Mads’ skønne salat

Den er både flot og farverig – og ville nok ikke have været mindre køn, hvis jeg havde kunnet få brøndkarse…

Ja, allerede her vil min tidligere gode kollega og nuværende gode ven, Mads, nok nedlægge et par protestanter – eller hvordan det nu er, man siger…

Mads, der er supergod til både at lave mad og bage kager, vil helt sikkert sige, at det da ikke er hans salat.

Og sådan helt nøgternt set har han ret.

Men jeg tænker på den som “Mads’ salat”.

Den kogebog har ikke været ude af reolen i mindst fem år – de seneste noter, jeg har skrevet i den, er fra 2012, såeh…

For et stykke tid siden lagde Mads et foto på Facebook af salaten, og det så bare mundvandsdryppende godt ud. Så jeg skrev og spurgte, om ikke jeg kunne få opskriften?

”Jo, den er fra ”Suveræne Succeser” af Sonja Bock & Tina Scheftelowitz,” svarede han.

Den bog har jeg! Og jeg har brugt den rigtigt meget – engang.

For den er fra 2006, og for at være helt ærlig, så har jeg nok ikke set i den i hvert fald de seneste fem år – og der ville muligvis være gået lige så længe, inden jeg igen bladrede i den, hvis ikke det var for Mads’ foto på Facebook.

Så et eller andet sted ER det Mads’ salat.

Og han har ret; den er da bare helt fantastisk.

Jeg spiste den til et stykke pandestegt kyllingebrystfilet. Det passede fint sammen.

Jeg kunne ikke få brøndkarse i Kvickly. Så min version var altså uden karse. Den smagte supergodt alligevel, men jeg kan sagtens forestille mig, at saftig, pebret brøndkarse vil være prikken over i’et.

Der er lidt arbejde i salaten, men den er det værd.

Det smagte altså rigtigt godt. Så godt, at jeg spiste en halv portion alene…

Mads’ salat/Sonjas favoritsalat

(jeg vil sige to-tre personer som tilbehør)

50 gram valnødder

2 tsk honning

250 gram røde eller orange peberfrugter

2 spsk olivenolie

1 fed finthakket hvidløg

1 spsk balsamico-eddike

300 gram friske grønne bønner

1 bakke brøndkarse

Salt og peber

Rist nødderne med salt på en tør, hed pande. Tilsæt honning og rør rundt. Lad nødderne køle af på en tallerken.

Skær peberfrugterne i tern på 1 x 1 centimeter og steg dem ved middelstærk varme med salt og masser af peber i fem-seks minutter til de er brune og bløde (fortvivl ej, hvis de endda bliver lidt sorte – så smager de bare endnu bedre under det sorte skind, som du så nok lige skal fjerne).

Tilsæt hvidløg, vend rundt, tilsæt balsamico, vend rundt – og tag det af varmen.

Nip bønnerne, og damp dem under låg i lidt vand med salt, til de er næsten møre, cirka tre minutter (se note 1). Skyl straks bønnerne i koldt vand.

Fjern kernehuset, og skær æblet i terninger på 1 x 1 centimeter. Vend straks æble, peberfrugt og bønner forsigtigt sammen og smag salaten til.

Klip brøndkarse over, vend rundt og anret på et fad.

Bræk valnødderne i mindre stykker og pynt med dem.

(Opskrift fra ”Suveræne Succeser”/Sonja Bock og Tina Scheftelowitz, Politikens Forlag, 2006)

Note 1: Her er jeg så nok min fars datter til at jeg afskyr bønner, der ”skriger mod tænderne”. Så jeg koger dem i fem minutter…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *