Stikkelsbær er bærret, som ingen gider mere.
Af en eller anden grund.
Prøv bare at spørg i din omgangskreds; hvor mange af dine venner har stikkelsbærbuske i deres have? Nej, vel?
Stikkelsbær er noget, man stadig kan finde i sine forældres have, hvis de er over 70 (forældrene altså, ikke stikkelsbærrene) – hvis man er heldig.
Stikkelsbær er virkelig et skønt bær. Jeg kan huske, da jeg var barn, at vi elskede at bide i de overmodne gule stikkelsbær – jeg kan stadig huske fornemmelse af bærrets skal, der brister, og det lækre søde fyld i munden.
Jeg kan også huske min farmors stikkelsbærgød og især hendes stikkelsbærkage, som i virkeligheden bare var en stikkelsbærkompot lagt sammen med knuste makroner og flødeskum. Lækkert.
Stikkelsbærkompot er godt som tilbehør til kødretter – og gryderetter med kød. Også god til pandestegt fisk.
Stikkelsbærkompot
1 vaniljestang
500 g stikkelsbær
200 gram sukker
Fjern stilk og blomst. Flæk vaniljestangen på langs og kom den i en gryde med stikkelsbær og sukker. Bring det i kog ved lav varme og lad det simre i 30 minutter, Hæld den varme kompot i skoldede sylteglas, luk tæt og opbevar dem i køleskabet.
Note 1: Hvis kompotten skal bruges til fisk og kød, vil jeg nok erstatte vaniljestangen med saften fra en halv citron.
Note 2: Ovenstående kompot smager supergodt sammen med pandekager.
Note 3: Det er begrænset, hvor længe kompotten holder – selv i skoldede glas i køleskabet. Lav halv portion, hvis ikke du regner med at få det spist inden for 7-10 dage.
(opskrift fra “Det skandinaviske køkken”/Trine Hahnemann, Lindhardt og Ringhof, 2008)
Stikkelsbærtrifli
(4 personer)
Kompot:
500 g grønne eller røde stikkelsbær
150 g rørsukker
0,5 vaniljestang
fintrevet skal og saft af 0,5 usprøjtet citron
Råcreme:
3 pasteuriserede æggeblommer
50 g flormelis
0,5 vaniljestang
1,5 dl piskefløde
Desuden:
100 g makroner
0,5 dl sherry
Skyl stikkelsbærrene og nip stilk og blomst af. Kom stikkelsbær i et ovnfast fad og vend dem med sukker, udskrabet vaniljestang og vaniljekorn, revet citronskal og citronsaft.
Bag bærrene ved 175 grader i 25-30 minutter – vend eventuelt lidt rundt undervejs, så vanilje, citron og bær fordeler sig. Afkøl derefter de bagte stikkelsbær, så de er klar til trifili.
Pisk æggeblommer med flormelis og vanilje til en dejlig hvid og cremet æggesnaps.
Pis så fløden til flødeskum og fold den forsigtigt i æggesnapsen, så æggeblommerne beholder deres indpiskede lethed. Det er en god idé at tilsætte en skefuld flødeskum til æggesnapsen først og få den blandet godt med æggesnapsen. Derefter er det nemmere at vende resten af skummet i med forsigtighed, så man får en dejlig luftig og samtidig godt blandet råcreme.
Pak nu triflien i tre glas – taglæg skiftevis kompot, råcreme og makroner, og stænk makronerne med lidt sherry undervejs. Lav et par lag i hvert glas.
Man kan nu servere triflien med det samme eller man kan lade den trække i køleskabet, så den snasker lidt mere sammen og makronerne bliver blødgjorte. Det er en smagssag.
Note 1: Jeg synes, der bliver meget saft, når man bager stikkelsbærrene i ovnen. Jeg hældte noget af saften væk, fordi jeg var bange for, at triflien ville blive for våd, men det tror jeg faktisk ikke, jeg havde behøvet. Makronerne kan absorbere ganske meget.
Note 2: Man skal piske fløde ret stiv for at råcremen ikke bliver tynd og lidt slatten.
Note 3: Min eneste sherry var La Ina, en klassisk fino fra Jerez, som passer som fod i hose til tapas og især en god skinke….men den er ikke fremragende til makroner og råcreme! Hvad min far og min søster også gjorde mig opmærksom på. “Den smager godt nok meget igennem,” forsøgte de diplomatisk, og tilføjede så, at desserten ellers var meget lækker. Så køb en almindelig sød sherry til at stænke makronerne med – de er ikke så dyre.
(Opskriften er fra “Almanak”/Claus Meyer, Lindhardt og Ringhof, 2010)
Jeg har også en super Camilla Plum-opskrift på napoleonskage med stikkelsbær, men det er tre-fire år siden, jeg lavede den sidst, og jeg har ingen noter gjort, så jeg vil altså lige teste den igennem, inden I får den. Alt, jeg kan huske, var, at den var lækker 🙂