For nogle måneder siden – under al det her corona-shit – sendte veninde Jette mig denne opskrift, som er fra Bo Bedre. ”Var det ikke noget?” spurgte hun.
Jeg var godt i gang med at fordrive lockdown-tiden med at teste forskellige kager – og Jette og jeg har noget med Aperol.
I maj 2013 var vi til Douzelagemøde i vores italienske samarbejdsby, smukke Bellagio (efter en noget nervepirrende omgang bjergkørsel i lejebil fra Bergamo) – og vi lagde straks mærke til, at mange mennesker på caféerne sad med en stærkt orangefarvet drink ud på eftermiddagen.
Det måtte vi da også prøve – og så faldt vi fuldstændig for Aperol Spritz. Så meget at vi vel hjemme igen introducerede den for canastaklubben, der også var begejstrede.
Senere blev den jo et stort hit i Danmark, men Jette og jeg følte lidt, at vi – for en gangs skyld – havde været first movers 😊
Så naturligvis er en kage med Aperol Spritz-gelé en tillokkende tanke.
Godt nok er alt med husblas angstprovokerede for mig, men jeg bed tænderne sammen, fulgte opskriften, og det gik rigtigt godt.
Jeg tog cirka det halve af kagen med hjem til min far, der så godt kunne lide den, at han gerne ville beholde det, der var tilbage, efter vi havde spist et stykke hver til eftermiddagskaffe.
Det sker bestemt ikke hver gang, jeg bager, skulle jeg hilse og sige,
Forrige gang havde jeg lavet en rabarbertærte med marcipan, som min søster stadig synes, er min mest vellykkede til dato – det mente far så ikke lige. Faktisk gad han ikke have resterne – så dem tog søster med hjem…
Da jeg pakkede den ud til eftermiddagskaffen hjemme hos far, sagde søster: ”Nej, sikke en vild farve, hvad er det?” Da jeg sagde Aperol Spritz, tabte hun helt underkæben. ”Er der sprut i?” spurgte hun forbløffet. Ja, det er der, og det kan man da godt smage. Men jeg tror altså godt, man kan føre bil bagefter – i hele geléen er der cirka 2 dl prosecco, såeh…
NB! Læg mærke til, at du skal starte på kagen dagen før, du vil servere den (den skal tilbringe natten i fryseren).
Aperol cheesecake
Til cirka 8 personer
Bund
300 g digestive kiks
110 g smør
Fyld
400 g flødeost naturel
150 g mascarpone
2 dl piskefløde
150 g flormelis
2 usprøjtede appelsiner
Aperol-gelé
1 dl Aperol
2½ dl prosecco
2 spsk. Sukker
½ dl dansk vand
8 blade husblas
Bund
Smør en springform (20-24 cm i diameter). Se note 1
Knus kiksene i en frysepose eller i en foodprocessor (jeg brugte foodprocessor – det er så nemt).
Smelt smørret ved smag varme, rør sammen med de knuste kiks.
Fordel kiksemassen i formen – gør overfladen så lige som muligt.
Sæt i fryseren.
Fyld
Riv skallen af appelsinerne (gem én af appelsinerne til geléen).
Rør mascarpone, flødeost, appelsinskal og flormelis sammen til en luftig creme.
Pisk fløden til skum.
Vend ostecreme og flødeskum sammen med en dejskraber.
Massen fyldes i formen på kagebunden. Her skal overfladen også gøres så lige som muligt.
Sæt kagen i fryseren natten over.
Aperol-gelé
Læg husblas i blød i en skål med koldt vand (i cirka 10 minutter).
Bland Aperol, prosecco, sukker, danskvand og saften fra den ene appelsin, du gemte fra fyldet.
Varm 1 dl af Aperol-blandingen i en gryde.
Vrid husblassen fri for vand og rør den ud i den varme blanding, til den er helt opløst.
Tilsæt resten af Aperol-blandingen og tag gryden af varmen.
Lad blandingen køle i 5-10 minutter.
Hæld den forsigtigt i formen over den stivnede ostecreme.
Sæt kagen på køl til geléen er stivnet, mindst to timer.
Befri kagen fra formen og server.
Note 1: Min springform er kun 22 centimeter i diameter. Det plejer at være fint, men i dette tilfælde bliver både bunden og gelé-laget for tykt, synes jeg. Det havde været bedre med en 26 centimeter form.
(Opskriften er fra Bo Bedre, april 2020).