Cevapcici med auberginesalat og tzatziki (slankemad – sådan da)

cevapcici
Cevapcici med auberginesalat og tzatziki.

Der er masser af hvidløg i denne ret. Lige noget for sundhedsapostle og vampyrer.

Nej hov, siger du måske, hvidløg holder da vampyrer væk? Men den myte er der bestemt noget lusket ved. Hvidløg virker nemlig antikoagulerende (det hæmmer altså blodets størkning), så det burde tiltrække vampyrer i stedet…

Men bortset fra lugten (og vampyr-tiltrækningen) er der nærmest ikke noget dårligt at sige om hvidløg. Det er en af de få fødevarer, som videnskaben seriøst har undersøgt, og resultaterne tyder på, at hvidløg indeholder stoffer, der er kræftforebyggende og kræfthæmmende. Den bedste måde at få de kræfthæmmende stoffer på er at spise rå hvidløg, og det bør man vælge frem for hvidløg som kosttilskud, siger kræftforskerne Richard Beliveau og Dennis Gingras i bogen “Kost mod kræft”.

små kødboller fra Balkan
Lækre små kødboller fra Balkan.
ingredienser 140214
Ingredienser til alle tre retter – cevapcici, auberginesalat og tzatziki.

Det er endnu en opskrift fra Vægtkonsulenterne, men de synes, man skal købe den færdigproducerede tzatziki, de selv sælger. Det synes jeg så ikke, og lur mig om ikke retten bliver federe af, at jeg følge Kyriaki Ramsings opskrift fra hendes bedstemors køkken på Kreta i stedet.

Men man kan jo selv vælge; fedtfattig købe-tzatziki eller en federe hjemmelavet version. Personligt synes jeg, at man skal vælge sine kalorier med omhu og dette er en af de steder, hvor det er (de få ekstra) kalorier værd.

De små aflange kødboller, cevapcici, stammer fra Balkan, det vil sige Albanien, de stater der udgjorde det tidligere Jugoslavien, Grækenland samt Tyrkiet.

Nogle versioner af cevapcici er stærkt krydrede, andre meget milde, men de er altid grillede, og bliver som regel serveret med pitabrød/fladbrød, friske krydderurter, løg, og cremefraiche eller hytteost. Brødet er så udeladt her, fordi det ikke regnes for godt, hvis man vil tabe sig. Men hvis man ikke er på slankekur, kan jeg varmt anbefale at spise brød til.

Retten er nem at lave, men tager lidt tid. Hvis man selv laver sin tzatziki, skal man for eksempel være opmærksom på, at det er en god ide at afdryppe den græske yoghurt i minimum tre timer, men gerne natten over i køleskabet.

Der er nogen, der mener, at man ikke behøver salte auberginer først, mens andre sværger til det.  Jeg gør som regel det, der står i opskriften. I denne her skal de saltes, og måden det bliver gjort på (i plastikposen) er faktisk ret smart…

cevapcici på grillpanden
Cevapcici på grillpanden.

Cavapcici

(1 person)

170 gram hakket tatarkød (se note)

1 fed presset hvidløg

cirka 1-2 spsk hakket persille

salt og peber

Bland tatarkød sammen med hvidløg, hakket persille, salt og peber. Lad farsen trække i køleskabet en halv times tid.

Form farsen til små ruller og grill dem på en grill eller steg dem på en grillpande i cirka fem minutter på hver side.

Note 1: Når Vægtkonsulenterne anbefaler tatarkød, er det fordi de vil undgå fedt. Men jeg synes faktisk, at de små kødruller smager bedre, hvis kødet har en smule fedt. Hvis du vil tabe dig, følger du bare Vægtkonsulenternes anbefaling…

auberginesalaten
Auberginesalaten, som i øvrigt kan gå til mange andre retter.
auberginer bages i ovnen først
Aubergineskiver bages i ovnen først.

 

Auberginesalat

(1 person – stor portion)

1 aubergine

salt

1 tsk olie til stegning (se note)

1 fed hvidløg

cirka 1 spsk hakket basilikum (se note)

cirka 0,5 tsk revet citronskal

100 gram cherrytomater

balsamicoeddike

Skær auberginen igennem på tværs og herefter i små både (jeg skar den nu i lange både). Kom dem derefter i en frysepose med salt, pust lige posen let op og ryst den, så saltet fordeler sig, og lad så auberginerne trække i 30 minutter.

Skyl auberginerne og dup dem tørre. Kom dem i en ny pose med olien (se note 1) og ryst dem godt rundt, så olien fordeles. Spred dem derefter ud på et stykke bagepapir på en bageplade. Bag dem i cirka 30 minutter i en 200 grader varm ovn – og afkøl dem.

Hak hvidløget fint og bland det med basilikum og citronskal.

Arranger halverede tomater på et fad, stænk med balsamicoeddike. Fordel aubergineskiverne ovenpå og drys med basilikumblandingen.

Server cevapcici’erne med auberginesalaten og tzatziki (se opskrift herunder).

Note 1: Jeg synes ikke, man kan stege noget som helst i 1 tsk olie. Jeg synes, jeg er meget mådeholdende, når jeg hælder en 1 spsk olie til auberginerne.

Note 2: Man hakker ikke basilikum – mener jeg altså. Man river bladene i stykker med hænderne.

(begge ovenstående opskrifter er fra “Spis dig slank 6″/Inge Kauffeldt, DDV, 2006)

tzatziki
Tzatziki.

Tzatziki

(4 personer)

0,5 liter græsk yoghurt 10 procent

1 agurk

2 fed hvidløg

2 spsk olivenolie

1 spsk vineddike

salt, peber

Drys yoghurten med en smule salt og lade den dryppe af i et klæde eller et kaffefilter tre-fire timer eller natten over. Så bliver yoghurten tyk som blødt smør, men den må dog ikke være alt for fast. Hvis den bliver det, kan man tilsætte lidt af saften fra agurken.

Agurken skrælles og rives i en skål, men hæld noget af saften fra i en kop (se note). Hvidløgene knuses i en morter og blandes i en skål med vinaigre og olivenolie samt salt og peber.

Først røres yoghurten sammen med den revne agurk – og er blandingen for tør, kan man altså tilsætte lidt af agurkesaften. Når man har fået en lind masse, tilsættes hvidløgsblandingen langsomt under omrøring.

Resultatet bliver en hvid, stærkt duftende salat, som serveres kold. Den går i øvrigt rigtigt godt sammen med groft landbrød og koldt øl, men det er næppe i Vægtkonsulenternes ånd 🙂

Note 1: Jeg synes, at resultatet bliver bedst, hvis man drysser den revne agurk med en smule salt og lader den dryppe af i en halv time. Bagefter knuger man væden ud af den, håndfuld for håndfuld. Men det er altså ikke Kyriakis oprindelig opskrift, det er min version.

(Opskriften stammer fra “Fra min bedstemors køkken på Kreta”/Kyriaki Ramsing, Gyldendal, 1979)

Sundt og smukt
Sundt og smukt – egentlig er det rigtig sommermad, men det går nu også fint her i marts…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *