Indisk Slow food

Det smager superdejligt med ris og naan, men jeg synes, der skal en raita til også (søg den her på bloggen).

Her under coronakrisen (vi skriver nu den 3. maj, og jeg har siddet hjemme siden 12. marts) har jeg blandt andet brugt noget af tiden på at gennemgå min rodede notesbog med opskrifter, jeg enten aldrig har prøvet, men bare har gemt, eller opskrifter, som jeg har fået fra andre efter at have spist maden/kagen hos dem.

Dette er én af sidstnævnte.

Jeg ved, at det er min veninde i København, Sørine, der har lavet retten mig, for det står der. jeg formoder, der var i 2009, enten før eller efter vi var i Rajestan sammen. Og jeg ved, at jeg har lavet den én gang siden – i oktober 2010 – for der er dato på mine egne noter til opskrifter.

Jeg steger løgblandingen.

Men det er så ni og et halvt år siden, og jeg kunne overhovedet ikke huske forleden, hvorfor jeg syntes, retten smagte så godt dengang, så jeg lavede den igen.

Den smager virkelig forrygende, men jeg synes, at den skal have noget tilbehør ud over ris og naan, som jeg også denne gang serverede den med. En raita for eksempel ville have været godt.

Det er ikke mad, man sådan lige springer til at lave. Når står indisk slow food, så menes der slow food!

Retten tilbringer alene 2,5 timer i ovnen – og så er der forberedelsestiden oven i. Og en krydderiblanding, man skal lave.

Men den er det værd.

Jeg brugte skært oksekød i tern, og det er bestemt udmærket. Men næste gang vender jeg nu tilbage til opskriftens oprindelige bud: Osso buco, hvor marvbenene kommer med i gryden.

Indisk Slow Food

(4-5 personer)

800-1000 gram osso buco (se note 1)

300-400 gram skalotteløg

0,5 dåse kokosmælk

2 spsk Indian spice mix (se note 2)

1 stort bundt frisk koriander, finthakket

Neutral olie (jeg brugte solsikkeolie)

2 fed knust hvidløg

0,5 liter oksebouillon

Salt og peber

Til servering:

Løse ris

Naan-brød

Skær kødet fra benene, fjern sener og overflødigt fedt og skær kødet i store tern (dette kan springes over – se note 1).

Skræl løgene, skær dem i kvarte og sauter dem i en gryde, der kan gå i ovnen.

Brun kødstykkerne på en meget varm pande (jeg brugte lidt olie til at stege dem i) – gør det af nogle omgange, ellers ende du med at koge dem i væde i stedet for at stege dem.

Tilsæt de indiske krydderier til gryden med løgene, når løgene har taget lidt farve – og lad det simre i tre-fire minutter.

Tilsæt derefter hvidløg og koriander (gem lidt til pynt) og lad det simre yderligere to-tre minutter.

Tilsæt kokosmælk, bouillon, det brunede kød og osso buco-benene (med eventuel marv), læg låg på gryden og stil den i ovnene i 2,5 timer ved 150 grader (se note 3).

Tag gryden ud af ovnen og si væden over i en anden gryde (se note 4), mens kødet holdes varmt i den første gryde. Fjern benene. Kog saucen lidt ind og jævn eventuelt med lidt maizena rørt op i vand og smag til med salt og peber. Hæld saucen tilbage til kødet og drys koriander ud over.

Note 1: Jeg har skrevet i noterne i 2010, at det er godt at skære osso buco, mens det er halvfrossent, for ellers er den en sej omgang. Jeg har så tilføjet, at jeg ville vælge skært oksekød næste gang, for så meget betyder marvbenet heller ikke. Så jeg valgte faktisk almindeligt skært oksekød i tern denne gang. Det var bestemt godt nok….men jeg tror nu alligevel, at det marvben giver ekstra smag!

Note 2: Indian Spice Mix må man selv lave – se opskriften nedenfor. Nogle af krydderier må du nok til en etnisk købmand efter – eller køb dem på nettet, for eksempel hos Camilla Plum.

Note 3: Jeg var lige i gang med noget andet, da der var gået 2,5 timer, så min ret kom til at stå 20 minutter længere. Det sker der intet ved.

Note 4: Jeg jævnede ikke saucen. Det er ikke nødvendigt, synes jeg, til ris.

Inden retten skal i ovnen.
Indian Spice Mix

1 spsk grønne kardemommekapsler

3 spsk spidskommenfrø

4 spsk korianderfrø

1 spsk kryddernelliker

½ spsk tørrede chilier (jeg brugte chiliflager)

2 kanelstænger

1 spsk gurkemejepulver

Hak alle ingredienser til pulver i en minihakker, foodprocessor eller morter, og opbevar dem derefter i en lufttæt boks/dåse. Når krydderblandingen skal bruges, skal den lige ristes 1-2 minutter på en tør pande – ikke ved for høj varme, for det skal ikke blive sort og bittert.

Heldigvis kan min lille Le Creuset gryde gå i ovnen – jeg lavede kun halv portion, så derfor kunne det være i den gryde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *