Græske vindolmere

Jeg har fået vindolmere i mange versioner – nogle med pinjekerner eller rosiner eller oksekød eller… De her er mere enkle, men gode.

Et andet sted her på bloggen kan man finde opskriften på en oksekødspie, pakket ind i vinblade. Og med smag af Grækenland. Den er helt fantastisk, men lidt arbejds- og tidskrævende.

Det er vindolmerne her ikke.

Vinbladene er her spredt ud på bordet – vælg de største.

Det er en gammel opskrift fra en kogebog fra De Danske Vægtkonsulenter (DDV), så i sin oprindelse er den forholdsvis fedtfattig. Jeg spiser den så med hjemmelavet tzatziki (det kan du også finde et par opskrifter på her på bloggen) samt en dip af blandt andet grillede peberfrugter og auberginer (man kan finde opskriften ved at søge på ”dip med grillede grøntsager”). Og så er det ikke så fedt- og kaloriefattigt mere – slet ikke, når man også drikker et godt glas koldt retsina til 😊

Det kan naturligvis gøres meget lettere. Køb en god tzatziki og lav en tomatsalat, så er den hjemme.

Der kan ligge mange vindolmere side om side i fadet.

Græske vindolmere

(1 person)

100 gram løg

Olie til stegning (DDV siger 1 tsk, men hvis ikke du er på slankekur, så…)

75 gram kogte ris

120 gram hakket lammekød (her siger DDV ”fedtfri”, det var mit lammekød ikke)

Salt og peber

0,5 tsk allehånde

12 vinblade i saltlage (se note 1)

2,5 dl bouillon (DDV siger lammebouillon, men grøntsagsbouillon går fint)

Hak løg og svits det olie, til det har en gylden farve.

Bland løg, kogte ris og lammekød sammen i en skål og krydr med salt, peber og allehånde.

Hæld saltlagen fra vinbladene (da jeg ikke bruger alle i glasset, fisker jeg bare en rulle vinblade op, og sætter glasset tilbage på hylden) og læg dem ud på bordet.

Fordel farsen på dem og rul dem sammen (pak først vinbladets sider sammen om farsen og rul så, således at farsen er lukket inde i en pakke). Læg rullerne i et ovnfast fad og hæld bouillon ved.

Sæt fadet i en varm ovn ved 200 grader, og bag retten i cirka 25 minutter.

Note 1: Jeg køber vinbladene på glas hos en etnisk købmand – vores arabiske købmand har dem i både store og små glas. De er ikke særligt dyre, og de holder sig godt i saltlagen.

(Opskriften er fra ”Spis dig slank 5”/Inge Kauffeldt, DDV, 2005)

Jeg spiste dolmerne med en hjemmelavet tzatziki og en dip af grillede grøntsager, men det kan gøres meget lettere – køb tzatziki’en og lav en tomatsalat.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *