Halloumi med olivensalat

Måske ser det ikke ud af så meget, men det smager bare så dejligt, let og sommerligt.

Jeg troede egentlig, at jeg for længst havde skrevet denne opskrift ind, for jeg har lavet den flere gange – og hver gang tænker jeg, at det smager da bare usandsynligt godt.

Men det havde jeg så ikke, så nu kaster jeg mig ud i det.

Jeg lavede retten igen forleden, hvor det var rigtigt varmt – vi har supergodt pinsevejr i år – og drak retsina til. Jeg nød det bare SÅ meget. Jeg er ikke én af dem, der mener, at retsina kun smager godt i Grækenland. Om sommeren køber jeg af og til en flaske herhjemme og nyder det iskoldt.

Opskriften stammer fra De Danske Vægtkonsulenters bog, ”Æg, mæl, ost” fra 2008. Men de bruger en fetaost, hvor jeg bruger halloumi, og de bruger groft majsmel – det havde jeg ikke, så osten er paneret i fint majsmel, og det er rigtigt fint. Halloumi kan man jo i øvrigt snildt stege uden at panere den, så har man ikke majsmel, så drop paneringen.

I virkeligheden er det salaten, som er hovednavnet. Og den har jeg tænkt mig at lave til canastaklubben engang, vi skal mødes en sommerdag. Det med at mødes har lidt lange udsigter i øjeblikket. På grund af corona har et par af pigerne lidt skrupler (altså, man MÅ jo gerne mødes seks personer – spørgsmålet er, om man har lyst til det og tør vove det), så jeg tænker, at vi er hen i juli-august, inden det sker.

Selvom jeg elsker stegt halloumi, så er det salaten, der er noget særligt. Den vil også gå godt sammen med en masse andre ting – grillet kylling for eksempel.

Feta (eller halloumi) med olivensalat

15 gram groft majsmel (se note 1)

Et nip stødt spidskommen

50 gram hård fetaost (eller halloumi – og jeg bruger cirka 75-100 gram)

Olivensalat

50 gram fennikel

50 gram bladselleri

15-30 gram græske kalamata-oliven (se note 2)

Reven skal og kødet af en lille usprøjtet citron (se note 3)

1 spsk hakket dild

1 spsk hakket persille

15 gram god olivenolie

Flutes

Skær grøntsagerne i tynde skiver og bland dem med alle de øvrige ingredienser.

Kom majsmel på en lille tallerken og bland det med stødt spidskommen. Skær skiver af osten og vend dem i melet.

Varm olien op på en lillepande og steg osteskiverne gyldne på begge sider.

Server den lune, stegte ost med olivensalaten og godt brød (for eksempel flutes) til.

Note 1: Som nævnt brugte jeg fint majsmel, for det havde jeg. Men hvis man ikke har majsmel, kan man bare grille (eller stege på en almindelig pande) halloumi’en uden panering. Det kan den fint klare.

Note 2: Uanset om du kan finde de græske kalamata-oliven (de er lækre!) eller du vælger nogle andre, så vælg i hvert fald oliven med sten. Ja, det er lidt besværligt at skulle sidde og lægge sten i en skål under middagen, men de smager bare SÅ meget bedre end de udstenede. Opskriften siger 15 gram oliven – det er ingenting, så hvis man ikke er på slankekur, så nap det dobbelte.

Note 3: Man kan filetere en citron på samme måde, som man gør med en appelsin. Man skærer det yderste skræl af (helt ind til og med den hvide membran) og så skærer man de enkelte ”citronfiletter” ud med skrå snit. Hvis det lyder indviklet (det er lidt svært at forklare på skrift), så er tommelfingerreglen, at uanset hvordan du gør det, så skal der kun citronkød i salaten – ikke nogle af de hvide, seje ”skillevægge”, som ligger mellem citronkødet. Pil det væk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *