Citronfromage er en af sommerklassikerne. Min farmor og min mor lavede den – og så tænkte jeg, at så kunne jeg vel også. På trods af det der med husblas, som ikke er min yndlingsingrediens.
Det var kogebogsforfatteren Madam Mangor, der i 1842 præsenterede den franske dessert for det bedre borgerskab i København. Siden har den gået sin sejrsgang.
Mandag fik jeg gæster – danskere, der er ellers bosat i udlandet – og de ville gerne have dansk mad. Og så var muligheden der jo for at teste citronfromage-kundskaberne. Thyra, der også er ven med udlandsdanskerne, havde lavet en dejlig omgang grydestegt kylling med mormorsalat, agurkesalat, nye kartofler og brun sovs, så citronfromagen passede som hånd i handske. En rigtig dansk-mad-aften.
Jeg kiggede lidt på Karolines Køkkens version, men endte alligevel ved Claus Meyers. Den er nem, god og smager super godt. Hvis man var meget kritisk, kunne man sige, at den kunne have været en anelse mere luftig. Ikke at den var tung, men den kunne have været lettere.
Det var nu ikke Claus Meyers skyld, men min. Enten har jeg – i min iver efter ikke at piske flødeskummet for meget – pisket det for lidt, eller også har jeg ikke været omhyggelig nok med at slå luft ind i fromagen, da jeg vendte flødeskummet med citronskum.
Nå pyt – den smagte sgu godt 🙂
Til gengæld gik det knapt så godt med fotograferingen. Jeg havde glemt mit kamera derhjemme (vi spiste hos Thyra), så de ikke voldsomt heldige fotos er taget med min iPhone, der er ikke særlig vild med aftenfotos.
Citronfromage
(4-6 personer)
4 blade husblas (se note 1)
150 gram sukker
1,5 dl citronsaft (se note 2)
Revet skal af én øko-citron (se note 3)
3 pastauriserede æggeblommer
0,5 liter piskefløde
Udblød husblassen i koldt vand.
Kom sukker, citronsaft og –skal i en gryde og lad det koge sammen i 2-3 minutter til sukkeret er opløst.
Køl saften let af, og tilsæt herefter æggeblommer under piskning. Pisk det op til skum over svag varme.
Knug husblassen fri for vand, og opløs den i citronskummet. Rør rundt så du er sikker på, at der ikke er uopløste klumper af husblas i skummet, og hæld det over i en skål, og lad skummet afkøle 15 minutter på køkkenbordet.
Pisk fløden til let skum, pas på at den ikke bliver for stiv, for du banker yderligere luft i den, når du skal vende den sammen med citronskummet.
Vend citronskum og flødeskum forsigtigt sammen, og hæld det i en serveringsskål. Sæt fromagen i køleskabet og lad den sætte sig i 2-3 timer, inden du serverer den pyntet med flødeskum.
Fromagen kan sagtens laves dagen før, og opbevares i køleskabet indtil servering.
Note 1: Da jeg havde sat fromagen i køleskabet, opdagede jeg et blad husblas på køkkenbordet. Jeg skulle bruge 4, og jeg havde taget 4 frem og lagt på bordet. Altså havde jeg kun kommet 3 i fromagen, når der nu lå et tilbage. Jeg troede faktisk, at det ville være en katastrofe, men det var det slet ikke. Fromagen stivnede fint og manglede ikke ekstra stivelse. Så man kan altså nøjes med 3 blade husblas 🙂
Note 2: 1,5 dl citronsaft var det, som 3 øko-citroner kunne presses til.
Note 3: Jeg skal nok lade være med at være alt for øko-hellig, men jeg vil indtrængende opfordre til, at du i hvert fald køber en øko-citron, hvis du skal bruge citronskal i en ret. Du har ikke lyst (tro mig) til at spise det, de almindelige citroner er overfladebehandlede med.
(Opskriften er fra ”Almanak” af Claus Meyer, Lindhardt og Ringhof, 2010)