
Nu vil jeg for en gangs skyld lægge en opskrift på bloggen, hvor jeg ikke kan præsentere det færdige resultat…
Det skyldes, at det tager mellem 3,5 og 4,5 måned at lave jordbærlikøren, så jeg har ikke et færdigt produkt at præsentere. Jeg har først lige startet processen.

Jeg overvejede at vente med at lægge opskriften på til jul, hvor likøren er færdig i tide til at mine kortklub-veninder skal til julefrokost hos mig. Men så syntes jeg, at det ville være lidt tarveligt. For på det tidspunkt kan ingen andre jo være med – der er ingen gode, friske, danske jordbær i december 🙂
Men du kan nå at være med NU – hvis altså du tror, du ville kunne lide en sød jordbærlikør. Jeg er ikke overbevist om, at jeg vil kunne lide den. Men jeg er stensikker på, at jeg har en søster og et par veninder, der kan 🙂
I 1996 udgav parret Jette Bogø og Helge Stig den dejligste bog om jordbær og alt det, man kan bruge bærret til. To år senere udkom deres bog på norsk. Af en eller anden mærkværdig grund er det den norske udgave, jeg ejer. Jeg aner ikke hvorfor – jeg har aldrig været i Norge. Men nu er norsk jo ret nemt at læse, så det går.
Jeg er så heldig at kende Jette Bogø en lille smule – sød kvinde med bunker af gode opskrifter og masser af kogebøger på samvittigheden – og jeg er sikker på, at denne opskrift nok skal blive et hit også.
Jordbærlikør
(cirka 1 liter)
750 gram små modne jordbær (jeg kunne ikke få små bær – man må tage, hvad man kan få)
475 gram sukker
75 centiliter ukrydret snaps (jeg bruger Brøndums klare, og der er altså kun 70 cl i flasken)
Skyld og rens jordbærrene. Bland jordbær og sukker i et stort glas med tætsluttende låg.
Hæld snapsen over. Luk glasset godt.
Sæt glasset mørkt ved almindelig stuetemperatur. Vend glasset et par gange om dagen i en uge. Lad være med at ryste glasset – vend forsigtigt, så bærrene ikke går i stykker.
I uge nummer to vender du glasset hver anden dag. Derefter lader du det være, indtil blandingen er seks uger gammel i alt.
Så sier du bærrene fra. Hæld likøren tilbage på glasset og lad det stå et døgn, så du kan si bundfaldet fra.
Hæld likøren på ren(e) flaske(r) og luk dem godt.
Opbevares nu mørkt og køligt i to til tre måneder.
Så er jordbærlikøren klar til julemåneden – en smag af sommer i december 🙂
(Opskriften er fra ”Jordbær” af Jette Bogø og Helge Stig, Bladkompagniet A/S, Norge, 1998 – på dansk udkom bogen i 1996 på forlaget D3)
