Chia- og hørfrøgrød – godt for fordøjelsen

chia- og hørfrøgrød
Chia- og hørfrøgrød.

Lad mig lige sige det med det samme; den her morgengrød smager ikke specielt godt!

Eller rettere; den smager ikke rigtigt af noget og har en konsistens, der ikke er ulig tapetklister. Det er derfor, den på billedet er næsten dækket af æble, mandler, gojibær og kanel – det giver lidt god smag.

Men hvorfor så spise den?, tænker du sikkert. Ja, godt spørgsmål, men det er altså sådan noget, man kan vælge at gøre, hvis man har problemer med fordøjelsen.

man kommer en masse lækkert ovenpå
Man kommer en masse lækkert ovenpå – det skjuler næsten den underlige konsistens, grøden har!

En gang imellem går min mave helt i stå. Helt klassisk når jeg har været ude at flyve. Det bryder jeg mig nemlig ikke om, og åbenbart er jeg nervøs nok til at alt i min krop bliver sat på pause-knap et døgn eller to bagefter.

Så kan man drikke et glas HUSK (det både ligner og har konsistens som tapetklister) eller man kan spise en skål chia- og hørfrøgrød, hvor den underlige konsistens næsten kan skjules af det, man putter ovenpå af nødder, bær og frugt. Det virker stort set omgående – i hvert fald i løbet af få timer.

Ifølge læge Søs Wollesen (opskriften stammer fra hendes bog om kost i overgangsalderen) øger denne morgengrød ens humør, forbedrer fordøjelsen og sikrer at ens blodsukker er stabilt langt op af dagen.

En af mine venner fortalte mig forleden, at hans bedstemor plejede at sætte en skefuld hørfrø i blød i vand, hvis hun havde problemer med fordøjelsen. Så spiste hun den skefuld et halv døgns tid senere. Så det er altså et gammelt råd, når for eksempel ernæringsterapeut Louise Bruun skriver, at hørfrø, der er opblødte natten over, virker helende på tarmslimhinden.

Hvis man kværner frøene (ikke udblødte) i en kaffekværn, frigiver de fibre og fedtstoffer, som virker balancerende på fordøjelsen.

chiafrø
Mine chiafrø er købt hos ASA Trading via nettet, men jeg har lige set dem i Kvickly, og Matas har dem også. Jeg bruger dem mest i bagværk.

Chia-frøet indeholder 20 procent Omega 3, hvilket gør dem til et superfood for hjertet og hjernen, skriver den holistiske blogger Jessica Ainscough på sin blog The Wellness Warrior. Hendes blog er ret interessant, hvis man går op i sundhed og hvilke fødevarer man kan vælge til en sund livsstil. Klik på det røde navn på bloggen, så kommer du frem til den – den er på engelsk.

Det vil altså sige, at Chia indeholder mere Omega 3 end laks. Derudover er chia også en god kilde til Omega 6.

Chia-frø absorberer op til 12 gange sin egen vægt, hvilket betyder, at du holder dig mæt længere. Chia-frø indeholder 20 procent proteiner, mere kalcium end mælk og mere jern end spinat, ifølge førnævnte Jessica Ainscough. De indeholder også høje mængder af antioxidanter, C-vitamin og kalium.

Chia-frø er også meget rige på fibre, hvilket er godt for fordøjelsen og gør, at du føler dig mæt længere. Men det er også grunden til, at du ikke bør spise for mange chia-frø,  da det kan give maveproblemer. Ernæringseksperter anbefaler 15-30 gram om dagen (cirka 1-2 spsk).

en skefuld grød
Ja, sådan ser en skefuld frø ud, når de er blevet udblødt natten over.

Chia- og hørfrøgrød

(1 person – stor portion)

3 spsk hørfrø

2 spsk chiafrø

1 spsk mandler

lidt kanel

Læg frøene i en skål og dæk med vand. Lad det stå i minimum to timer, meget gerne natten over.

Hak mandlerne og kom dem og kanel på.

Du kan supplere med for eksempel rosiner, gojibær, hakkede æbler, hakket banan eller anden frugt.

(opskriften er fra “Hedeturen går til køkkenet”/Søs Wollesen & Louise Bruun, Politikens Forlag, 2012)

en stor portion
Jeg synes, det er en stor portion. Men jeg spiser da næsten det hele, og det er rigtigt, at det holder mig mæt langt op af dagen.

2 tanker om "Chia- og hørfrøgrød – godt for fordøjelsen"

    1. Tak for oplysning Malene.
      Jeg er ked af at høre, at Jessica tabte til kræften. jeg har foreløbig ladet linket stå, fordi man kommer ind til en side med et foto af hende og oplysningen om, at hun er død.
      Min mor døde også af kræft, og det er en af grundene til, at jeg læser om sund mad på sites som blandt andet Jessicas….i håbet om at lære noget om kost som forebyggelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *