Det her er virkelig hurtig mad – og lækkert, hvis altså man kan lide blåskimmelost.
Det kan jeg. I den grad. Roquefort, Gorgonzola, Stilton, Dorset Blue og de danske; jeg kan lide dem alle.
Min far er egentlig uddannet mejerist, og så blev han “ostemester”. Der var aldrig nogen, der fortalte mig, da jeg var barn, at jeg nok ikke kunne lide blåskimmelost – eller at det blå var mug. Ingen sagde, at det var ulækkert. Så jeg voksede op med ost, alle mulige slags ost, som en del af kosten, og lærte at kunne lide dem. Da jeg var en otte-ti år, var indbegrebet af en dag hjemme fra skole på grund af forkølelse eller lignende, at jeg fik mors hjemmebagte franskbrød med roquefort og en kop te med mælk. Det var fantastisk. Syntes jeg altså.
Da jeg blev voksen, opdagede jeg, at rigtigt mange ikke kan lide blåskimmelost. Det gælder også mennesker, der ellers med glæde spiser ost. Blåskimmelost er ostenes svar på rosenkål i kålverdenen. Den er lagt for had.
I min gamle madklub havde vi alle ret til ikke at kunne lide én ting. Da Lasse kunne lide alt, var listen med ting, vi skulle undgå, hvis alle skulle have noget at spise, som følger: stegt sild, madtærter, ærter – og blåskimmelost.
Så vidt jeg husker, er der også en af pigerne i kortspilsklubben, der ikke spiser blåskimmelost, så det er derfor, jeg aldrig har lavet noget med den skarpe ost til dem.
Nu skrev jeg skarp, men faktisk er der enorm forskel på blåskimmeloste. Jeg kan bestemt godt lide dem skarpe, men den blåskimmelost, jeg har brugt i nedenstående opskrift, er en af de fede, cremede og milde. Den stammer fra Thiese, og fås blandt andet i Kvickly.
I øvrigt kan denne nemme og hurtige ret varieres, så der ikke skal bruges blåskimmelost (se noterne).
Lun pastasalat med blå ost
(4 portioner)
250 gram frisk broccoli
400 gram penne
3 spsk olivenolie
2 spsk friskpresset citronsaft
100 gram valnødder, grofthakkede
0,5 dl hakket purløg
100 gram rucola
150 gram blåskimmelost, smuldret
flagesalt
friskkværnet peber
Del broccolien i buketter og skær stokken i skiver.
Kog pastaen efter anvisningen på pakken. Lad broccolien koge med de sidste fem minutter. Hæld kogevandet fra.
Bland pasta og broccoli med de øvrige ingredienser, og smag til med salt og peber.
Note 1: Pastasalaten her er med blåskimmelost, valnød og purløg. Men den kan varieres, som man vil. Prøv med mild, blød gedeost, ristede mandler og stegte hvidløgsskiver i stedet. Eller små emmentalertern, ristede hasselnødder og brøndkarse. Eller god feta, pinjekerner og hakkede sorte oliven.
Note 2: Hvis man vælger fuldkorns-pasta bliver fiberindholdet højere og retten dermed sundere.
Note 3: Hvis man vil have lidt væde ved, kan man tilsætte 2-3 spsk af pasta-kogevandet til pastaretter. Så ser denne her knap så pæn ud – broccoli og blåskimmelost har en tendens til at smatte lidt ud – men det føles mere som en “sovs” rundt om pastaen. Jeg gør det ikke, min ex gjorde det altid. Det er vist et spørgsmål om smag.
(opskriften er fra en herlig svensk bog, der primært målretter sig mod forår/sommer, så den hører I mere fra senere – “Madsalater”/Caroline Hofberg, Legind Nordic A/S, 2013)