Indisk dahl med grønne linser og karry

dahl med karry
Dahl med grønne linser og karry.

Jeg erkender, at dahl ikke er sådan en ret, man ser og tænker “nej, hvor lækkert – det må jeg prøve”…

Jeg tror faktisk, at man skal have prøvet at spise dahl for at vide, hvor lækkert det egentlig er. Og så skal man endda kunne lide linser.

Det kan jeg. Jeg tror, jeg kan lide alle linser, tørrede bønner, kikærter, korn og ris, som findes – næsten da.

linser
Den pæne skål har keramiker Anni Jensen, Holstebro, lavet.

Jeg er ikke alt for glad for sorte bønner, fordi jeg spiste dem hver dag til frokost og aften i tre uger på Cuba. Jeg synes, jeg har fået sorte bønner nok for resten af livet.

Og så har jeg et anstrengt forhold til brune ris. Jeg har fået for mange af dem i min studietid, hvor det var in at spise vegetarmad med masser af brune ris. Jeg synes, de samler sig i min mund og bliver en stor klump, der bare ikke vil ned.

Men ellers kom bare med de tørrede bønner, linser, ris og korn – jeg spiser dem gladeligt.

ingredienser 2. januar
Ingredienser til dahl med karry.

Opskriften her (der er en anden én på bloggen, en Camilla Plum-opskrift på en skøn dahl) er nem og forholdsvis hurtig. Nå ja, det skal koge i en times tid, men forberedelser varer kun få minutter. Den er fra den nyeste i min samling af bøger om sund mad, idet den udkom i 2012. “Hedeturen går til køkkenet” hedder den, og den er skrevet af læge Søs Wollesen i samarbejde med ernæringsterapeut Louise Bruun og zoneterapeut, kok og konsulent Birdie Bjerregaard.

Som titlen antyder handler det om mad til kvinder i overgangsalderen – sund mad, der skal kunne lindre generne ved overgangsalderen. Om det er sandt skal jeg ikke kunne sige, men jeg har prøvet flere af opskrifterne, og de er lækre. Hvis man har det med hedeture, skal man bruge færre krydderier i retten her, men flere friske krydderurter, skriver Søs Wollesen. Men ellers er det en ret, der er god, fordi den mætter i lang tid.

inden suppen
Dahl-massen, inden bouillonen hældes på.

Indisk dahl med grønne linser og karry

(2 personer)

10 centimeter frisk ingefær

7 fed hvidløg

2 grønne chili

2 tsk spidskommen

1 tsk kardemommefrø

3 spsk karry

3 gulerødder

100 gram mandler

200 gram grønne du puy linser

2 liter god hønsefond

kokosolie til stegning

havsalt

basilikum og koriander til pynt

 

Skræl og hak ingefær fint. Hak også hvidløg og chili og rør det hele sammen.

Varm lidt olie i en gryde og steg massen sammen med resten af krydderierne.

Skræl og riv gulerødderne, hak mandlerne groft og kom det i gryden

Tilsæt linser og lad det stege lidt.

Kom fonden i gryden og lad det simre i cirka en time.

Smag til med havsalt og tilsæt eventuelt mere vand, hvis det bliver for tørt (det skal ikke være en suppe, men det skal jo heller ikke brænde på)

Pynt med basilikum og koriander inden servering.

Note 1: Det var en af de gange, hvor jeg ikke havde alle ingredienser og var nødt til at udelade eller erstatte. For eksempel havde jeg ingen gulerødder. Den eneste rodfrugt, jeg havde i køleskabet, var en sød kartoffel, så den bruge jeg på samme måde som anbefalet med gulerødderne. Det fungerede fint. Jeg havde heller ikke kokosolie, men stegte i olivenolie. Og jeg havde ingen friske krydderurter, så jeg pyntede med snittet forårsløg. Man kan altså sagtens skifte ud eller udelade uden at ødelægge en opskrift.

Note 2: I bogen serveres dahl’en med en spinatsalat med kokosdressing. Jeg nøjes dog med at spise det med græsk yoghurt og brød til.

(opskriften er fra “Hedeturen går til køkkenet”/Søs Wollesen m.fl., Politikens Forlag, 2012)

dahl 2
Det ser måske ikke ud af meget, men det ER faktisk lækkert.

 

2 tanker om "Indisk dahl med grønne linser og karry"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *