
Dette er en af de få opskrifter her på bloggen, som jeg ikke aner, hvor stammer fra.
Jeg fandt den i efteråret, da jeg ryddede op på mit skrivebord herhjemme. Den lå i en plastikfolder med en masse fotokopierede opskrifter samt nogle håndskrevne – og et par printede. Denne her var en af de printede, og der står intet om, hvorfra den er skrevet af.
Så den skulle da afprøves. Og romkuglerne smager godt!


Det er dog ikke en type konfekt/konfektkage, som man sådan lige løber til at smække sammen.
Først skal man røre en kage sammen, som skal bages. Så skal den stå natten over i køleskabet og sætte sig, og først derefter laver man romkuglerne, som så trilles i enten kakao, krymmel eller finthakket chokolade.
Romkuglerne skal opbevares på køl. De smager afgjort mindst kvalmt, når de er kolde 🙂
Det er stort set den samme slags kagekugler, som vi købte hos bageren, da jeg var barn og ung, og som bestod af rester af de kager, bageren ikke havde fået solgt.


Romkugler
(der står, at der bliver otte kugler ud af portionen – så er de godt nok store. Jeg fik 14 pæne kugler ud af det)
100 gram mørk chokolade
50 gram smør
100 gram sukker
2 æg
1 tsk god mørk rom (se note 1)
1 tsk kanel
Pynt: Enten hakket mørk chokolade, godt kakaopulver eller krymmel
Smelt chokolade og smør i en skål over vandbad.
Tag skålen af varmen og rør sukker i. Pisk æggene let sammen og rør dem i.
Fordel dejen i en springform på 18 centimeter (se note 2) og bag kagen ved 180 grader i 25-30 minutter.
Lad kagen sætte sig i køleskabet natten over.
Bræk kagen i små stykker og kom kagestykker, rom og kanel i en skål. Pisk massen sammen.
Smag eventuelt til med mere rom eller kanel.
Form til små kugler af 30 gram (mine var på størrelse med en lille valnød – jeg tjekkede ikke, hvad de vejede). De er lidt klistrede, men nemme at forme.
Rul kuglerne i den valgte pynt.
Opbevar kuglerne på køl indtil servering.
Note 1: Jeg brugte altså 1 spsk. Jeg tænker ikke, at man skal gå ned på rom 🙂
Note 2: Min springform er bestemt større end en diameter på 18 centimeter. Jeg tror, den er 22 centimeter i diameter. Det eneste, der skete ved det, var, at kagen selvfølgelig flød mere ud, og at den yderste halve centimeter hele vejen rundt blev før sprød. Man kan kun bruge “blød kage” til romkuglerne. Så jeg var jo nødt til at spise den yderste kant, mens jeg arbejdede med resten…hæ 🙂

