalat

Bønnesalat med rosmarinstegt kyllingelever
Bønnesalat med rosmarinstegt kyllingelever.

Tørrede bønner er en af de ingredienser, der skiller vandene. Mange synes, tørrede bælgfrugter (bønner, linser og ærter) er “uinteressante”, har en træls konsistens, er svære at spise o.s.v.

Det er synd, for de er rige på protein og fattige på fedt. I 100 gram hvide bønner er der for eksempel 264 kalorier, 21,6 procent fibre og 22,2 procent protein.

“Problemet” med bælgfrugter er, at de stimulerer dannelsen af luft i maven – især hvis ikke man er vant til at spise dem. Med andre ord så kommer man til at prutte. Men der er dog diverse tiltag, der kan begrænse prutteriet, ud over den langsigtede med at vænne sig til at spise dem et par gange om ugen.

Både lever og bønner er sunde råvarer
Både lever og bønner er sunde råvarer.

Skyl bælgfrugterne grundigt. Kog dem helt møre og skyl dem derpå grundigt igen. På den måde reduceres stivelsen på bønnernes overflade, og det er den, der sætter gang i prutteriet. Drik desuden meget vand, når du spiser bønner og linser.

Og til dem, der er på slankekur: Bønner hjælper med at holde vægten, fordi det høje fiberindhold giver følelsen af mæthed og forhindrer blodsukker-toppe, som ellers ofte medfører at man bliver sulten efter noget sødt.

Vegetarer og veganere spiser som regel mange tørrede bælgfrugter, fordi de indeholder lige så store mængder protein som fisk og kød. Og så er de lige som kød rige på jern og har i øvrigt et højt indhold af folat, som er godt for hjertet og som nogle forskere (ifølge Helena Nyblom/”Superfood”) mener, kan mindske risikoen for forskellige former for kræft. Ifølge en svensk afhandling fra 2006 (Larsson, Giovannucci og Wolk) mindsker folat risikoen for kræft i bugspytkirtlen. Andre fødevarer, som indeholder folat i større mængder, er appelsiner og spinat.

ingredienser 210314
Der mangler kun tørrede tomater i olie – jeg troede, jeg havde nogen, men da jeg kiggede på sidste salgsdato, måtte jeg udelade dem. Det smagte dog fint uden 🙂

Jeg spiser alle slags tørrede bønner, ærter og linser. Og jeg koger dem selv. Problemet med de allerede kogte på dåse er nemlig – ud over at jeg ikke synes, de smager godt! – at de ofte indeholder meget salt.

Når man selv koger bønner, kan de altså holde sig udmærket i køleskabet, dækket med køkkenfilm, en tre dages tid.

Rosmarinstegt kyllingelever med bønnesalat

(4 portioner)

2 ds store hvide bønner a 400 gram (ak ja, jeg ville koge 200 gram tørrede bønner i stedet – i så fald se teksten herover samt noten nedenunder)

3 spsk olivenolie

1 dl hakket bredbladet persille

revet skal og saft af 0,5 citron

flagesalt

friskkværnet peber

200 gram cocktailtomater

1 dl soltørrede tomater i olie

3 forårsløg

500 gram kyllingelever

s,ør til stegning

3 fed hvidløg, hakket

2 spsk frisk rosmarin, hakket

100 gram frisesalat eller lollo rosso

Skyl bønnerne, og lad dem dryppe af. Bland dem med olivenolie, persille, citronskal og -saft. Smag til med salt og peber.

Halver de friske tomater, skær de tørrede i mindre stykker, og skær forårsløget i skrå skiver. Vend tomater og løg i bønnerne lige servering.

Puds leverne af, og skær dem i store, mundrette stykker. Steg disse hurtigt i smør sammen med hvidløg og rosmarin til leverne er rosa indeni (se note). Krydr med salt og peber.

Anret bønnesalaten og fordel den friskstegte lever ovenpå.

Note 1: Hvis man selv vil koge sine bønner, skal man starte i god tid. Bønnerne skal nemlig stå i vand i 10-12 timer (de tager ikke skade af at stå længere), inden man koger dem cirka 40 minutter.

Note 2: Jeg ved godt (og det står også i originalopskriften), at det er rigtigst med rosa lever. Men der er ting, jeg ikke spiser rosa; fjerkræ og lever for eksempel. Så better safe than sorry, jeg gennemsteger altså min lever…

(Opskriften stammer fra “Madsalater”/Caroline Hofberg, Legind, 2013)

Forholdsvis fedtfattigt og proteinrigt
Forholdsvis fedtfattigt og proteinrigt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *