Karen Margrethes boller med hytteost

 

Karen Margrethes boller
Karen Margrethes boller.

Af og til bliver man som journalist inviteret ind i folks hjem. Og en gang imellem er man så svineheldig, at dem, man besøger, tilbyder kaffe/te og måske et stykke frugt eller chokolade.

Det hører dog til sjældenhederne – selv om det da sker et par gange om året for mig – at der er hjemmebagte boller/kage på bordet. Men det var der altså, da jeg for nylig skulle interviewe Karen Margrethe om hendes passion for bøger.

Bollerne er med hytteost
Bollerne er med hytteost – og her har jeg smurt én med hytteost 🙂
Ingredienser til bollerne
Ingredienser til bollerne.

 

Bollerne var en nyhed, for – som hun sagde – ”jeg har bagt i så mange år efter den samme opskrift, at nu skulle der altså ske noget nyt”. Og de var virkelig gode. Så jeg spurgte efter opskriften og fik den.

Det var en af den slags opskrifter, som folk, der kan bage, afleverer – altså en liste over ingredienser med nogle cirkamål og så ”hæver 1 time, hæver igen 20 min, bages 20 min på 200 grader”.

En temmelig klistret dej
En temmelig klistret dej.

Så jeg var ikke forberedt på, at dejen var så klistret, som den var. Jeg overvejede at komme mere mel i, men var lidt bange for at lave kanonkugle-boller (det er jeg ret ferm til), så jeg lod være. Og så måtte jeg altså sætte den (meget) hævede dej på bagepapiret med en stor grydeske, for ellers sad dejen fast på mine fingre. Det var nu godt, jeg ikke kom mere mel i – bollerne er dejligt lette 🙂

Jeg kunne bestemt godt have lavet bollerne mindre. Jeg tænkte ikke lige over, at de jo hævede igen på pladen – og i ovnen – så jeg fik 16 meget store boller ud af portionen. Jeg tror godt, man kunne lave 24 mindre boller i stedet 🙂

Jeg satte bollerne på pladen med en grydeske
Jeg satte bollerne på pladen med en grydeske.
Store og flotte boller
Store og flotte boller – man kunne måske godt lave dem mindre.

 

Karen Margrethes boller

150 gram havregryn

7 dl vand

50 gram gær (se note 1)

2 tsk salt

1,5 spsk sukker

1 spsk olie

200 gram hytteost

750 gram hvedemel

1 sammenpisket æg til pensling

Hæld lunt vand i en skål og opløs gæren. Tilsæt resten af ingredienserne (undtagen det sammenpiskede æg altså!) og ælt det sammen. Jeg æltede det på en røremaskine.

Sæt dejen til hævning en time til halvanden ved stuetemperatur – eller natten over i køleskab.

Slå dejen ned og sæt dej-klatter på bagepapiret i den størrelse, du vil have bollerne. Lad bollerne hæve igen – denne gang 20-30 minutter under et rent og tørt viskestykke.

Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem på midterste rille i ovnen ved 200 grader i 20-25 minutter (se note 2).

Note 1: Jeg har ikke bagt med så meget gær i mange år. Og jeg tror, at jeg næste gang vil prøve med det halve gær og så meget længere hævetid. Men bollerne smager skam fint, som de er!

Note 2: Karen Margrethe sagde, at bollerne skulle have 20 minutter i ovnen. Om det er min ovn eller det faktum, at mine boller var meget store, ved jeg ikke, men mine boller fik altså 25 minutter.

Bollerne har ikke noget med påske at gøre
Bollerne har ikke noget med påske at gøre – men jeg bagte dem skærtorsdag, såeh…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *