Friske vietnamesiske forårsruller

Friske forårsruller
Friske vietnamesiske forårsruller med sur-sød dippingsauce.

De her godbidder, som man også kan få på vietnamesiske restauranter i Danmark, elsker jeg.

De er dejlige at sætte på menuen, hvis ugen har budt på rigelig med fed og tung mad, så her i juletiden er de et velkomment, fedtfattigt aftenmåltid. Men de smager nu også godt om sommeren!

Og så er de supernemme at lave, selv om resultatet ser imponerende ud.

ingredienser dec 11
Ingredienser til forårsrullerne.

I april 2011 døde min mor. Vi vidste alle, at det ville gå den vej, men på det tidspunkt havde hun haft kræft i ni år, og jeg havde næsten fået bildt mig selv ind, at hun alligevel altid ville være der. Men pludselig gik det stærkt og en dag var hun væk.

Da jeg nåede til efteråret, havde jeg en klar fornemmelse af, at hvis ikke snart jeg kom væk, ville jeg knække. Jeg ville rejse fra det hele – sorg, savn, uro. Ud. Væk.

Men jeg kunne ikke overskue at arrangere noget. Jeg var nærmest paralyseret.

En dag mødte jeg en god ven, Allan, på gaden. Han må have spurgt, hvordan det gik, for i hvert fald fik jeg fortalt, at jeg havde det dårligt og ville ud at rejse, men ikke kunne tage mig sammen til at bestille billetter, hotel o.s.v. “Du skal da med på en grupperejse til Vietnam,” sagde han.

Et dejligt land

Allan er direktør for et rejsearrangørfirma, og han fik én til at ordne alt det praktiske for mig, så i november 2011 steg jeg om bord på et fly til Hanoi i selskab med omkring 40 mennesker, som jeg ikke kendte.

skibet
Skibet, vi sejlede med i Halong Bay.
min kahyt
Sådan kan en kahyt også se ud – og den er min 🙂
koøje
Smuk udsigt gennem ko-øjet på mit badeværelse.

Set i bakspejlet ved jeg, at man ikke kan rejse fra problemer eller sorg. Man er nødt at stå ansigt til ansigt med sorgen for at tackle følelserne. Men man kan skubbe den væk et øjeblik, og få et pusterum. Det fik jeg i Vietnam. “Nissen” ventede godt nok på mig, da jeg kom hjem – men i det smukke land med de smukke mennesker og den dejlige mad fik jeg nogle dage og oplevelser fjernt fra bekymringerne. Det gjorde mig godt.

Vietnam er jeg ikke færdig med. Jeg SKAL tilbage. Ikke mindst var jeg begejstret for Hanoi, som jeg gerne ville have boet i mere end de tre dage, vi havde der. Men også opholdet på et skib i Halong Bay, som blev optaget på listen over verdens syv natur-vidundere, mens vi var der, var vidunderligt. Det samme var opholdet i Mai Chau-dalen.

Mrs. Vy’s kokkeskole

I byen Hoi An, der er på UNESCOs liste over verdenskulturarv, tog jeg par dage fri fra gruppen. Den ene dag var jeg på “Hoi An Market Tour & Cooking Class” hos Mrs. Vy, der åbnede sin første restaurant, Mermaid, i 1994. Nu ejer hun fire restauranter, et hotel og en kokkeskole og holder foredrag og arbejdsdemonstrationer rundt om i verden. Hendes kogebog, som jeg købte, hedder “Morning Glory” efter den af hendes restauranter, hvor kokkekurset foregik. I øvrigt er morning glory også navnet på en spinatlignende vandplante, som vietnameserne for en stor del levede af under vietnamkrigen.

På kurset lærte vi blandt andet at lave friske forårsruller med rejer og svinekød. Dem har jeg godt nok lavet mange gange siden hjemme.

Mrs. Vy
Her viser Mrs. Vy os forskellige vietnamesiske ingredienser, som vi skal lære at bruge. Det her er Morning Glory.
min rulle
Det er så den forårsrulle, jeg lavede på kurset.

 

Mrs. Vy sagde, at man kunne bruge de ingredienser, man nu havde ved hånden, til forårsrullerne, og det har jeg også gjort, da det kan være svært at skaffe morning glory stilk, vietnamesisk mynte og anis-basilikum i Holstebro.

Friske forårsruller med rejer og svinekød

(forret til fire personer)

8 ark rispapir

En lille skålfuld blandet grønt (se min note) anis-basilikum, mynte, vietnamesisk mynte, salat, koriander, morning glory stilk, bønnespirer, chrysanthemum blade

200 gram ris-vermicelli nudler

8 små tynde skiver svinekød (mørbrad er godt)

12 store rejer, kogt eller stegt, pillede og skåret i halve

12 stængler hvidløgstop

Blancher vermicellien i tre minutter og lad den dryppe af i en si.

Læg et stykke rispapir på en plan arbejdsflade og tør hen over rispapiret med en våd klud (rispapiret skal være vådt, ikke dryppende vådt, men dog vådt, for at man kan arbejde med det).

Placer en lille håndfuld mixet grønt og vermicelli mod nederste kant af papiret (cirka 2-3 centimeter fra kanten),læg dernæst to skiver svinekød og så 3-4 rejeskiver med den rundede, lyserøde side nedad.

Fold først den nederste kant hen over grønt-vermicelli-blandingen, fold så de to sider ind og rul nu så stramt som du kan, indtil du når rejerne. Læg purløg/hvidløgstopstrimlerne ind i højre side og rul videre, så stramt som muligt.

Rispapiret klæber sig selv fast, så rullen skal nok blive ved med at være stram.

Server med sur-sød dippingasuce (se opskrift nedenfor)

Note 1: De runde stykker rispapir kan købes hos asiatiske købmænd og måske også i velassorterede supermarkeder. Vælg den tyndeste mulighed, du kan finde – jo tyndere, de er, jo nemmere er de at arbejde med.

Note 2: Jeg køber blandede baby-salatblade og mixer dem med basilikum, mynte, koriander og bønnespirer. Det fungerer fint. Du skal ikke bruge en ret stor portion, for rullerne skal jo være til at rulle pænt stramt sammen!

Note 3: Ris-vermicelli nudler kan købes hos asiatiske købmænd og i større supermarkeder. Jeg synes, at 200 gram er alt for meget. Det halve er nok.

Note 4: Mrs. Vy laver sit svinekød på en bestemt måde med blandt andet Five Spice. Det smager mægtigt, men så bliver opskriften her pludselig ret tidskrævende. Man kan udmærket stege eller koge et lille stykke mørbrad, der bare er krydret med salt og peber, lade det køle af og skære det i tynde skiver.

Note 5: I stedet for hvidløgstoppe bruger jeg purløg.

trin 1
Ingredienserne er placeret på det våde rispapir,

 

trin 2
Den øverste del (jeg gør det modsat mrs. Vys instruktioner, hun ruller fra sig selv og ud efter) er bukket ned og siderne er bukket ind.
rul stramt sammen
Rul stramt sammen – og vupti har du en rulle…

 Sur-sød dippingsauce

1 spsk lime juice

1 spsk sukker

1,5 tsk fiskesovs

2 tsk vand

1 tsk blandet, finthakket mild rød chili og hvidløg

Kom limejuice og sukker i en skål og rør indtil sukkeret er opløst.

Tilsæt fiskesauce, vand og chili-hvidløgs blandingen.

Server til at dyppe forårsrullerne i.

(Opskrifterne er fra “Taste Vietnam, the Morning Glory Cookbook”/Trinh Diêm Vy, Phuong Dong Publishing House, 2011)

Man kan læse mere om Mrs. Vy og Morning Glory her.

Man kan læse om Team Benns og deres Vietnam-grupperejser her.

Man kan blandt andet spise dejlig vietnamesisk mad på restaurant LêLê i København – se her.

smukke ruller
Rullerne, jeg lavede her til aften – de ER da ret dekorative, ikke?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *