Jeg kan lide alle super – næsten da.
Min far har fortalt om kråsesuppe, og det lyder ikke som noget, jeg har lyst til at prøve, og så kan jeg heller ikke lide den trend, der siger, at suppe skal være nogenlunde lige så tyk som grød. Jeg vil have flydende suppe – ikke én, der skal skæres ud i tern, fordi den er blendet med et ton grønsager og linser…
Faktisk har jeg engang selv lavet en ærtesuppe, jeg kunne lide. Og det er noget af en overraskelse, for normalt kan jeg ikke lide grønne ærter. Men denne her var godt spædet op med champagne! Jeg tror afgjort, det var det, der gjorde udslaget. Tror nok det var en opskrift fra Birthe Sandager & Arne Fusagers “Mit køkken i Provence”. Måske skulle man lave den igen?
Nå, til sagen – når foråret er på vej (eller om sommeren) har man/jeg ikke mere lyst til de tunge supper – så får jeg lyst til for eksempel sommer-minestrone (det er så lige tidligt nok, da der skal spæde forårsgrønsager i) eller nogle af de gode asiatiske supper.
Denne her er lækker, og den er hurtigt lavet, når først man har snittearbejdet overstået. At gøre alle tingene klar tager omkring en halv time, og så tager det vel 10-15 minutter at “samle” suppen. Det er det.
Jeg har en dejlig stor wok, som er perfekt til det her. Den er vildt tung (i støbejern), den er klodset, tager al for meget plads op i skabet, er bøvlet at gøre ren (den skal vaskes i kogende vand og når den er tør, skal den smøres med olie for at undgå rust) og i virkeligheden burde en wok være let og med mere buede sider. Men jeg elsker den! Jeg fik den i julegave for over 20 år siden, og den har tjent mig trofast.
Opskriften her er fra websitet “Sæson for god smag”, som også udgiver et stort, gratis blad 4-6 gange om året med fokus på frugt og grønt. Man kan som regel finde det i sit supermarkeds grøntafdeling. Opskriften er udviklet af en af mine absolutte favoritter, Lone Kjær, så jeg vidste bare, at suppen ville være god! Og det er den.
Asiatisk kyllingesuppe med kål
(4 personer – så rigeligt)
2 kyllingebryster uden skind og ben
4 gulerødder
0,25 hvidkål eller savoykål
1 porre
250 gram svampe (se note)
1 rød chili (eller mere efter temperament)
2 stilke citrongræs
1 spsk olivenolie
2 fed hvidløg
1 spsk friskrevet ingefær
1,25 liter hønsebouillon
2 spsk limesaft (eller mere efter smag)
1 spsk fiskesauce (eller mere efter smag)
1 potte/bundt thaibasilikum eller koriander
Tilbehør:
Godt brød – eller man kan i stedet tilsætte 200 gram kogte risnudler (det gjorde jeg).
Først til forberedelserne og ja, det tager tid. Men tænd for radioen, tænk på noget rart, slap og nyd at du arbejder med gode råvarer. Hvis man har okay med tid, kan det være helt afstressende. Det er det naturligvis ikke, hvis der står en ægtefælle og tre sultne børn og rykker i én. Men så må de enten hjælpe til eller gå ud af køkkenet og lade dig være i fred.
Vent med at gå i gang med suppen, til du har det hele snittet og klar i skåle.
Skær kyllingebrysterne i forholdsvis tynde strimler. Skræl gulerødderne og skær dem i skiver på skrå. Snit kålen fint. Rens porren og skær den i tynde strimler. Rens svampene og skær dem i skiver.
Flæk chilien, skrab kernerne ud med en ske og hak den fint. Skær top og bund af citrongræsset, fjern de to-tre yderste blade, og snit resten fint. Pil hvidløget, så det er klar til at blive presset i en hvidløgspresser. Skræl et stykke ingefær og riv det på et rivejern, indtil du har, hvad der svarer til en spiseskefuld.
Nu er du klar!
Varm olien i en gryde og steg chili, citrongræs, presset hvidløg og ingefær et kort øjeblik (cirka et minut eller to). Vend det godt rundt. Hæld bouillon i gryden. Tilsæt kylling, gulerødder, kål og porre og kog suppen i cirka 10-12 minutter (se note). Smag suppen til med limesauce og fiskesauce.
Varm olie på en pande og rist svampene ved god varme. Krydr med salt.
Server suppen med svampe, brød og eventuelt frisk koriander.
(Opskriften er fra “Sæson for god smag”/Lone Kjær, februar 2104)
Note 1: Jeg er ikke specielt vild med de asiatiske svampe, om hører naturligt hjemme i denne suppe, så jeg bruger altså almindelige danske champignon. Men man kan gøre, som man vil.
Note 2: I originalopskriften står der, at man kun skal koge suppen i fem minutter. Det kan man naturligvis gøre, som man vil. Men jeg vil gerne være helt sikker på, at kyllingen er gennemkogt, og jeg gider heller ikke spise rå hvidkål, med mindre den indgår i en salat. Jeg ved godt, at det er en del af den asiatiske “feel”, at det skal være så sprødt og friskt som muligt. Gør som du vil.