Frugtagtigt nøddebrød

Jeg prøvede at spise det lunt med gedeost, som anbefalet, og det smager bestemt rigtigt godt.

Retteligt hedder det Fruity Nutbread på engelsk. Altså et “frugtagtigt nøddebrød”. Og smagsmæssigt lægger det sig et sted mellem kage og brød.

Det er superlækkert lunt – og personligt synes jeg, at det i kold tilstand er rigtigt fint som et stykke “næsten kage” til kaffen. Men jeg har heller ikke en voldsom sød tand.

Et semi-fugtigt, semi-sødt brød, der tangerer kage uden at være alt for sødt.

For nogle uger siden bagte jeg – efter at have læst en hyggelig juleroman – et Orange Tea Bread. Jeg kunne læse mig til, at amerikanere spiser det til morgenmad. Skønt jeg syntes, at det smagte aldeles skønt, var det slet, slet ikke et brød for mig. Det var en kage – nærmere betegnet en sandkage med appelsinsmag.

Det holdt sig lækkert og fugtigt i en uges tid, før jeg smed de sørgelige rester ud.

Jeg havde lyst til at bage noget mere i samme stil, læs: Supernemt og holdbart, men Banana Bread (banankage)  havde jeg allerede prøvet. Så var det, jeg kom i tanke om, at jeg havde set Fruity Nut bread i en af Kate Youngs bøger (jeg har dem alle tre – elsker at hun bager og laver mad ud fra de romaner, hun læser).

Ingredienserne.

Ifølge hende er det her en kage – ikke et brød. Men hun foreslår nu alligevel, at man spiser det lunt eller ristet med smør eller gedeost eller honning på.

Fruity Nutbread er ikke nær så sødt som orange Tea Bread og Banana Bread. Og det er ikke lige så endgyldigt “en kage”. Jeg synes, det er et kage-agtigt brød 🙂

Massen, inden der kommer mel og mandelmel i.
En smurt og fore form – og nej, jeg gider ikke rigtigt bøvle med at få det hele glat….
Brødte i ovnen.
Afkøler på en rist.

Frugtagtigt nøddebrød

500 gram revet æble (cirka fem, brug nogle sprøde, søde nogle)

3 æg

60 gram smør – smeltet

1 tsk stødt kanel

1 tsk vanille-essens (se note 1)

3 spsk honning

100 gram hakkede valnødder

200 gram malede mandler (se note 2)

80 gram speltmel (se note 3)

2 tsk bagepulver

Opvarm ovnen til 190 grader (se note 4).

Smør en brødform (se note 5) og fór den med bagepapir (det ved jeg faktisk ikke om er nødvendigt, hvis du har en slip-let form – det er min så ikke…)

Bland revet æble, æg, smeltet smør, kanel, vanilje-essens, honning og hakkede valnødder i en skål.

Vend de malede mandler, mel og bagepulver ind i blandingen. Lad være med rode for meget rundt med blandingen – når du kan se, at melet og mandelmelet er blandet med resten, så stop med at vende og røre.

Hæl blandingen i brødformen, slå formen et par gange ned i bordet for at få lufthuller væk, og glat overfladen med en spatel.

Sæt midt i ovnen og bag cirka en time (se note 6) – stik en strikkepind eller lignende ned i midten af brødet, når du tror det er færdigt. Hvis strikkepinden er ren, når du trækker den ud igen, er brødet færdigbagt.

Lad brødet køle af i formen i 10 minutter og vend det derefter ud på en rist.

Ifølge forfatteren kan det spises lunt med smør eller gedeost eller ricotta og honning. Jeg synes, det smager lige så godt koldt uden noget på.

(Opskriften er fra Kate Youngs “The Little Library Cookbook”, forlaget Head of Zeus Ltd, 2017)

Note 1: Jeg har aldrig brugt vanilje-essens, før jeg begyndte at teste nogle af Kate Youngs opskrifter. Hun bruger i stor stil både det og mandel-essens. Jeg ved ikke, om det er mere almindeligt i Australien, hvor hun kommer fra, eller England, hvor hun bor nu. Jeg er stadig lidt skeptisk…

Note 2: Man bare kan bruge mandelmel, men det vil være mindst lige så dyrt som at købe 200 gram mandler og selv male dem. Jeg maler dem i en minihakker.

Note 3: Nu havde jeg faktisk speltmel i skabet, men hvis du ikke har, så brug almindeligt hvedemel. Jeg forestiller mig (uden at have prøvet det), at en gluten-allergiker kan erstatte de 80 gram speltmel med 80 gram ekstra mandelmel. Så bliver brødet sikkert en anelse tungere og mere fugtigt, men det er ingen skade til.

Note 4: Min gamle ovn kan ikke stå på 190 grader, så jeg satte den på 200 gader. Jeg skulle nok lige have lagt et stykke bagepapir hen over toppen de sidste minutter, for det blev lidt mørkt, men pyt 🙂

Note 5: Kates brødform er åbenbart 22,5 x  10 centimeter og kan indeholde en liter. Jeg aner ikke, hvilke mål, min har, men jeg tror, det er noget lignende. Det ser da rigtigt ud…

Note 6: Mit brød var ikke bagt efter en time – det fik 1 time og otte minutter, så var det klar.

Jeg var ved at pakke kalendergaver ind til min far og min søster 🙂

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *