Smoking bishop

Det smager rigtigt skønt, julet og ikke spor “sprittet”. Så tak til Charles Dickens, både for “Et juleeventyr” (som jeg elsker) og for at gøre opmærksom på Smoking Bishop.

Da det mest julede af alle juleeventyr, Charles Dickens “Et juleeventyr”, nærmer sig sin slutning, og den gnavne, nærige julehader Scrooge endelig har indset, at julen er en gave, deler han og hans ansatte, Bob Cratchit, i fornyet venskab “a bowl of smoking bishop“.

Det har jeg egentlig aldrig tænkt nærmere over. og havde jeg gjort det, havde jeg ikke anet, hvad det var.

Men for nylig læste jeg i en kogebog, at det er noget, der minder om vores gløgg – dog uden de der mandler og rosiner i bunden, som jeg ikke er vild med. Så det måtte da prøves!

Ingredienserne
Jeg kan da godt lige vise mit lille potte-juletræ anno 2020 også 🙂

Ifølge Wikipedia blev drikken særligt populær i Victoriatidens England (1800-tallet), hvilket passer godt med Charles Dickens levetid.

Smoking Bishop  (“Rygende biskop” – jeg tænker i betydningen “rygende varm”) blev lavet af portvin, rødvin og citroner eller Sevilla appelsiner, sukker og krydderier, blandt andet nelliker. Citrusfrugten blev brændt for at karamellisere den.

Myten siger, at navnet stammer fra den bowle, som drikken blev serveret i, og som havde form som en bispehue, og at den blev serveret i middelalderens loge-sale og på universiteter. Andre siger, at ordet “bishop” var et synonym for portvin i 1800-tallet. og atter andre at det var en måde for protestanter at gøre indirekte grin med den katolske kirke.

Krydderierne i vand.
Jeg havde ikke lige et stykke musselin – men jeg havde et stålkaffefilter…

Der findes en bunke opskrifter på nettet. De amerikanske synes at inkludere grønne kardemommekapsler og/eller stjerneanis. Det gør de britiske ikke. Nogle skærer deres appelsin/citron/grapefrugt i halve, branker dem i ovnen, og lader dem derefter stå og trække et døgn i rødvinen. Atter andre presser citrusfrugten ned i drikken.

Da jeg skulle prøve, valgte jeg en opskrift af australske Kate Young. Hun bor i England og skriver skønne kogebøger.

Jeg ved ikke, hvordan de andre Smoking Bishops smager, men hendes er i hvert fald god! Den kunne jeg godt drikke igen.

En brændt appelsin.
Og spirtus, der brænder med en blå flamme.

Smoking Bishop

(rigeligt til to personer)

10 nelliker

1 stang kanel

1 appelsin

3 centimeter skrællet frisk ingefær

0.5 tsk stødt muskatblomme

1 tsk stødt allehånde (eller fem knuste allehåndefrø)

325 ml rødvin

175 ml portvin

2 tsk sukker

2 klementiner

Friskrevet muskatnød til servering

Sæt ovnen til 200 grader.

Stik seks nelliker i appelsinen og læg den på en rist i ovnen i 30-40 minutter eller indtil den er let brunet og dufter af jul…

Kom de resterende nelliker samt kanel, ingefær, allehånde og muskatblomme i en lille gryde sammen med 285 ml vand. Bring det i kog  og lad det koge ind til det halve.  Tag det af blusset og lad det stå og trække i ti minutter. Si det (for eksempel igennem et tynd stykke bomuld – musselin – eller, som jeg, gennem et stålkaffefilter) ned i en krukke.

Kom vin og portvin i en gryde og varm det op over lav varme. Når det er varmt (det skal IKKE koge), stryger du en tændstik og antænder forsigtigt væsken (man skal bare i nærheden af overfladen, så antænder det) – lad det brænde med en blå flamme nogle få sekunder og blæs så flammen ud.

Kom det krydrede vand i vinen og læg den brændte appelsin ned i gryden. Lad det stå over lav varme og skælve i cirka 10 minutter.

Når den rygende biskop skal serveres, finder du to pænt store glas, der kan tåle varme. Så kommer du en tsk sukker i hvert glas og presser saften af den ene klementin, halvdelen i hvert glas. Den anden klementin skæres i tykke skiver og fordeles i de to glas.

Vinblandingen hældes rygende varm op i glassene og man river en smule muskatnød ud over overfladen.

Nydes varm.

(“The Little Library Book” af Kate Young, Head of Zeus Ltd, 2017)

Skål!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *