Kikærtesalat med feta og fladt brød

kikærtesalat med fladbrød
Kikærtesalat med feta og fladbrød.

Kikærter er lækre.

Ikke bare som hummus (der så bestemt ikke hører til blandt de retter, man bliver slankere af) men også i alle mulige andre sammenhænge.

Retten her er fra Gordon Ramsays “Spis sundt”, og det eneste besværlige ved den er, at man skal huske at sætte kikærterne i blød, 12-24 timer inden man skal bruge dem. Med mindre man da gør, som Ramsay foreslår, og køber dem på dåse.

Det gør jeg ikke.

Fladbrødet køber jeg hos den arabiske købmand på Struervej og smider det i fryseren. Det er ret nemt at brække et eller to frosne brød “fri”, når man skal bruge dem, og smide resten ind i kulden igen. Og de, der er ude i stuetemperatur, tør op i lyntempo. De er jo så tynde.

ingredienser 3. januar
Ingredienser til kikærtesalaten. Som man kan se, havde jeg ikke bredbladet persille, men almindelig kruspersille går altså også udmærket.

Kikærter har et højt protein- og næringsindhold, og er derfor gode at have med i en varieret kost.

En af mine veninder lader dem bare stå i blød og bruger dem så direkte i en salat. For nylig spurgte hun mig, om det var OK. Det anede jeg ikke – jeg har altid kogt mine også, det var aldrig faldet mig ind at bruge dem direkte. Jeg har spist hendes lækre salat uden problemer før.

penslede fladbrød
Fladbrød penslet med olie og paprika. Venter på at komme i ovnen.

Men nedenstående er uddrag fra en artikel på dr.dk’s “Lev nu”, der handler om krop og sundhed og som i øvrigt varmt kan anbefales. Artiklen er skrevet af Susanne Vigsø Grøn, men det er ernæringsekspert Preben Vestergaard-Hansen, der udtaler sig.

Artikel om kogning af kikærter

“Det er korrekt, at man gennem mange år har anbefalet at sætte bønner i blød i mindst 10-12 timer, før man koger dem. Ellers kan de være farlige på grund af, at mange bønner indeholder giftstoffet lektin.

Det kan give diarré, voldsomt ondt i maven og voldsomme opkastninger i op mod fire timer. I de fleste tilfælde går det over af sig selv i løbet af en dag, men i enkelte tilfælde bliver folk så afkræftede, at de skal i behandling.

Og jeg mener også, at du bør koge kikærter.

Lektin er et protein, som findes i planter. De fleste lektiner er ufarlige for mennesker, men visse planter indeholder lektiner, som kan give akutte forgiftninger hos mennesker. Det gælder særligt de tørrede havebønner (brune, hvide, røde, sorte og brogede bønner), pralbønner, kidneybønner, limabønner og hestebønner.

Andre slags tørrede bønner (vignabønner, black eye beans og  adzukibønner, mungbønner, sojabønner) og linser indeholder kun lektiner i meget små mængder, og de behøver derfor ikke at blive sat i blød før kogning.

Det vigtigste er, at bønnerne bliver kogt møre uden nogen form for hård kerne. Lektinerne i bønner bliver nemlig primært ødelagt af at blive kogt, ikke af udblødning.

Selv om kikærter, sammen med mungbønner og azukibønner har et relativt lavt indhold af lektiner, vil jeg foreslå, at du koger dem en halv time efter iblødsætning. Du kan sagtens fryse dem efter kogning og bruge dem i salater.

Hvad angår at bruge koge vandet fra kikærter til madlavning, så vil jeg ikke anbefale det. Selv om der ikke er så høje koncentrationer af lektiner i kikærter, og lektiner primært bliver ødelagt ved kogning, så vil jeg for at være på den sikre side ikke anbefale at bruge kogevandet”.

Kikærtesalat med feta og flade brød

(3-4 personer)

2 store fladbrød (eller pitabrød)

0,5 tsk paprika

4 spsk olivenolie

1 rødløg, pillet og skåret i tynde skiver

2 fed hvidløg, pillede og skåret i tynde skiver

0,5 rød chili, uden kerner og finthakket

400 gram udblødte kikærter – eller 1 dåse kikærter

1 stort skvæt citronsaft

1 stor håndfuld bredbladet persille

havsalt og sort peber

150 gram feta

Tænd ovnen på 180 grader. Bland paprika med 2 spsk af olivenolien. Pensl hvert brødstykke med blandingen, og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Bag dem letgyldne og sprøde, bare to-tre minutter, hvis brødene er meget tynde. Fire-fem minutter, hvis det er pitabrød eller lignende.

Opvarm imens resten af olien i en gryde, tilsæt løg, og svits under omrøring ved middelvarme, indtil de er bløde. Tilsæt hvidløg og chili og svits endnu et minut. Hæld kikærter i og rør det sammen. Pres citronsaft over og tilsæt persille og en smule salt og peber.

Varm kikærterne igennem, hæld dem derefter i en stor skål og lad dem stå to minutter. Smuldr 2/3 af osten over, og bland det godt. Fordel det på tallerkner og smuldr resten af fetaen over. Bræk brødet i mindre stykker og server dem til.

Hvis man vil bruge kikærtesalaten til madpakken, skal kikærteblandingen køle helt af, inden man kommer fetaen i. Kom brødet i en separat lufttæt beholder for at holde det sprødt.

Note 1: Vælg en god feta – enten hos din ostehandler eller en i supermarkedet, der er produceret i Grækenland.

Note 2: Selv om de arabiske brød ikke føles sprøde efter to-tre minutter, så tag dem ud af ovnen alligevel. De bliver sprøde, når de ligger og køler af.

Note 3: Jeg lavede halv portion og til den brugte jeg saften fra halvdelen af en lille citron.

(Opskriften er fra “Spis Sundt”/Gordon Ramsay, Lindhardt og Ringhof, 2008)

lækre kikærter
Jeg synes, det er smadder lækkert… 🙂

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *