En af mine allergo’este kolleger hedder Frede.
Fredes kone smører de mest fantastisk madpakker til ham – altid pyntede madder – men rugbrødet er noget, Frede selv eksperimenterer med.
På et tidspunkt spurgte jeg på en opskrift og fik en seddel med Fredes håndskrevne kragetæer – samt et stykke rugbrød, som smagte supergodt. Han indvilligede i at “oversætte”. så jeg kunne skrive opskriften ind her.
Jeg har endnu ikke afprøvet rugbrødet, så derfor er der ikke noget foto. Men det skal da prøves.
Jeg har fortalt Frede om MIT rugbrød (se opskrift andetsteds), og da hans rugbrød er under konstant udvikling, greb han straks ideen om at komme øl i sit brød. Han har siden meddelt, at det var en rigtig god ide 🙂
Fredes rugbrød (nedenstående er hans pusseløjerlige måde at skrive en opskrift på :-))
50 gram speltflager koges til grød i halvanden dl vand – simre, simre, så det ikke koger på.
50 gram speltflager i blød i 4 dl vand (ti-femten minutter sådan cirka)
En god klump surdej røres op i vandet sammen med speltgrøden og en skefuld honning – og 2 tsk salt eller efter smag.
200 gram fuldkorns-speltmel og så cirka 500 gram Svedje rugmel (start med 200 gram og byg på, indtil konsistensen er passende).
Note 1: Jeg har ikke regnet ud, hvad der sker med med de 50 gram speltflager, man har sat i blød i 4 dl vand?
Note 2: Opskriften melder intet om ovntemperatur eller bagetid – det må jeg vist hellere få fundet ud af..!